Новини

Резултати от конкурси

Литературен клуб - 20 години! | новини | публикуване

 

   

   

   

   

  „Физика на тъгата” и Георги Господинов със световно признание

   

   

   

          Романът „Физика на тъгата” от Георги Господинов се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди - Ян Михалски. Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, отбелязват френски и немски медии.

   

          В мотивацията на журито се казва:
          “В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...”
          Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

   

          По същото време дойде новината, че френската телевизия "Арте" застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата”.

   

          А на 24-ти януари се разбра, че „Сляпата Вайша” – филмът на Теодор Ушев по разказа от „И други истории” - е номиниран за Оскар в категорията „Късометражен анимационен филм”!

   

   

   

          Публикации на Георги Господинов в "Литературен клуб" - http://library.litclub.bg/gospodinov/

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Българският писател Милен Русков е сред 13-те лауреати на наградата на ЕС за литература за 2014 г.

   

   

   

          На 18 ноември 2014 г. вечерта българският писател Милен Русков заедно с още 12 автори от други страни в Европа ще получи наградата на ЕС за литература за 2014 г. на тържествена церемония, организирана от Европейската комисия.

   

          На следващия ден, 19 ноември Милен Русков заедно с още трима от лауреатите, общо четири ярки пера, ще участват в публична дискусия в Международната къща на литературите Паса-Порта от 20 ч., модератор Петер Вермеерш.

   

          На 20 ноември 2014 г. Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз заедно с Министерството на културата организира литературна среща с носителя на наградата на ЕС Милен Русков от 13 до 14 ч. Поканени са българи, работещи в институциите на ЕС.

   

          Повече информация за отличените писатели и за годишната награда на ЕС за литература: http://ec.europa.eu/news/culture/141008_en.htm

   

          Ако искате да се регистрирате за литературната среща с Милен Русков в Постоянното представителство на Република България в ЕС на 20 ноември от 13 ч., моля заявете присъствието си на адрес Secretary@bg-permrep.eu, тъй като местата в залата са ограничени.

   

   

          Източник: Министерство на външните работи на Република България

   

   

   

          Публикации на Милен Русков в "Литературен клуб" - http://milenruskov.litclub.bg

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Аксиния Михайлова с наградата „Аполинер“!

   

   

   

          Българската поетеса Аксиния Михайлова спечели наградата "Аполинер" за 2014 г. Призът се присъжда от авторитетно жури за книгата „Небе за изгубване”, издателство „Галимар“.

   

          Наградата "Аполинер", смятана за "Гонкур" за поезия, е основана през 1941 г.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  „Апарат“ на Васил Георгиев получи наградата
  на фонд „13 века България“ за „Български роман на годината“

   

   

   

          На 13 май 2014 г. Националният дарителски фонд „13 века България” връчи на официална церемония в Софийска градска художествена галерия Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България”. Неин носител стана Васил Георгиев за романа „Апарат” - Изд.„Сиела”, 2013 г.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  „Физика на тъгата“ на Георги Господинов получи наградата
  на фонд „13 века България“ за „Български роман на годината“

   

   

   

          На 15 май 2013 г. Националният дарителски фонд „13 века България” връчи на официална церемония в Софийска градска художествена галерия Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България”. Неин носител стана Георги Господинов за романа „Физика на тъгата”. Победителят беше обявен от председателя на журито проф. Боян Биолчев.

   

          Наградата в размер на 11 000 (единадесет хиляди) лева и художествен диплом беше връчена от проф. Греди Асса, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България”. Церемонията беше посетена от множество гости от академичните среди, литературни критици, изкуствоведи, писатели и журналисти, както и от представители на неправителствения сектор и медиите.

   

   

          Прочетете откъс от наградения роман, публикуван в „Литературен клуб”

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

  Награждават поета Ясен Василев с международно отличие в Италия

   

   

   

          Стихотворението на Ясен Василев „Механичната глава“ (публикувано за първи път в „Литературен клуб“ :) ) е сред наградените на престижния 9-ти международен литературен конкурс Castello di Duino в Триест, Италия. (http://home.castellodiduinopoesia.org/)
          Ясен Василев ще изпълнява „Механичната глава“ на 24 март, неделя, на официалната церемония по награждаването в замъка Дуино – мястото, на което Рилке започва да пише прочутата си книга „Дуински елегии“ преди точно 101 години.
          В международната селекция на журито има и още един българин – Иван Брегов, редом до млади поети от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия.
          От 21 до 24 март в Триест ще се проведат серия от литературни събития, свързани с конкурса, който през годините се превръща във важен фестивал с международен отзвук, посветен на младите световни поети.
          Отличените стихотворения ще бъдат публикувани в специално издание на английски и италиански език, както и нa DVD носител, прочетени от авторите на майчиния им език.

   

   

   

   

          Ясен Василев е автор на стихосбирките „Сляп виси безкрая“ (2009) и „Андрогин“ (2011) и носител на голямата награда на публиката на фестивала „София:Поетики“ през 2010 за изпълнението на стихотворението „Макаронена Меланхолия“. Дебютната му пиеса „Зазиданите“ се играе от този сезон в камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев“. Ясен е част и от проекта „4х4“ заедно с Иван Димитров, Радослав Чичев и Мирослав Христов.

   

   

   

   

  Изглед от замъка Дуино, Италия

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Поетът Иван Цанев получи голямата награда за литература на СУ „Св. Климент Охридски“

   

   

          На 14 декември 2012 г. поетът Иван Цанев получи голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Носители на тази награда са също Йордан Радичков, Константин Павлов, Ивайло Петров, Боян Биолчев, Валери Петров, Георги Мишев и др.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Проф. Вера Ганчева получи Кралския орден за заслуги на Норвегия

   

   

          На 13 септември 2012 г. проф. д-р Вера Ганчева, специалист по литература и културна история на Скандинавския север, критик и публицист, преводач, издател и дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, бе удостоена със званието Рицар на Кралския орден за заслуги на Норвегия 1-ва степен за своята активна дейност за популяризиране на норвежката литература, език и култура в България.
          В продължение на повече от четири десетилетия, неуморно и с ентусиазъм, проф. Ганчева издава, превежда и интерпретира жалонни произведения на норвежката литература, включително творби на Хенрик Ибсен, Кнут Хамсун, Сигрид Унсет, Аксел Сандемусе, Таряй Весос, Юхан Борген, Ролф Якобсен и др.
          След прочитането на указа за награждаването, издаден от крал Харалд V на 17 август 2012 г., Н. Пр. Тове Скарстейн заяви, че е щастлива, че в предпоследния ден на своя мандат в България връчва това отличие именно на проф. Ганчева и подчерта нейния всепризнат принос за разширяването и активизирането на контактите между България и Норвегия в областта на науката и културата.
          Като един от създателите и дългогодишен ръководител на специалност „Скандинавистика“ в Софийския университет проф. Ганчева полага основите на тази нова за България академична дисциплина, развива я и съдейства за превръщането й в истински център за изследване, представяне и рецепция на скандинавските литератури и езици. Проф. Ганчева е инициатор и организатор на множество научни конференции, семинари и срещи с участието на норвежки писатели и учени от Норвегия.

   

   

          Информация е предоставена на „Литературен клуб“ от г-н Иван Тенев от посолството на Норвегия.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Награди „Рицар на книгата“ - 2012 г.

   

   

   

          На 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга” връчи годишните награди „Рицар на книгата”.

   

          Наградата „Рицар на книгата“ е втората по значимост книжовна награда в България след „Христо Г. Данов“. Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. Тези, които с труда и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик, с принос за книгоиздаването.

   

          - В категорията „Електронни медии – радио и телевизия“ званието „Рицар на книгата” се присъди на Андрей Захариев, Българска национална телевизия за предаването „Библиотеката”. Наградата (златна значка и почетна грамота) беше връчена от миналогодишния носител на званието – Гриша Атанасов, радио „Алма Матер”.

   

          - В категорията „Печатни медии – вестници и списания“ наградата тази година отиде при вестник „Стандарт”. От името на вестника, наградата беше приета от Иван Матанов, първи зам.-главен редактор.

