Новини

Награди

„Литературен клуб“   -   най-старото електронно издание за литература в България!

 

   

   

   

  Проф. Мари Врина-Николов беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на
  Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   

   

   

          На тържествена церемония на 06 февруари 2024 г. в 11.00 часа в Аулата в Ректората проф. Мари Врина-Николов беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за изключителните й заслуги към славистиката, българистиката и превода. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

   

   

          Проф. Мари Врина-Николов произнесе академично слово на тема: „Как да мислим/правим българската литература - литература на и в света“.

   

   

   

  Ректорът на СУ проф. д-р Георги Вълчев и проф. Мари-Врина Николов, Снимка: uni-sofia.bg

   

  Ректорът на СУ проф. д-р Георги Вълчев и проф. Мари-Врина Николов, Снимка: https://www.uni-sofia.bg                                

   

   

   

   

   

          Проф. Мари Врина-Николов е сред най-изтъкнатите изследователи на българската литература и култура и водещ преводач от български език във Франция. Тя е родена в Невер, Франция. Дипломира се като лингвист в Университета Париж (1983), като българист в INALCO и като магистър по класически литератури (1985). Възпитаник е на „Екол нормал сюпериор“.
          Веднага след дипломирането си започва да преподава български език в Националния институт за източни езици и култури в Париж (INALCO), където по-късно е избрана за доцент (2004 г.) и професор (2009 г.) по български език и литература. През 1990 г. защитава докторска теза с труд върху експресивните частици в съвременния български език. Била е гост-професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на катедра „Романистика“ във Факултета по класически и нови филологии и на магистърската програма „Преводач-редактор“ във Факултета по славянски филологии. В магистърската програма „Преводач-редактор“ проф. Врина води курс по „История на превода“ повече от десет години.
          Мари Врина е заемала редица академични постове в INALCO, а от 2019 г. е директор на издателството на Института. През периода 1994–1998 г. е аташе към Френския институт в София, а след това – във Френското посолство в Будапеща. Проф. Врина-Николов е член на редакционните съвети на редица научни издания в България – на списанията „Литературна мисъл“, „Литературата“ (издание на Факултета по славянски филологии), „Балканско езикознание“, „Език и литература“. Тя е създател на френскоезичния сайт за българска литература litbg.eu, включва се като експерт в работата на „Къща за литература и превод“ (София). Автор и съавтор е на няколко учебника по български език и на кратки българо-френски и френско-български речници.
          Носител е на Почетна грамота за принос в разпространението и развитието на българската култура от Министерството на културата на Република България (1997 г.), грамота за заслуги към българистиката за съществен принос в литературния анализ и разпространението на българската литература от БАН (2001 г.), почетно отличие орден „Arts et Lettres“, степен „Chevalier“, от Министерството на културата на Република Франция (2004 г.), „Златен век“ от Министерството на културата в България (2015 г.). От няколко години тя има и българско гражданство, получено по заслуги. Почетен член е на Сдружението на българските писатели (2003 г.).
          Мари Врина-Николов е високо ценен и награждаван преводач на българска литература в много широки хронологически и жанрови граници. Тя е превела редица важни български творби, като някои от тях излизат с нейни предговори. Тя представя на френската публика както класици като Иван Вазов („Под игото“), Алеко Константинов („Бай Ганьо“), Йордан Йовков („Старопланински легенди“), така и големите автори от втората половина на ХХ век – Ивайло Петров, Йордан Радичков (седем книги), Вера Мутафчиева, Цветан Стоянов, Константин Павлов, Веселин Бранев, Виктор Пасков (три книги).
          Мари Врина-Николов внимателно следи и отлично познава и съвременната българска литература. Сред преведените от нея автори са Георги Господинов, Теодора Димова, Алек Попов, Емилия Дворянова, Елена Алексиева, Севда Севан, Захари Карабашлиев и много други. Всички тези издания са резултат от личната инициатива на преводачката да заинтересува френските издатели с българските книги, които тя е избрала. Още през 1990 г. първият й превод „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков получава награда за най-добър превод на Международния панаир на книгата в Бордо. Следват Prix Max Jacob étranger (2001 г.) за превод на К. Кадийски, Prix Jan Michalski (2016 г.) за превод на Георги Господинов. Носителка е и на наградата за превод „Етиен Доле“, присъждана от Сорбоната.