   

          - В категорията „Интернет базирани медии“ тази година беше отличен Георги Грънчаров за блога „Библиотеката”. Наградата беше връчена от Лили Георгиева от сайта Actualno.com – отличена със същия приз през миналата година.

   

          - През 2010 година, АБК за първи път връчи една специална награда – за цялостен принос в популяризирането на книгите и четенето. Носител на почетния знак „Рицар на книгата” в тази категория за 2012 г. е доц. Александър Кьосев, директор на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“.

   

          - Тази година АБК присъди една извънредна специална грамота – за значим жест на родолюбие и подкрепа на международния книгообмен на капитан Янко Георгиев – изпълнителен директор на Bulgaria Air.

   

          Статуетката „Рицар на книгата” в категорията Политик/общественик с най-голяма роля за развитието на бранша тази година беше връчена на г-жа Ваня Грашкина (председател на УС на ББИА през последните 10 години ) за дългогодишната й работа в подкрепа на книгата, за защитата на високи библиотечни стандарти, за Националната кампания за възраждане на библиотеката.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

  Пети национален конкурс за стихотворение и разказ на фондация „Св. Климент Охридски“ - 2011 г.

   

   

   

          Приключи Петият национален конкурс за стихотворение и разказ от студент на Фондация „Св. Климент Охридски“.

   

          Жури в състав проф. дфн Валери Стефанов (председател), доц. д-р Бойко Пенчев, гл. ас. д-р Ани Бурова, ас. д-р Камелия Спасова и Емилиян Николов (редактор на електронното списание „Литературен клуб“) определи следните победители:

   

   

          Награда за разказ: Преслав Ганев - за разказа „Брат“

   

          Награда за стихотворение: Росен Рачев - за стихотворението „За превода на поезия“

   

   

   

          Наградите бяха връчени на академичното тържество по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“!

   

   

   

  ---

   

   

   

  Иглика Василева получи голямата награда на конкурса за превод от английски „Кръстан Дянков“ - 2011 г.

   

   

   

          Иглика Василева получи голямата награда за превод на роман от английски език за преводите си на „Дневник на една лоша година“ от Джон Майкъл Кутси (Изд. „Жанет-45“) и „Хомър и Лангли“ от Едгар Лорънс Доктороу (Изд. „Алтера“). Иглика Василева печели за втори път тази награда, след като през 2008 г. я получи за превода на „Морето“ от Джон Банвил (Изд. „Алтера“)

   

   

          Специалната награда получи Аглика Маркова за превода си на „Животът според Любка“ на Лори Греъм, Изд. „Жанет-45“

   

   

          Конкурсът се провежда за пети пореден път от фондация „Елизабет Костова“.

   

   

          Досегашните носители са следните:

   

          2007 г. Любомир Николов - за “Ловецът на хвърчила” от Халед Хосейни, изд. “Обсидиан”;

   

          2008 г. Иглика Василева за превода на „Морето” от Джон Банвил, изд. „Алтера;

   

          2009 г. Надежда Радулова за „Човешкото петно” от Филип Рот („Алтера“) и „Фирмин: Приключенията на един беден градски плъх” от Сам Савидж („Жанет-45”).

   

          2010 г. Маргарита Дограмаджян за „Белият тигър“ на Аравинд Адига („Жанет-45”) и Светлана Комогорова-Комата (за "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс, издателство „Оргон”)

   

          Най-много награди имат книги, издадени от Изд. „Жанет-45“ - 4 и от „Алтера“ - 3.

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

   

  Награда „Рашко Сугарев“ - 2011 г.

   

   

          Връчиха наградата „Рашко Сугарев“ за 14-ти път:

   

          Оля Стоянова взе първа награда, втора награда е за Тодор П. Тодоров, а трета отиде при Цвета Стоева.

   

   

          Националният дарителски фонд “13 века България” за четиринадесети пореден път организира и осигури наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев” за автори до 35-годишна възраст. Учреденият от Фонда конкурс на името на напусналия рано този свят пловдивски майстор на краткия жанр Рашко Сугарев поощрява ежегодно творчеството на млади белетристи от цялата страна.

   

          На 20 април 2011 г. в книжарница „Хеликон – Витоша” изпълнителният директор на НДФ „13 века България” проф. Греди Асса връчи грамотите на тазгодишните лауреати на престижното отличие. Те са избрани от постоянното жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

   

          ПЪРВА НАГРАДА - Оля Стоянова за разказа „Смях“, публикуван – бр. 3/2010 г., списание „Море“;

   

          ВТОРА НАГРАДА - Тодор П. Тодоров за разказа „Ван Гог в Париж“, публикуван в книгата „Приказки за меланхолични деца“, издадена от ИК „Сиела“ 2010 г.

   

          ТРЕТА НАГРАДА - Цвета Стоева за разказа „Най-отзад, вдясно до прозореца“, публикуван в книгата „Мъже“, издадена от ИК „Сиела“, 2010 г.

   

   

          Отличавани на предишни издания на конкурса са днес вече известни и утвърдени имена като Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, Вергил Немчев, Георги Савчев, Милена Авонеди, Николай Фенерски, както и по-младите Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Мария Донева, Александър Шпатов, Димитър Ганев, Мария Македонска и други.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Награди „Рицар на книгата“ - 2011 г.

   

   

   

   

          На 20-ти април в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ Асоциация „Българска книга“ връчи наградите „Рицар на книгата“ в пет категории:

   

          1. Награда за журналист – електронни медии – радио и телевизия - Гриша Атанасов - създател и водещ на „Книги завинаги“ по Университетско радио „Алма Матер Класик ФМ“

   

          2. Награда за журналист – печатни медии – вестници и списания - Пепа Йорданова - от вестник „Всичко за семейството“

   

          3. Награда за журналист – Интернет базирани медии - Лили Георгиева - от сайта Actualno.com

   

          4. Награда за цялостен принос - Петко Тодоров

   

          5. Награда за политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитието на бранша - Славчо Атанасов, кмет на гр. Пловдив

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Екатерина Йосифова получи най-голямата българска награда за поезия „Иван Николов“

   

   

   

   

           Екатерина Йосифова е новият носител на Националната награда за поезия Иван Николов за 2010 г. Тя получи плакет и парична премия от 10 000 лв. за стихосбирката си „Тази змия“, издадена от „Жанет-45“.
          Специалната награда на издателката Божана Апостолова отиде при Марко Ганчев за поетичната му книга "Цар и говедар", издадена от "Жанет 45".
          Церемонията по връчването се състоя вчера на 22 декември в камерната зала на Народния театър "Иван Вазов".

   

   

          Екатерина Петрова Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в гр. Кюстендил.
          Завършила е руска филология в СУ "Св. Климент Охридски".
          Поетесата е работила като учителка, журналистка, драматург.
          Книги: „Късо пътуване. Стихове“ (1969), „Нощем иде вятър. Стихове“ (1972), „Посвещение“ (1979), „Къща в полето“ (1983), „Имена. Стихотворения“ (1984), „Ненужно поведение. Стихотворения“ (1993), „Подозрения. Стихотворения“ (1993), „Малко стихотворения“ (1998), „Нищо ново. 100 Cтихотворения“ (2001), „Нагоре-надолу“ (2004) и др.
          Нейни стихове са превеждани на руски, английски, унгарски, италиански, немски, полски, словашки и др. езици.
          Член на Сдружение на български писатели.
          Присъждани са й Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (1984, 1994), наградата на Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината (1998) и Наградата "Иван Николов" за цялостно творчество (1999), награда "Христо Г. Данов" в категория Поезия за стихосбирката й "Нагоре-надолу". Превеждана е в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Македония, Румъния, Русия, САЩ, Унгария.

   

   

   

   

   

  ---

   

  Поредицата Европейски романтизъм грабна голямата награда на АБК

   

   

   

       С поредицата „Европейски романтизъм” издателство „Алтера” спечели наградата „Бронзов лъв” за 2010 г. – голямата награда на Асоциация „Българска книга” за цялостен издателски проект.