   

   

   

  Основателят на ``Литературен клуб`` Емилиян Николов и преводачката Ружа Мускурова, Снимка: uni-sofia.bg

   

  Основателят на „Литературен клуб“ Емилиян Николов и преводачката Ружа Мускурова                                

   

   

   

   

          Източник: https://www.uni-sofia.bg

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда за поезия „Иван Николов“ - 2023 г.

   

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2023 г. бе връчена на Златозар Петров, за стихосбирката му „Отдалечаване на ангела“, издадена от „Жанет-45“.

   

   

   

  Златозар Петров по време на връчването на наградата, Снимка: Ванеса Попова, janet45.com

   

  Снимка: Ванеса Попова                                

   

   

   

          Победителят получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

   

          Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 15 декември 2023 г. от 18.00 ч. в галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив.

   

   

   

          В конкурса участваха 63 книги от 24 издателства.

   

   

          Жури в състав Гергина Кръстева, Мирела Иванова и Иво Рафаилов номинира следните поетични книги (подредени по азбучен ред на авторите):

   

   

          Ани Илков, „До края на смъртта“, „Издателство за поезия ДА“, 2022 г.

   

          Виолета Кунева, „Кучето на Персефона“, Издателство „Жанет-45“, 2023 г.

   

          Галина Николова, „Въображаеми градини“, „Издателство за поезия ДА“, 2022 г.

   

          Златозар Петоров, „Отдалечаване на ангела“, Издателство „Жанет-45“, 2023 г.

   

          Ина Иванова, „Нещата, за които мълчим“, Издателство „Жанет-45“, 2022 г.

   

          Катя Димитрова, „Плач по всички жени преди мен“, Издателство „Жанет-45“, 2023 г.

   

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от Издателство „Жанет-45“. Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

   

          Конкурсът се проведе за 27-ма поредна година. Носители на престижното отличие през годините са Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, Ани Илков, Георги Господинов, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов, Цочо Бояджиев, Илко Димитров, Румен Леонидов, Марин Бодаков, Пламен Дойнов, Оля Стоянова, Йордан Ефтимов, Катерина Стойкова-Клемър, Яна Букова, Васил Балев, Аксиния Михайлова, Красимир Вардиев, Валентин Дишев и др.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2023 г.

   

   

   

          Приключи четиридесетото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова и доц. Гергина Кръстева определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Мартин Красимиров Кръстев, 23 г., гр. Асеновград

   

   

          Втора награда: Преслава Орлинова Джонджорова, 20 г., гр. София, Марая Людмилова Миланова, 17 г., гр. София

   

   

          Трета награда: Теодора Евгениева Георгиева, 21 г., гр. Силистра, Габриела Мирославова Маринова, 18 г., гр. София

   

   

   

          Поощрения:

   

          Йоанна Милкова Милкова, Емел Росенова Кумбарева, Михаел Георгиев Руков, Василен Георгиев Василев, Божана Тонева Славкова, Петя Антонова Иванова, Силвия Николаева Алексиева, Мария Владимирова Игнатова и Маргарита Добринова Русева

   

   

   

   

   

          Наградените стихотворения могат да се прочетат на сайта на Конкурса - https://www.hanchev.rodina-bg.org/laureati

   

   

   

   

          Победителят получава статуетката „Златното яйце“ и издаване на дебютна стихосбирка!

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Тодора Радева спечели Националната литературна награда „Йордан Радичков“ - 2023 г.