   

   

   

   

       Голямата награда „Бронзов лъв” на АБК и журналистическото жури за издание с най-голямо обществено значение и специално отличие „Бронзов лъв” за уникално издание получи издателство „Тодор Нейков” за книгата „Алиса в страната на чудесата”.

   

       Церемонията по връчването на статуетките се състоя на 8 декември от 18:30 часа в рамките на ХХIХ Софийски международен панаир на книгата.
       Общо 11 заглавия бяха номинирани за награда Златен лъв” за 2010 година в категорията „Най-добър издателски проект”. Наградата се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение. За нея всички издателства могат да номинират свои издания, а експертно жури избира победителя.

   

   

   

   

       Поредицата на издателство „Алтера” Европейски романтизъм включва 9 книги от изтъкнати представители на това литературно направление: Якоб и Вилхелм Грим („Немски сказания" том 1 и том 2), Изабела Албрици („Портрети"), Джакомо Леопарди („Нравствени съчиненийца" и „Мисли"), Жерар дьо Нервал („Пътешествие из Ориента"), Алешандре Еркулану („Предания и легенди"), Уилям Годуин („Нещата, каквито са, или приключенията на Кейлъб Уилямс"), Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж („Лирически балади"). Представените произведения са емблематични за периода и се появяват за първи път на български език във великолепния превод на екип от университетски преподаватели.

   

   

   

   

       Всяка от деветте книги разработва характерните за романтизма мотиви и предлага различни подходи към романтическото - творческата свобода, смелото навлизане в тъмните кътчета на човешкото съзнание, интереса към фолклора, към мъдростта на древните, към културата на Изтока и пр. Поредицата е представителна и за стилистичното и жанрово многообразие на романтизма - от стилизацията на народни предания (Братя Грим), през романтическия пътепис (Нервал) и романтическата поезия (Уърдзуърт и Колридж), до политическата готика (Уилям Годуин).
       Включените в поредицата заглавия са неотменна част от преподаването на хуманитарни дисциплини като история и теория на литературата, философия, естетика, културология, но заедно с това представляват интерес и за по-широка публика.

   

       Поредицата „Европейски романтизъм" излиза с подкрепата на Програма „Култура" на ЕС (2007 - 2013).

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

  Писателят Димитър Шумналиев получи литературната награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2010 г.

   

   

   

   

          Писателят Димитър Шумналиев получи литературната награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2010 г.

   

   

   

          Рецензии за книги на Димитър Шумналиев, публикувани в „Литературен клуб“:

   

   

          Борислав Гърдев, „Малък празник в съвременната българска проза“

   

   

   

          Търсене за Димитър Шумналиев в „Литературен клуб“

   

   

   

   

   

  ---

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - 2010 г.

   

   

   

   

          Жури в състав Мария Калинова, Камелия Спасова и Иван Христов определи победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ за 2010-та година:

   

   

   

          Първа награда: Калин Петров

   

   

          Втора награда: Петър Денчев и Цветелина Манова

   

   

          Трета награда: Андриана Светлинова Спасова и Никола Петров

   

   

          Източник: „Дарик Радио“ - Стара Загора, http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=614329

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Писателят Георги Константинов е тазгодишният носител на Вазовата награда

   

   

   

   

          Писателят Георги Константинов е носител на Националната литературна награда „Иван Вазов” за 2010 година. Това съобщи за радио “Фокус” – Пловдив Диана Недкова, секретар в Народно читалище “Иван Вазов” в град Сопот. Наградата ще бъде връчена официално тази вечер в залата на читалището. Преди това е предвидена среща-разговор с детския писател и досегашните носителите на Вазовата награда, която се присъжда от 1970 година. В програмата, организирана от читалището във връзка с честванията на 160 годишнината от рождението на Иван Вазов, е предвидено и театрално представление.

   

   

   

          Източник: Информационна агенция „Фокус“, http://www.focus-news.net

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Национална награда „Христо Г. Данов“ - 2010 г.

   

   

   

          На тържествена церемония на 11 юни т. г. в гр. Пловдив в Къща-музей „Христо Г. Данов” бяха връчени наградите „Христо Г. Данов”. По традиция организатори на събитието са Министерство на културата и Община Пловдив, отдел „Култура”.

   

          НАГРАДЕНИ

   

          Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура:

   

          БОЖАНА АПОСТОЛОВА

   

   

          Българска художествена литература

   

          Теодора Димова – за „Марма, Мариам” – Изд. „Сиела”

   

   

          Преводна художествена литература

   

          Георги Ангелов – за превода на „Доброжелателните” от Джонатан Лител – Изд. „Колибри”

   

   

          Хуманитаристика

   

          Владимир Сабоурин – за „Свещенотрезвото. Мистика и модерност” – Изд. УИ „Св. Св. Кирил и Методий” – В. Търново

   

   

          Изкуство на книгата

   

          Ясен Гюзелев, художник – за илюстрации на „Алиса в страната на чудесата” – Изд. „Тодор Нейков”

   

   

          Издание за деца

   

          Иван Кръстев – за „Азбуката в гатанки” – Изд. „Дир.бг”

   

   

          Книгоразпространение

   

          Верига книжарници „Хеликон”

   

   

          Представяне на българската книга

   

          Няма номинации

   

   

          Библиотеки и библиотечно дело

   

          НБ „Иван Вазов” – гр. Пловдив

   

   

          Електронно издаване и нови технологии

   

          Няма номинации

   

   

   

  ---

   

   

  Милен Русков и Захари Карабашлиев си поделят наградата за роман на годината "ВИК"

   

   

          В предаването "Библиотеката" по БНТ бе обявен тазгодишния носител на наградата за роман на годината на фондация "ВИК".

   

          Наградата си поделят Милен Русков за романа "Захвърлен в природата" (Изд. "Жанет-45") и Захари Карабашлиев за романа "18% сиво" (Изд. "Ciela").

   

   

          Прочетете:

   

          Публикации на Милен Русков в "Литературен клуб"

   

          Рецензия за романа на Захари Карабашлиев "18% сиво", публикувана в "Литературен клуб" .

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Илко Димитров спечели Националната награда за поезия „Иван Николов“, 2009 г.

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“, връчвана ежегодно от ИК „Жанет-45“ вече петнайсет години, получи Илко Димитров за книгата си „Продавачът на конци“ („Стигмати“, София).

   

          Иван Николов е един от най-добрите преводачи на руска поезия и проза. Негово дело са забележителни преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава и др. Автор е на повече от двадесет книги.

   

          Националната награда „Иван Николов“ e една от инициативите на ИК „Жанет-45“. Учредена е през 1994 г. и се връчва ежегодно за най-добра поетична книга.
          Носители на наградата през годините са такива изявени български поети и писатели като Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, едновременно с по-младите им колеги Ани Илков, Георги Господинов, Добромир Тонев, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов.

   

   

   

   

          Прочетете:

   

  „Продавачът на конци“ на Илко Димитров в „Литературен клуб“

   

  Други произведения на Илко Димитров в „Литературен клуб“:

   

          „Разчленяване“

   

          „Обратен водопад“

   

          „Трите кошници“

   

          „Паркът“

   

          „Вселена по здрач“

   

          „Опит за определение“

   

   

  Критика за книгата на Илко Димитров, публикувана в „Литературен клуб“:

   

          Яна Букова, „Дзен или подреждането на нишките“

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Носители за Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ - 2009 г.

   

   

          На 29 май станаха известни носителите на Националната награда “Христо Г. Данов”.

   

   

          Цялостен принос в националната книжовна култура

   

   

          Доц. д-р Генчо Дончев – философ и преводач, по повод неговата 80-годишнина

   

   

   

          Българска художествена литература

   

          - Свобода Бъчварова - за „По особено мъчителен начин“, документален роман в три тома, Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Станка Пенчева – за „Тук съм” – мемоарна книга в два тома, Изд. „Жанет-45“

          - Милен Русков – за „Захвърлен в природата”, Изд. „Жанет-45“

          - Велизар Николов – за „Линия”, Изд. „Жанет-45“

          - Мирела Иванова – за „Бавно”, Изд. „Жанет-45“

   

   

          Преводна художествена литература

   

           - Любомир Илиев - за превода на „Човекът без качества” на Робърт Музил - Издателство „Атлантис-КЛ”

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Вера Деянова – за превода на „Натюрморт с езда” на Збигнев Херберт – ИК „Стигмати”

          - Мария Коева – за превода на „Лъскави картинки” на Симон дьо Бовоар – Издателство „Фама”

          - Милен Русков – за превода на „Изповеди на един английски пушач на опиум” на Томас Де КуинсиИздателство „Фама”

          - Боряна Джанабетска – за превода на „Ябълката” на Мишел Фейбър – Издателство „Еднорог”

   

   

          Хуманитаристика

   

          - Светлозар Игов - за „Бай Ганю” и бай Ганю” (Загадъчната творба за проблематичния българин), Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Александър Кьосев – за „Индигото на Гьоте” – Издателство „Фигура”

          - Издателство „Кибеа” – за „Естетика на модерното изкуство” от Димитър Аврамов (допълнено издание)

          - Проф. Уилям Р. Федер и Университетско издателство „Св. Св. Кирил и Методий – Велико Търново – за „Княжески изборник за възпитанието на престолонаследника”

          - Издателство „Агато” – за „Свещените дворци на българските канове”

   

   

          Изкуство на книгата

   

          - Яна Левиева - за художественото оформление на „Чудовище вкъщи” от Виктор Самуилов, Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Севда Потурлян – за художественото оформление на „Коги бил на земи дедо Господ” (Деветнайсет български фолклорни легенди). Съставител Албена Георгиева – Издателска група „Агата-А”

          - Греди Асса – за художественото оформление на „Бавно” от Мирела Иванова, Изд. „Жанет-45“

          - Красимира Деспотова – за художественото оформление на „Естетика на модерното изкуство” от Димитър Аврамов – ИК„Кибеа”

          - Капка Кънева – за художественото оформление на „Пъстри приказки” – Мая Дългъчева, Изд. „Жанет-45“

   

   

          Издание за деца

   

          - Станка Пенчева за „Зелената Жози”, Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Мая Дългъчева за „Пъстри приказки”, Изд. „Жанет-45“

          - Красимир Машев за „Кухненски слон”, Изд. „Жанет-45“

          - Издателство „Златното пате” – за Сборници „Златни зрънца” – Български народни приказки

   

   

          Книгоразпространение

   

          - Книжарница „Български книжици”

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Книжарница „Литера” – Пловдив

          - Книжарница „Книгомания Сиела”

          - Книжарница „Нисим”

          - Книжарница „АБ” – Враца

   

   

          Представяне на българската книга

   

          - БНР – Програма „Христо Ботев” – за предаването „Артефир”

   

          - Фондация „Аполония”– за Литературната програма на Празниците на изкуствата „Аполония”, по повод 25-годишнината на фестивала

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Пламен Дойнов – за съставителството на Поредицата „Личности” на издателство „Кралица Маб” и за участието в Научно-изследователската програма „Литературата на НРБ (1946-1990)” на Департамент „Нова българистика” в НБУ

          - Стефан Джамбазов – за предаването за култура „Въпреки…” на RFI България

          - Георги Тенев – за предаванията „Голямото четене” и „Библиотеката” на БНТ

   

   

          Библиотеки и библиотечно дело

   

          - Библиотека „Родина” – Стара Загора

   

          Другите номинирани бяха:

   

   

          - Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич

          - Регионална библиотека “Гео Милев” – Монтана

   

   

  Редакторът на ``Литературен клуб`` Емилиян Николов със статуетката пред къщата-музей на ``Христо Г. Данов`` Снимка: Калоян Игнатовски

          Електронно издаване и нови технологии

   

          - Сдружение „Литературен клуб - Литклуб” - за литературния сайт http://www.litclub.bg

   

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Колектив студенти и преподаватели; Александър Кръстев – за блоговете за книги и четене „Нашата полица за книги” и „Аз чета… за вас и с вас”http://publishing2011.blogspot.com; http://www.azcheta.com

          - Наталия Николаева – за сайта „Public-Republic” – http://www.public-republic.com/

   

   

   

          По традиция организатори на събитието са: Министерство на културата на Република България и Община Пловдив, отдел “Култура”. Церемонията по награждаването се състоя в Пловдив в Къща-музей “Христо Г. Данов” на 29 май 2009 г.

   

   

          СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА “ХРИСТО Г. ДАНОВ”

   

          Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.

          Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

  Резултатите от конкурса за превод от италиански език

   

   

          Вече са ясни резултатите от конкурса за превод, обявен през декември от катедра „Романистика“ на Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“, съвместно с „Литературен вестник” и eлектронното издание „Литературен клуб”. В конкурса взеха участие ученици в 12 клас от езикови гимназии в Бургас, Варна, Пловдив и София. Комисията определи двама победители и те са Мартин Савов (НГДЕК, София) и Мартина Петрова (105 СОУ, София). Част от наградата им е публикуването на техните преводи в „Литературен вестник” и в „Литературен клуб“. Ето конкурсния текст, който е откъс от романа на Джузепе Куликия с оригинално заглавие „Tutti giu’ per terra”. Романът, който беше и филмиран в Италия, разказва за перипетиите на първокурсника Валтер в борбата му за място в обществото. Сред причините за успеха му са непринуденият стил и интелигентното чувство за хумор, които можете да усетите и в наградените преводи.

   

   

          Прочетете наградените преводи на Мартин Савов и на Мартина Петрова.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победители в конкурсите за есе, фотография и кратък видеоклип, съпътстващи проекта „Голямото четене“ на БНТ

   

   

          Победители в конкурса за есе на тема „Романът на бъдещето”, обявен от „Американска фондация за България” и БНТ са:

   

          Калин Василев, студент в ЮЗУ „Неофит Рилски”

   

          Борис Борисов, студент в НБУ

   

   

          Победител в конкурса на „Голямото четене” за фотография на тема „Моят фотографски образ на любим роман” е

   

          Иво Рафаилов

   

   

          Победител в конкурса на „Голямото четене” за кратък видеоклип, вдъхновен от любим роман, е

   

          Георги Кръстев

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

   

  Резултати от третия национален конкурс за разказ и стихотворение на студент на фондация „Св. Климент Охридски“

   

   

          Приключи третият национален конкурс за разказ и стихотворение на студент, организиран от фондация „Св. Климент Охридски". В него се включиха стотици студенти от различни висши учебни заведения от цяла България. Специално назначено жури в състав: проф. дфн Валери Стефанов - председател, доц. д-р Бойко Пенчев, гл. ас. Ани Бурова, гл. ас. д-р Камен Рикев, Емилиян Николов излъчи следните победители:

   

   

  Разказ

   

  Александра Чаушова за разказа „Убиецът на риби“

   

   

  Стихотворение

   

  Емилия Додова за стихотворението „Miss Black“

   

   

  Честито на победителите! Наградите бяха връчени на 24 май 2008 г.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков

   

   

          Приключи конкурсът за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на българския писател Йордан Йовков - 15 октомври 2007 г. Организатори са дом паметник „Йордан Йовков“ - гр. Добрич и електронното издание „Литературен клуб“ (http://www.litclub.bg).

   

          Участваха 125 автори с общо 232 разкази, получени в периода 13 октомври 2007 - 15 януари 2008 г. Право да участват имаха български автори на възраст до 35 години с най-много три разказа, всеки с големина до 5 страници. Важно условие беше разказите да не са публикувани в друга медия до приключването на конкурса!