   

   

   

          На 24-ти октомври 2023 г. бяха обявени лауреатите на Националната литературна награда „Йордан Радичков“:

   

          Първа награда: Тодора Радева, „Едно възможно начало“, Издателство „ICU“

   

          Втора награда: Георги Б. Геров, „Игра без финал“, Издателство „Жанет-45“

   

          Трета награда: Бистра Величкова, „Ресто“, Издателство „Ерго“

   

          Специална награда „Свирепо настроение“: Еди Румян, „Последен шанс“, Издателство „Фама1

   

          Награда „Дебют“: Димана Симеонова, „Делфийската рокля“, Издателство „Жанет-45“

   

   

          Номинирани, които получават Диплом от Община Берковица за номинация:

   

          Иванка Могилска, „Обикновени чудеса“, изд. “Жанет-45”
          Лъчезар Ангелов, „Разминавания по еднопосочни улици“, изд. „Библиотека България“
          Антон Баев, „Змията. 46 легенди за Сътворението“, изд. „Коала прес“
          Тодор Костадинов, „Ничия. Трите начина на Мариана“ (Пловдивски разкази), изд. „Сиела“

   

   

          Диплом за номинация в категория „Дебют“:

   

          Михаела Илиева, „Рентгенова снимка на свободата“, изд. „Жанет-45“
          Станислава Станоева, „Трева и звезди“, изд. „Жанет-45“

   

   

          Източник: https://www.berkovitsa.bg

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Георги Господинов и Анджела Родел са новите носители на международния „Букър“ за романа „Времеубежище“ („Time Shelter“)

   

   

   

          На 23-ти май 2023 г. вечерта на церемония в „Скай Гардън“ в Лондон председателят на журито Лейла Слимани обяви, че романът „Времеубежище“ („Time Shelter“) на Георги Господинов в превод на Анджела Родел е носител международния „Букър“!

   

   

   

  Снимка: The Associated Press, apnews.com!

   

   

   

          Георги Господинов и Анджела Родел, снимка: The Associated Press.

   

   

   

   

   

          Чуйте откъс от „Time Shelter“, прочетен от актьора Тоби Стивънс - https://www.youtube.com/watch?v=0Ng1mN8cSgk

   

   

   

          Първи отзиви в световните медии:

   

   

          „The Guardian“: „International Booker prize announces first ever Bulgarian winner“

   

          „The Guardian“: „International Booker winner Georgi Gospodinov: ‘My dystopian novel became real’“

   

          „The New York Times“: „‘Time Shelter’ Wins International Booker Prize“

   

          „The New York Times“: „This Bulgarian Writer`s Books Bend Time“

   

          „The Washington Post“: „Georgi Gospodinov’s ‘Time Shelter’ wins the International Booker Prize“

   

          „Euronews“: „Georgi Gospodinov becomes first Bulgarian writer to win International Booker Prize“

   

          „Euronews“: „'Good literature fights bad propaganda' says International Booker Prize winner Georgi Gospodinov“

   

          „Deutsche Welle“: „Zeitzuflucht“: Booker Prize fur einen prophetischen Roman“

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

   

   

  „Времеубежище“ („Time Shelter“) на Георги Господинов, в превод на Анджела Родел, влезе в краткия списък от номинации на международния „Букър“

   

   

   

          На 18-ти април беше обявен краткия списък от номинации за международния „Букър“. В него влиза и романът на Георги Господинов „Времеубежище“ („Time Shelter“) в превод на Анджела Родел.

   

   

   

   

   

   

          Номинации (кратък списък):

   

   

  Boulder („Скала“) от Ева Балтасар, превод Джулия Санчес

   

  Whale („Кит“) от Чун Мйънг Гуан, превод Чи-Йонг Ким

   

  The Gospel According to the New World („Евангелието според Новия свят“) от Мариз Конде, превод Ричард Филкъкс

   

  Standing Heavy от GauZ, превод Франк Уин

   

  Time Shelter („Времеубежище“) от Георги Господинов, превод Анджела Родел

   

  Still Born („Мъртвороден“) от Гуадалупе Нетел, превод Розалинд Харви

   

   

   

   

          Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г. като нейни носители са Салман Ружди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др. От 2005 г. се връчва и международна награда „Букър“. Първият й носител е Исмаил Кадаре, а Олга Токарчук я печели няколо месеца преди да бъде удостоена и с Нобелова награда за литература.