   

          Журито в състав Бойко Пенчев, литературен критик и доцент по история на българската литература в СУ "Св. Климент Охридски", Йордан Ефтимов, литературен критик и преподавател в НБУ, и Емилиян Николов, издател и редактор на електронното издание "Литературен клуб", определи следните победители:

   

  Първа награда:

   

          Васил Георгиев - за разказа „Черният мъж“

   

   

   

  Втора награда:

   

          Ина Иванова - за разказа „Инвалидност“

   

          Емил Кацаров - за разказа „Записки от подземието“

   

          Борис Маринов - за разказа „За купона“

   

   

   

  Поощрения:

   

          Ани Коджабашева - за разказа „Тленният и божествен сняг по разсъмване“

   

          Мирослава Христова - за разказа „Алиса и Щурецът“

   

   

  Класираните на първо и второ място разкази са публикувани освен в електронното издание „Литературен клуб“ и в бр. 17, 14-20.05.2008 г. на в. „Литературен вестник“.

   

          Списък на всички участници в конкурса, на медийните ни парньори и на предишни конкурси на „Литературен клуб“ можете да откриете на адрес http://konkurs.litclub.bg

   

   

   

  ---

   

   

   

  Престижна награда за Петър Чухов в Япония

   

     Петър Чухов спечели 61-я конкурс за хайку, организиран от Музея „Башо” в град Ига, Япония. Мацуо Башо /1644 – 1694/ е признат за най-големия японски поет, а ежегодният конкурс за хайку, организиран от неговия музей в родното му място, се смята за един от най-престижните в Япония и в света.

   

     Резултатите от конкурса можете да видите тук:

   

     http://www.ict.ne.jp/~basho-bp/e-50-07.html

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Резултати от литературния конкурс на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ - София

   

     По повод своята 85-годишнина читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в кв. "Модерно предградие" - София, проведе национален литературен конкурс.

   

   

     Получените творби бяха оценявани от жури в следния състав. Председател: Атанас Свиленов – литературен критик и членове: Владимир Попов – поет и Георги Михалков – писател.

   

   

     НАГРАДИ

   

   

     ЗА ПОЕЗИЯ:

   

     1. Генка Динева Богданова от град Ямбол за цикъл стихотворения.
     2. Лилия Кирилова Линкова от град Русе за цикъл стихотворения.
     3. Първолета Маджарова от град Перник за цикъл стихотворения.

   

   

     ЗА ПРОЗА:

   

     1. Венцислав Божинов от София за разказа „Гара Кроносово”.
     2. Тодор Николов от София за разказа „Етюд за портокали и парцалени кукли”.
         Виолета Томова от София за разказа „Бурята”.
     3. Ралица Иванова Йорданова от Перник за разказа „Зайнеб”
         Лилия Христова от София за разказа „Адажио за учителката”.

   

   

     ЗА ЕСЕ:

   

     1. Светослава Анжелова Тодорова от София за есето „Кръстю Пишурката и ломското читалище „Постоянство”.
     2. Лиляна Пиринска от Ловеч за есето „Банкерът – библиотекар”.
     3. Анита Петрова Николова от София за есето „Читалището в наши дни”.
         Николай Ангелов от Габрово за есето „За Априлов и просвещението”.

   

   

  ---

   

   

  Резултати от националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев", Стара Загора - 2007 г.

   

   

     Жури в състав Георги Господинов, Петър Чухов и Мария Калинова определи кои ще са наградени в националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" - Стара Загора:

   

   

  Награди:

   

  Първа награда:

   

  Емил Христов: "Бронзов тен"

   

   

  Втора награда

   

  Виктория Лекова: "Белезите"
  Катерина Васева: "Денят на тиквеното семе"

   

   

  Трета награда:

   

  Невена Борисова: "Защо пушат?"

   

   

  Отличия:
  (Подредбата е по азбучен ред!)

   

  Александра Ковачева: "На възмездието - Бог и красотата"
  Александър Видев: "***смъртта е гола като охлюв"
  Анита Желева: "***Не, не мога да говоря френски"
  Биляна Бонова: "Праскова"
  Екатерина Карабашева: "Защото тук те няма"
  Елица Бонева: "Ихтиандър"
  Зорница Димитрова: "Музеят на потвържденията" (1)
  Мария Василева: "Изгубих те в шоколада"
  Мая Недялкова: "Есенна витрина"
  Оник Мануков: "Петък v/s Събота"
  Силвия Куюмджиева: "Преди употреба...прочети указанията"

   

   

   

   

  ---

   

  Резултати от конкурса "Рашко Сугарев", Пловдив - 2007 г.

   

     На 13 април 2007 г. (петък) от 13,00 ч. в сградата на Националния дарителски фонд “13 века България” бяха връчени литературните награди от конкурса за къс разказ “Рашко Сугарев”. В състава на журито на десетото издание на конкурса за млади писатели до 35 години са творците Димитър Коруджиев – председател, Любен Петков и Георги Величков.

   

  Снимка от награждаването    Носител на Голямата награда за 2007 г. за разказа “Ърбан йога за начинаещи” (публикуван във в. “Дневен труд”) е Антон Терзиев от София; две първи награди се дават на Силвия Томова също от София за разказа “Синьо” от книгата й “Добър ден, Р.” и на Красимира Джисова от Ямбол за разказа “Search: me”, публикуван във в. “Литературен вестник”.

   

     Националният литературен конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев е учреден и организиран от НДФ “13 века България”, за да стимулира творчеството на млади автори в модерната българска белетристика. Патронът на конкурса Рашко Сугарев, лекар по образование, става известен на четящата публика у нас със самобитния си стил на модерен белетрист. Появата на безсюжетния психологически разказ в съвременната българска литература се свързва с неговото име и с творчеството на писателите Димитър Коруджиев, Любен Петков и Георги Величков – членове на несменяемото жури на националния конкурс за къс разказ, създаден след ранната смърт на писателя.

   

     В края на 70-те години на миналия век книгите на тази група приятели и съмишленици стават обект на най-продължителната дискусия в българския литературен печат – на страниците на вестник “Пулс”. Дебатът има колкото литературен, толкова и политически характер. Част от обвиненията на официозната критика са заради “ровене в задния двор на живота”, декадентство и упадъчност, благодарение на които обаче творчеството на младите тогава писатели нашумява.

   

     Десетото юбилейно издание на конкурса за къс разказ е интересно и силно като творческо участие: изключителна разказваческа техника, тънко чувство към психологическия детайл, постепенно отдалечаване от традиционните представи, изместени от страстта към интерактивното – това са доминиращите елементи на модерния къс разказ, представен в националния конкурс “Рашко Сугарев”.

   

     На тържественото връчване на наградите присъстваха известни имена на модерната българска проза и премирани в предишни издания на литературния конкурс.

   

   

   

   

  ---

   

   

  Писателката Елена Алексиева спечели наградата Хеликон
  за съвременна българска проза
  2006

   

   

     Носителят на наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" е Елена Алексиева за сборника с разкази "Читателска група 31".

   

     На церемония в книжарница Хеликон-Витоша снощи наградата (бронзов орел-сърце и две хиляди лева) бе връчена от г-жа Гинка Панайотова, представител на собствениците на най-голямата книжарска верига у нас.

   

     Формулировката на журито гласи: "Наградата "Хеликон" за 2006 г. се връчва на Елена Алексиева за стиловия й принос в градския разказ и безмилостната дисекция на съвременната параноична душевност". Журито бе в състав Георги Борисов, Бойко Ламбовски, Галина Спасова, Деян Енев и Йордан Ефтимов.

   

     И "Читателска група 31", и новия сборник с разкази на Елена Алексиева "Кой" са издания на "Колибри". "Читателска група 31", която бе издадена през ноември 2005 г., бе най-често цитираното заглавие в годишната анкета на "Литературен вестник" за 2005 г. Има вече втори тираж, който също е на изчерпване.

   

     Елена Алексиева (1975) е родена в София и е завършила столичната Английска гимназия. Има бакалавърска степен по Международни икономически отношения от УНСС и докторска, по семиотика, от НБУ, където понастоящем преподава превод от и на английски. Автор е на две стихосбирки: "Бримка на сърцето" (1994) и "Лице на ангел-екзекутор" (1996). Следват романът-дневник "Синята стълба" (2000), издаден от ИК "Балкани", и сборникът с разкази "Читателска група 31" (2005), издаден от ИК "Колибри". От същото издателство е и най-новата й книга с разкази по библейски сюжети, "Кой?" (ноември 2006).