   

   

   

          Носителят на международния „Букър“ за тази година ще бъде обявен на церемония в Лондон на 23-ти май.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2022 г.

   

   

   

          На 28 октомври 2022 г. бяха обявени победителите в тридесет и деветото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Васил Б. Видински, Ина Иванова и Камелия Кондова определи следните награди:

   

   

   

          Първа награда: Даница Ивова Христова, 18 г., гр. Велико Търново

   

   

          Втора награда: Мария Георгиева Гетова, 22 г., гр. София

   

   

          Трета награда: Николета Владимирова Стефанова, 22 г., гр. София и Бояна Веселинова Узунова, 21 г., гр. Велико Търново

   

   

   

          Поощрения:

   

          Мария Владимирова Игнатова, Габриела Мирославова Маринова, Божана Тонева Славкова, Марая Людмилова Миланова, Виктория Мирославова Вановска, Мартин Красимиров Кръстев, Маргарита Добринова Русева, Михаел Георгиев Руков, Магдалена Венциславова Бабачева, Калоян Венчов Иванов.

   

   

   

   

   

          Наградените стихотворения могат да се прочетат на сайта на Конкурса - https://www.hanchev.rodina-bg.org/laureati

   

   

   

   

          Победителят получава статуетката „Златното яйце“ и издаване на дебютна стихосбирка!

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда „Иван Вазов“ - 2022 г.

   

   

   

          На 17 юни 2022 г. станаха известни носителите на Вазовата награда за 2022 г.

   

   

          Голяма награда: Георги Бърдаров

   

   

          Детска награда за литература „Иван Вазов“: Джоана Дахабре - за подкаста за художествена литература „Модерна мисъл“

   

   

          Паралелна награда „Съба Вазова“: Мария Цънцарова

   

   

   

   

          Националната Вазова награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на родения в Сопот български поет и писател Иван Вазов. От 2017 г. е учредена детска Вазова награда. Досегашни носители на наградата са Димитър Талев, Емилиян Станев, Елисавета Багряна, Валери Петров, Йордан Радичков, Георги Господинов, Владимир Зарев, Борис Христов, Милен Русков и др.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Носители за Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ - 2022 г.

   

   

   

          На 13 юни 2022 г. станаха известни носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“.

   

   

          Цялостен принос в националната книжовна култура

   

   

          Марин Бодаков - посмъртно, наградата получи съпругата му Зорница Христова

   

   

   

          Българско издателство

   

          Издателство „Хермес“

   

   

   

          Автор на българска художествена литература

   

          Христо Добротинов - за романа „Светулките ще ти покажат пътя“ (Издателство „Хермес“)

   

   

   

          Преводач на художествена литература

   

          Васил Самоковлиев - за превода на „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал (Изд. „Колибри“)

   

   

   

          Автор в областта на хуманитаристиката

   

          Иван Маразов - за книгата „Златната утопия“ (Изд. „Захарий Стоянов“)

   

   

   

          Автор на издание за деца

   

          Мая Дългъчева за книгата „Какво е да си майка“ (Изд. „Жанет-45“)

   

   

   

          Художник или дизайн и оформление на книга

   

          Ясен Гюзелев - за книгата Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов (Изд. „Колибри“)

   

   

   

          Представяне на българската книга

   

          Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ - за Клуб „Писмена“

   

   

          Библиотечно дело

   

          Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе

   

   

   

   

          По традиция организатори на събитието са: Министерство на културата на Република България и Община Пловдив, отдел „Култура“. Церемонията по награждаването се състоя в Пловдив в двора на Къща-музей “Христо Г. Данов” на 13 юни 2022 г.

   

   

          СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

   

          Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“.

          Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

  Национална награда за поезия „Константин Павлов“ - 2022 г.