   

     На церемонията Йордан Ефтимов, член на тазгодишното жури каза:

   

     "Съществуват два вида награди: такива, които се получават навреме, за свършен труд, и такива, които се получават заради името. Ние дадохме награда от първия тип и затова ще си носим кръста на непопулярния избор."

   

     За първи път наградата отива при жена. За втори път отива при млад писател - след първото издание (2002 година), когато я печели Алек Попов също със сборник с разкази - "Ниво за напреднали". Сега наградата се печели от университетски преподавател. Печели я изявен преводач в трудния жанр на симултанния превод.

   

   

   

  ---

   

   

  НАЦИОНАЛЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН ВАРНА 2006
  НАГРАДИ

   

   

   НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ПРЕДСТАВЯНЕ

    

      Иван Андонов

    

    

   ЦВЕТНА ФОТОГРАФИЯ

    

   Първа награда
      Златко Латев
   Поощрение
      Симеон Лютаков
   Поощрение
      Венета Захариева

    

    

   ФОТОГРАФИЯ С ИЗРАЗЕНА КОМПЮТЪРНА НАМЕСА

    

   Първа награда
      Кристиан Александров
   Поощрение
      Димчо Димчев
   Поощрение
      Константин Николов

    

    

   МОНОХРОМНА ФОНОГРАФИЯ

    

   Първа награда не се присъжда
   Поощрение
      Елена Георгиева
   Поощрение
      Милен Димитров
   Поощрение
      Венета Захариева

    

    

   ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

    

   Първа награда
      Венета Захариева
   Поощрение
      Цветомир Трънков

    

    

   ПООЩРЕНИЕ ЗА НАЙ-МЛАД УЧАСТНИК - Преслав Николов 6 г. - ДИПЛОМ
   ПООЩРЕНИЕ ЗА НАЙ-ВЪЗРАСТЕН УЧАСТНИК - Стефан Иванов 74 г. - ДИПЛОМ

   

   

  вижте наградите на миналогодишното издание на салона

   

  ---

   

   

  Номинациии в конкурса "Български роман на годината" на фондация "ВИК" - 2006

   

  • "Амазонката на Варое" на Боян Биолчев, ИК "Труд"

    

  • "Изгубените магарета" на Валери Стефанов, изд. "Стандарт"

    

  • "Аутопсия на една любов" на Виктор Пасков, ИК "Библиотека 48"

    

  • "Светове" на Владимр Зарев, издателство "Пет плюс"

    

  • "Дани" на Иван Голев, ИК "Зебра"

    

  • "Консорциум "Alternus" на Леа Коен, ИК "Рива"

    

   

  прочети подробности

   

   

  ---

   

  Резултати от конкурса "Рашко Сугарев", Пловдив - 2006 г.

   

     Жури в състав Димитър Коруджиев, Георги Величков и Любен Петков реши тази година да няма голяма награда на конкурса за публикуван разказ на името на Рашко Сугарев. Бяха дадени три втори награди - на Георги Савчев (за разказа „Ния, зодия Риби“, публикуван във в. "Сега"), на Стефан Риков и на Ивайло Иванов.

   

   

   

   

  ---

   

   

  Резултати от конкурса за превод от немски език в памет на проф. Иван С. Стефанов

   

  На 12.01.2006 бяха обявени резултатите от конкурса за превод от немски език в памет на проф. Иван С. Стефанов. Конкурсът бе проведен от катедра “История на философията” към Философски факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Кантовото общество в България.

   

  Първа награда бе присъдена на Мария Пашова за превод на студиите на Йохан Готлиб Фихте „Напътствие за блажен живот или също учение за религията“ и „За основанието на вярата ни в божественото управление на света“. Първа награда бе присъдена и на Татяна Трушкова за превод на две студии на Кант. Победителките ще имат възможност да посетят лятна школа в Хановер на тема "Кант и философията на немския идеализъм в контекста на немскоезичната философия на 19-ти и 20-ти век.".

   

   

   

  ---

   

  NISI MASA НАГРАДИ - 2005

   

  Завърши четвъртото издание на Европейския конкурс на NISI MASA за сценарий на късометражен филм на тема "Тишина". На 6 Ноември бяха обявени тримата Европейските победители.

   

  Журито, което се събра в Берлин, Германия, по време на 21 Фестивал за късометражни филми Interfilm, награди сценариите:

   

   

  "Лили" от Мариян Грьолет, Швеция - наградата на GREC

   

  "Ако падна" от Ханалеена Хауру, Финландия

   

  "Сънят на костура" от Клаудио Лаури, Италия

   

   

  Шведската сценаристка ще получи 15 000 евро - наградата на GREC (www.grec-info.com). Другите двама победители от Финландия и Италия получават по 4 000 евро, с които да създадат късометражни филми по сценариите си. Компанията LVT ще осигури субтитирането на трите филма (на стойност 700 евро всеки). NISI MASA ще помогне за създаването на филмите по време на целия процес, от подготовката до разпространението.

   

  Четвъртото издание на конкурса на NISI MASA, организиран от мрежа от младежки организации в Европа, беше отворено за участници между 18 и 28 години в 15-те страни-членки (Белгия, България, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Косово, Латвия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция, Турция и Великобритания). Общо 687 сценария на тема Тишина участваха в конкурса тази година. 72 от тях бяха получени в България.

   

  Освен тримата европейски победители, 12 сценаристи ще бъдат поканени от NISI MASA да участват в уъркшоп по сценарно писане от 21-ви до 29-ти януари 2006 г., по време на филмовия фестивал Premiers Plans в Анжер, Франция. Сред тях са и трима участници в конкурса от България.

   

  Конкурсът на NISI MASA в България се провежда от Арт Група Хайде - член на NISI MASA, с подкрепата на Студентски съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Медийни партньори: RFI и Литклуб.

   

   

  ---

   

   

  Валери Петров получи наградата за литература на СУ „Св. Климент Охридски" за 2005 г.

   

  Поетът и преводач Валери Петров получи наградата за литература на СУ „Св. Климент Охридски“ за 2005 г. Тя му бе връчена на тържествена церемония в Аулата на 30 ноември.

   

   

  ---

   

  Трети национален фотографски салон Варна 2005

   

  420 фотографии се бориха за място край морето на третото издание на Националния фотографски салон Варна 2005. Журито - Любомир Сергеев, Юлиян Недев, Александър Николов, Димитър Трайчев и Ивайло Сакелариев селекционира 133 работи на 66 автори. Те са експонирани в залите на Градската художествена галерия на морската столица. Лек превес като брой имат участниците от Варна - 38 срещу 28 от страната. Изпратили са свои неща и петима българи, които живеят в чужбина. Организаторите на събитието Юлиян Недев, Любомир Сергеев и Емил Пенчев отчитат двойно повече селекционирани творби.

   

  Широк е и възрастовият обхват на участниците. Най-младото име е Блага Стайчева, на 17 години, от кръжока по фотография към асоциация „Окарина" - Варна. Най-възрастният е 81-годишният фотограф Петко Семерджиев от село Тюленово.

   

  Според инициатора на събитието Юлиян Недев: „Този е най-силният салон досега. Фотографиите са стойностни, авторите им имат дълбоки идеи. Едно по-прецизно позициониране от тяхна страна би ги представило в още по-добра светлина. Няма фотографи, които да снимат всичко. Затова бих препоръчал на младите автори сами за себе си да определят стила, в който смятат, че се изявяват най-добре."

   

  Успоредно с основната експозиция на Салона се откриха и три съпътстващи изложби. В едната от тях се представят членовете на журито и организаторите, в друга - Цветан Четъшки с впечатляващи макроснимки на земни пластове с изразен живописен ефект, третата самостоятелна изложба е на Ник Чалдъков, който е носител на първа награда за експериментална фотография от миналогодишния Салон.

   

  За пръв път тази година беше присъдена голяма награда за цялостно представяне - статуетка на Салона, съпроводена от парична и предметна награда. Статуетки и награди получиха и най-добрите във всеки от трите раздела - монохромна, цветна и експериментална фотография. За пръв път има и поощрения. Призовете на форума са осигурени с помощта на община Варна, Fresh up cosmetics, Avon и Арекс ООД.

   

  Имената на отличените бяха огласени по време на официалното откриване на фотосалона в петък, 25 ноември.

   

   

  Голяма награда за цялостно представяне - МИРОСЛАВА АРНАУДОВА

   

  Монохромна фотография - "Тъмната стая" 1,"Тъмната стая" 2, "Тъмната стая" 3
  Цветна фотография -"Natural color" I, "Natural color" II, "Natural color" III, "Natural color" IV
  Експериментална фотография - "Тайни от семейния албум" 1, "Тайни от семейния албум" 2

   

  Първа награда за Цветна фотография - ДЕСИСЛАВА ГЕНКОВА
  "Free rider"

   

  Поощрение за Цветна фотография - ЛИДИЯ КУЛЕКОВА
  "Галя от Сатен - вечерен танц - 1"
  "Галя от Сатен - вечерен танц - 2"
  "Във вихъра на танца - 1"
  "Във вихъра на танца - 2"

   

  Поощрение за Цветна фотография - СВЕТЛАН СТЕФАНОВ
  "Тя е винаги до мен"

   

  Поощрение за Цветна фотография - СИМЕОН ЛЮТАКОВ
  'ХХХ'

   

  Първа награда за Експериментална фотография - МИЛЕНА МИХОВА
  "Without breath, without bread ..I"
  "Without breath, without bread ..II"

   

  Поощрение за Експериментална фотография - КОНСТАНТИН НИКОЛОВ
  "Блян"
  "Превъплъщение"

   

  Поощрение за Експериментална фотография - ВЕНЕТА ЗАХАРИЕВА
  "Дуо"
  "Фасма фасматис"

   

  Поощрение за Експериментална фотография - ДИМИТЪР ДРАГНЕВ
  "Зодия везни"

   

  Първа награда за Монохромна фотография - СВЕТЛАН СТЕФАНОВ
  "Разговор"

   

  Поощрение за Монохромна фотография - ХРИСТО СТАНКУЛОВ
  "Мадрид I"
  "Мадрид II"
  "Паркът Ретиро I"
  "Паркът Ретиро II"

   

   

   

  ---

   

  Завърши националният кръг на Европейския конкурс на
  NISI MASA за сценарий на късометражен филм

   

  Националният кръг от четвъртото издание на Европейския конкурс на NISI MASA за сценарий на късометражен филм на тема "Тишина" завърши изключително успешно на 31 юли 2005 г. В България бяха получени 72 сценария. Националното жури избра двата сценария, които продължават участието си в международния кръг, и обяви победителите на церемония във Френския културен институт вчера (8 септември 2005 г.). Всеки от сценаристите получи специална грамота за участие в конкурса.
  Победителите в България са:

   

  Антония Милчева със сценария си "Анонимно"
  Биляна Маринова със сценария си "Тишина с ванилов аромат"

   

  Те получават грамоти и статуетки от Арт група Хайде /организатор/, награди от Orange Music и списание "Екран" и право на участие в европейския кръг на конкурса.
  Арт група Хайде ще организира семинар за сценарно писане през октомври 2005 г. за българските участници в конкурса. За лектори на семинара са поканени преподаватели по кино драматургия. Специален гост-лектор ще бъде Матьо Дарас - кинокритик, член на ФИПРЕССИ и програматор от Седмицата на критиката на фестивала в Кан.

   

  Европейското жури на Nisi Masa ще се събере на 5 и 6 ноември в Берлин, по време на международния фестивал за късометражни филми InterFilm, за да обсъди 30-те преселктирани сценария от 15-те държави-членки на Nisi Masa. Журито ще присъди парични награди за продуцирането филми по три избрани сценария:

   

  - една награда от 15 700 евро.
  - две награди по 4 700 евро.

   

  Дванадесет финалисти ще бъдат поканени да вземат участие в уъркшоп за писане на сценарий през януари 2006 г. по време на филмовия фестивал Premiers Plans в Анжер, Франция.
  Общо 687 сценария от 15 европейски държави* са приети за участие.

   

  Конкурсът в България се провежда със съдействието на Френски културен институт - София, Студентски съвет на СУ "Св. Климент Охридски", Orange Music и списание "Екран". На европейско равнище конкурсът се подкрепя от GREC, LVT и TV5.
  Медийни партньори в България: RFI, Литклуб и радио Нет.

   

  *: Белгия, България, Финландия, Швеция, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Норвегия, Полша, Испания, Турция, Великобритания и Косово (администрацията на Обединените Нации).

   

   

  ---

   

   

  Завърши националният кръг на Европейския конкурс на
  NISI MASA "Младежко късометражно кино"

   

  Националният кръг на Европейския конкурс на NISI MASA за късометражни филми завърши на 31 юли 2005 г. В България бяха получени 18 филма. Националното жури избра три от тях, които продължават участието си в международния кръг, и обяви победителите на церемония във Френския културен институт вчера (8 септември 2005 г.). Всеки от участниците получи специална грамота.
  Победителите в България са:

   

  Богиня Найденова с филма си "Калоян и Соня"
  Тома Вашаров с филма си "Целувката"
  Чавадр Чернев с филма си "Виж ме"

   

  След международната селекция избрани филми от Европа ще бъдат включени в специално издание на DVD, което ще бъде разпространено в мрежата на Nisi Masa в 15 европейски държави* чрез прожекции с некомерсиална цел. През ноември, по време на международния фестивал за късометражни филми InterFilm в Берлин, ще се състои премиерата на DVD "Младежко късометражно кино". В България филмите ще могат да се видят в края на ноември.

   

   

  ---

   

  30-ти национален литературен конкурс Шумен - 2005 г.

   

  На 28 май 2005 г. в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ жури в състав – проф. Христо Трендафилов, председател и членове - Пламен Дойнов и Тони Теллалов, присъди следните награди в юбилейния ХХХ-ти Национален студентски литературен конкурс „Шумен 2005“:

   

  Раздел „Поезия“

   

  І награда – Костадинка Лапкова (Софийски университет)
  ІІ награда – Ванина Иванова (Нов български университет)
  ІІІ награда – Елена Щилянова (Великотърновски университет)
  Поощрения – Марица Колчевa (Софийски университет), Мария Петкова Георгиева, Роксена Христова Лалева (Шуменски университет).

   

  Раздел „Белетристика“

   

  І награда – не се присъжда.
  ІІ награда – Зорница Димитрова (Софийски университет).
  ІІІ награда – Яница Радева (Софийски университет).

   

  Раздел „Критика“

   

  Наградата „Боян Пенев“ - Ангел Игов (Софийски университет).
  Поощрение - Ани Васева.

   

  Награда за книга от автор студент

   

  Мария Калинова (Софийски университет) за стихосбирката „Окото“.

   

  Награда на публиката

   

  Вера Хинчева (Софийски университет)

   

   

  Организатори на юбилейния ХХХ-ти Национален студентски литературен конкурс „Шумен 2005“ бяха Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“, Сдружение на български писатели, Студентски съвет на Шуменския университет, Младежки дом – Шумен, „Литературен вестник“, Студентски литературен клуб „Боян Пенев“, списание „Книгите днес“, Община Шумен.

   

   

   

  ---

   

  Национален поетически конкурс „Дни на проверка“ - Димитровград`2005 г.