   

   

   

          На 02.04.2022 г. на церемония в Софийска градска галерия бе обявен победителя в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия „Константин Павлов“.

   

          „След оживени спорове и с чистата, искрена нагласа да почетем паметта на Константин Павлов – образ на истинско мъжество в поезията и живота, решихме да присъдим две равностойни награди в първото издание на конкурса за Националната награда Константин Павлов.“ С тези думи поетесата Мирела Иванова, председател на тричленното жури, в чийто състав влизат още литературният критик проф. Михаил Неделчев и поетът Ани Илков, обяви имената на победителите в конкурса: Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата към СУ „Св. Климент Охридски“, и Кирил Василев, преподавател по културология в Софийския университет.

   

          Символът на наградата – изящна пластика на скулптура Ангел Станев, заедно с грамота и парична сума в размер на 1500 евро бяха връчени на първите носители на престижното отличие в Софийска градска галерия днес, на рождения ден на Константин Павлов. Залата на галерията беше пълна с приятели и почитатели на поета, сред които Станислав Памукчиев, Кирил Маричков, Люба Маричкова, Коста Биков, Стефан Тафров, Екатерина Бончева, Милена Милотинова, Владимир Зарев, Митко Ноев, Силвия Чолева, Димитър Сотиров, Маргарита Методиева. На тържеството присъстваха също дъщерята и внучката на поета – Донка Павлова и Неда Лаптева.

   

          Както БТА писа, общо 27 български поети се състезаваха за новоучредената Национална награда „Константин Павлов“ Аксиния Михайлова, Албена Тодорова, Амелия Личева, Антоанета Богоева, Валери Станков, Вангел Имреоров, Ванина Димова, Виолета Воева, Дария Манева, Димитър Ганев, Екатерина Костова, Иван Цанев, Илияна Генова, Ирен Иванчева, Йордан Ефтимов, Калин Донков, Кирил Василев, Мария Вирхов, Методи Джонев, Нели Станева, Никола Петров, Петър Петров, Петър Чухов, Преслава Виденова, Росен Карамфилов, Теа Монева и Хайри Хамдан.

   

          Кирил Василев е отличен за стихосбирката си „Шествието“ (на издателство „Да“), а Амелия Личева - за „Потребност от рециклиране“ (издателство „Лексикон”). Двамата прочетоха стихотворения от книгите си.

   

          Поетът Ани Илков открои имената на няколко млади автори сред участниците в конкурса, в чиито стихове „случайно или не, има нещо от духа на специфичното богатство Константин Павлов“. „Такива са стиховете на Никола Петров в книгата му „Не са чудовища“ (издателство „Да“), в които, както и при Константин Павлов, го има усещането, че светът е винаги близо до края си. Този особен повей от Константин Павлов присъства и в стиховете на младите поети Димитър Ганев, „Все повече ми харесва да се разхождам сам“ („Жанет 45“) и Преслава Виденова, „Постоянна експозиция“ („Жанет 45“)“, каза Ани Илков. В заключение той изрази надежда, че националната награда „Константин Павлов“ постепенно ще се превърне в това, в което трябва да бъде: в награда на наградите. Достойна за „неунищожимото слово на Константин Павлов“, по думите на проф. Михаил Неделчев.

   

          Актьорите Валентин Ганев и Руси Чанев изпълниха знакови стихове на поета.

   

          И тримата членове на журито благодариха на журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в „Дойче веле“ Румяна Таслакова, по чиято инициатива и с чиито средства е създадена тази награда. Таслакова благодари на генералния директор на БТА Кирил Вълчев за медийната подкрепа на събитието.

   

   

          Източник: БТА

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

   

   

  Проф. Цочо Бояджиев получи Националната награда за поезия „Иван Николов“ - 2021 г.

   

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2021 г. получи проф. Цочо Бояджиев за стихосбирката си „Кухата сърцевина на живота“ (издателство за поезия „ДА“). Победителят беше награден с плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на пет хиляди лева.

   

   

   

   

          Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 17 декември 2021 г. от 18.00 ч. в софийската галерия „Кредо Бонум“.
          С лична награда от Божана Апостолова – основател на конкурса – беше отличена Албена Тодорова за стихосбирката й „Единайсетте сестри на юли“ (изд. „Жанет 45“).
          В тазгодишния конкурс, който се провежда за двадесет и пета поредна година, участваха 39 книги от 16 издателства.

   

   

          Жури в състав: проф. Александър Шурбанов, Гергина Кръстева и Надежда Радулова номинира следните поетически книги (подредени по азбучен ред):

   

          1. Албена Тодорова – „Единайсетте сестри на юли“ (Жанет 45, 2021)
          2. Димитър Ганев – „Все повече ми харесва да се разхождам сам“ (Жанет 45, 2021)
          3. Кирил Василев – „Шествието“ (Да, 2021)
          4. Маламир Николов – „Въпрос на оцеляване“ (Скрибенс, 2021)
          5. Никола Петров – „Не са чудовища“ (Да, 2021)
          6. Цочо Бояджиев – „Кухата сърцевина на живота“ (Да, 2020)

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

   

          Носители на престижното отличие през годините са Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, Ани Илков, Георги Господинов, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов, Илко Димитров, Румен Леонидов, Марин Бодаков, Пламен Дойнов, Оля Стоянова, Йордан Ефтимов, Катерина Стойкова-Клемър, Аксиния Михайлова, Красимир Вардиев, Валентин Дишев, Надежда Радулова и много други.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Георги Господинов е новият носител на най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“ за романа „Времеубежище“

   

   

   

          На 17-ти октомври 2021 г. бе обявен новият носител на италианската литературна награда „Премио Стрега Еуропео“ - Георги Господинов за романа „Времеубежище“ (издателство „Воланд“, превод Джузепе дел Агата).

   

   

   

   

          Наградата се връчва от 1947 г. Първият й носител е Енио Флаяно с романа „Време за убиване“ на издателската къща „Лонганези“, а през годините нейни носители стават също Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, Умберто Еко и др.

   

          За европейското издание на „Стрега“ (основано през 2014 г.) се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си, за които тази година гласува 22-членно жури, което се състои от писатели, които са предишни носители на наградата или са били номинирани за нея.

   

          Официалното съобщение в сайта на Европейска награда „Стрега“ уточнява, че Господинов е получил 10 от 22 подадени гласа. „Времеубежище“ е предпочетен пред книги на Ана Бландиада, носителят на „Гонкур“ Ерве льо Телие и др.

   

          Георги Господинов е първият българин и първият писател от Източна Европа, който е носител на „Премио Стрега Еуропео“. Той на два пъти е и номиниран за наградата - първият път беше през 2014-та година за романа „Физика на тъгата“.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Годишни награди за художествен превод и хуманитаристика на СПБ - 2021 г.

   

   

   

          Александър Шурбанов – Специална награда за изключително високи постижения – за превода от английски език на поемата „Манфред“ от Джордж Гордън Байрон, изд. „Жанет 45“

   

          Андрей Манолов – Награда на СПБ за цялостна дейност

   

          Ася Григорова – Награда за ярки постижения – за превода от руски език на романа „Деца мои“ от Гузел Яхина, изд. „Колибри“

   

          Дария Карапеткова – Специална награда за изключително високи постижения – за превода от италиански език на „Да кажеш почти същото“ от Умберто Еко, изд. „Колибри“

   

          Калина Бахневва – Специална награда за изключително високи постижения – за монографията й „Елада и Рим в полската литература през XIX и XX век (избрани аспекти)“, изд. „Парадигма“

   

          Людмил Димитров – Награда за ярки постижения – за превода от словенски език на „Поезия“ от Франце Прешерн, изд. „Колибри“

   

          Маргарита Дилова – Награда за ярки постижения в областта на превода на хуманитаристика – за превода от немски език на „Тълкуване на сънищата“ от Зигмунд Фройд, изд. „Колибри“

   