   

  Резултати от Националния поетически конкурс „Дни на проверка“, проведен във връзка със 75-годишнината от рождението на Пеньо Пенев по инициатива на Община Димитровград и Дом-музей "Пеньо Пенев". На 22 април 2005 г. в Димитровград се проведе заключителното заседание на жури в състав: Пламен Дойнов, Кристин Димитрова и Иван Теофилов. При много силна конкуренция и почти равностойни участия измежду 110-те участници в конкурса, номинирани за наградите бяха двадесет и четирима автори от различни градове на страната.За призовите три места се състезаваха:
  Емануил А. Видински, Васил Павлов, Красимира Джисова, Ася Колева, Стела Вълева, Иванка Могилска, Мартин Петков, Димитър Дечков Димитров, Лилия Георгиева, Теньо Барболски, Ралица Николова, Йоана Андреева, Мирослав Христов, Илия Мечков, Димитър Стоянов Димитров, Петър Петров, Павлина Къналиева, Биляна Атанасова, Петя Бъчварова, Камелия Спасова, Яна Пункина, Стефан Иванов, Несрин Исмаил и Яница Радева.

   

  Окончателното решение на журито е:
  Първа награда /диплом и 150 лв./се присъжда на Камелия Спасова за стихотворенията "Заглавие" и "На Гьоте".
  Втора награда /диплом и 100лв./ се присъжда на Яна Пункина за стихотворенията "Анта на парчета", "Телата" и "Как отминава".
  Трета награда / диплом и 80 лв./ се присъжда на Стефан Иванов за стихотворенията "Едноактна", "Прощално" и "Безсмъртие на последния ред".
  Поощрителни награди ще получат и Несрин Исмаил за стихотворенията "Блу морнинг", "Прекрасното момиче на света" и "И бродим", както и Яница Радева за стихотворенията "Шум от раковина", "До него е бутилка вино" и "Краят на приказката".
  Първите три награди ще бъдат връчени на тържественото честване по случай 75-годишнината на Пеньо Пенев на 5 май 2005г в Драматичен театър "Апостол Карамитев", Димитровград.

   

   

  ---

   

  Конкурс за разказ „Милена Авонеди” - гр. Лом

   

  Приключи конкурсът за разказ, който проведе читалище "Постоянство", гр. Лом, в памет на Милена Авонеди. Ето победителите:

   

  Първа награда: Мартин Златев "Ловеца"

   

  Втора награда: Ивелин Велинов "Човекоядката"

   

  Трета награда: Никола Пламетов "Трикракият таралеж"

   

   

  Поощрения:

   

  Тошка Иванова, Станислава Енева, Тодор Райчев, Светла Дамянова, Камелия Цанкова.

   

  Наградените разкази ще бъдат събрани в сборник, ще бъдат публикувани също във вестниците "Ломпрес" и "Новият пулс". Паричният еквивалент на наградите е 150 лв. за първа, 100 лв. - за втора и 50 лв. - за трета награда. Организаторите са надяват на съпричастност от страна на спонсори за следващите издания на конкурса.

   

   

  ---

   

   

  120 г. от рождението на Димо Кьорчев

   

  По повод 120 г. от рожденето на българския литературен критик и общественик Димо Кьорчев уеб сайтът "Литературен клуб" проведе конкурс за литературна критика. Жури в състав Бойко Пенчев, Катя Зографова и Емилиян Николов избра да награди следните автори:

   

  Първа награда:

   

  Георги Стайков "От текст към хипертекст"

   

  Поощрения:

  За повече информация: http://litclub.bg/konkurs/kiorchev120.htm

   

   

  ---

   

   

  Конкурс за поезия и проза - Пловдив

   

  Резултати от обявения литературен конкурс за поезия и проза в подкрепа на инициативата за ежегоден фестивал на книгата "Пловдив чете", организиран от Дружеството на писателите - Пловдив и Издателска къща "Жанет'45":

   

  Жури в състав проф. Огнян Сапарев - председател и членове проф. Светлозар Игов, Емилия Каменова и Борис Минков, отличиха следните ръкописи:

   

  ПОЕЗИЯ:
  - Иванка Могилска - за стихосбирката "ДНК"
  - Дима Арабаджиева - за стихосбирката "Посвещения"
  - Светла Караянева - за стихосбирката "41 стихотворения"

   

  ПРОЗА:
  - Велин Станев - за сборника разкази "Любoff"
  Отличените ръкописи ще бъдат издадени от ИК "Жанет'45", а авторите ще участват през месец юни т.г. в националния литературен форум "Пловдив чете".
  В конкурса се включиха 60 пловдивски автори с 61 ръкописа поезия и проза - 35 стихосбирки, 11 романа и 15 сборника с разкази. Само една трета от участниците са членове на Дружеството на писателите - Пловдив.
  Конкурсът бе обявен в деня на откриването на форума "Пловдив чете" през юни м.г. и приключи на 31 декември 2003
  Организаторите се извиняват на участниците за по-късното оповестяване на резултатите от предварително обявения срок, тъй като журито поиска удължаване на времето за четене и обсъждане на ръкописите.

   

   

  ---

   

   

  Рашко Сугарев

   

  В Пловдив бяха обявени резултатите от Националния конкурс за публикуван разказ "Рашко Сугарев". Бяха връчени три първи награди за къс разказ - на Емануил А. Видински за разказа "4 октомври", публикуван в сп. "КапиталLight" и потрала "LiterNet"; на Стоил Рошкев за разказа "Каква е тая смрад бе... господа?" и на Нели Лишковска за разказа "Първият етаж".


   

  "Сенки и светлини" - I-ва част

   

  Приключи първата част на конкурса за хайку на издателство "LCR" "Сенки и светлини". Жури в състав Антоанета Николова, Людмила Балабанова, Гинка Билярска и Емилиян Николов определи наградените автори. Първа награда бе дадена на Фани Ангелова. Сред наградените са също Петър Пламенов, Людмила Христова, Кета Зоева и др. Оценяването бе анонимно, получените 132 хайку бяха номерирани и всеки член на журито оценяваше всяко хайку поотделно с от 1 до 20 точки. Тези, които събраха най-голяма средна оценка, са определени за победители. Техните хайку можете да прочетете на адрес http://litclub.bg/haiku/lcr/. Те са преведени и на френски език и след като причлючи целият конкурс, ще бъдат публикувани в сборник.

   

  За повече информация: http://litclub.com/haiku/lcr/index.htm

   

   

  Резултати от конкурса за превод и лично творчество, организиран от Посолството на Испания, Аула Сервантес и Клуб Коломбо:

   

  В категорията превод от испански на български на разказа "8-а" от Хуан Карлос Мендес Гедес:

   

  1 място: Светла Кирилова Костадинова
  2 място: Александра Радостинова Шивачева
  2 място: Татяна Петкова Иванова

   

  В категорията превод от български на испански на разказа "За един изгубен разказ" от Ангел Игов:
  2 място: Светла Кирилова Костадинова
  2 място: Бойка Руменова Митрова

   

  В категорията лично творчество в проза:
  1 място: Маргарита Петрова Петрова за Un cuento

   

  В категорията лично творчество в стихове:
  1 място: Елена Стефанова Пенчева и Мариана Иванова Иванова за поемата им Musas

   

   

   

  Носители на годишните награди за литература на Дружеството на писателите - Пловдив'2002:

   

  Проза: Георги Алексиев, за сборника разкази "Заключване на гроб", ИК "Хермес", Пловдив, 2002
  Поезия: Иван Вълев, за стихосбирката "Изречено на глас", ИК "Летера", Пловдив, 2002
  Критика: Иван Русков, за книгата "Битие и парадокс", ИК "Макрос", Пловдив, 2002
  Литературният критик Борис Минков направи преглед на продукцията на пловдивските автори за 2002 година.
  Наградите връчи председателят на Дружеството проф. Огнян Сапарев.

   

   

  Награда Пловдив'2002:

   

  Носител на наградата "Пловдив" за литература е Петър Анастасов за стихосбирката "Този черен бял свят", ИК "Хермес", 2002
  Носител на Наградата "Пловдив" за художествен превод е Венера Атанасова за книгата "От Распутин до Путин" от Владимир Фьодоровски, ИК "Хермес", 2002 /превод от френски език/

   

   

   

   

   

   

   

г1998-2018 г. "Литературен клуб". Всички права запазени!

 

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]