          Мариола Валчак-Миколайчак – Награда на СПБ в областта на превода от български на чужд език – за превода на полски език на „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков, изд. „Wydawnictwo Poznanskie“

   

          Надежда Радулова – Награда за ярки постижения – за превода от английски език на „Джони Паник“ и „Библията на сънищата“ от Силвия Плат, изд. „Лист“

   

          Панос Статоянис – Награда на СПБ за цялостна дейност в областта на превода от български на чужд език

   

          Свежа Дачева – Награда на СПБ за цялостна дейност

   

          Стела Джелепова – Награда за ярки постижения – за превода от новонорвежки език на романа „Трилогия“ от Юн Фосе, изд. „Лист“

   

          Стефан Аврамов (посмъртно) – Награда за ярки постижения – за превода от английски език на романа „Черен леопард, червен вълк“ от Марлон Джеймс, изд. „Лабиринт“

   

          Стефан Русинов – Награда за ярки постижения – за превода от китайски език на романа „Живи“ от Ю Хуа, изд. „Жанет 45“

   

          Хайри Хамдан – Награда на СПБ за цялостна дейност

   

   

   

   

  Източник: „Литературен вестник“, https://litvestnik.com

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата

   

   

   

          На 17-ти септември 2021 г. в Софийската градска галерия бяха връчени ежегодните награди за ярки постижения в областта на културата на Столична община. Ето наградените:

   

   

          Специална награда: Маргарита Градечлиева

   

          Специална награда: проф. Надежда Сейкова

   

   

   

          Литература: проф. Цочо Бояджиев за книгата с поезия „Кухата сърцевина на живота“

   

          Танцово изкуство: Ясен Василев за пърформанса „Невъзможни действия“

   

          Фолклорни сценични изкуства: Теодосий Спасов

   

          Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на околната среда: Фондация „Колективът“ за проекта „Реките на София“

   

          Театър: Елена Телбис за пиесата „Боклук“, Театър 199 „Валентин Стойчев“

   

          Музика: Д-р Георги Текев

   

          Визуално-пластични изкуства: Антон Стайков, Свобода Цекова

   

          Кино: Димитър Сарджев за документалния филм „Срещу течението на времето“

   

          Художествена фотография: Биляна Брайкова Карастоянова за фотографската книга „Непознатият фотограф Георг Волц“

   

          Критика и журналистика в областта на културата: Доц. Юрий Дачев за телевизионното предаване „Рецепта за култура“

   

          Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства: Ева Тенева-Зайкоф за проекта „Доктори без маски“

   

          Награда на журито: арх. Тодор Войников за книгата „Драски по софийските работи“

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Георги Господинов е носителят на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ - 2021 г.

   

   

   

          На 11 май 2021, жури в състав: проф. дфн Амелия Личева, председател, и членове доц. д-р Йордан Ефтимов, Атанас Капралов, Теодора Димова и Светлозар Желев, определи десетия носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. „Времеубежище“ с автор Георги Господинов на издателство „Жанет – 45“ бе избран сред шестте номинирани романа, издадени през 2020 г.

   

          След заседанието на журито в Литературен клуб „Перото“, НДК, в 18.00 часа започна церемонията по връчването на наградата. В началото беше излъчено видео, в което всички номинирани автори представиха своите творби. Проф. Амелия Личева представи членовете на журито, разказа за неговата работа и обяви победителя. Г-жа Слава Иванова, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“, благодари на отговорното жури, поздрави всички номинирани и връчи наградата на победителя.

   

   

   

   

          Източник: https://fund13veka.bg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Надежда Радулова с Националната награда за поезия „Иван Николов“ - 2020 г.

   

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2020 г. получи Надежда Радулова за стихосбирката й „Малкият свят, големият свят“, издадена от „Жанет 45“. Победителката получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

   

          Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 17 декември 2020 г. от 19.00 ч. онлайн, заради противоепидемичните мерки, наложени у нас.

   

          Съпътстваща награда журито присъди на книгата на Златозар Петров „Машини“ (изд. „Жанет 45“).

   

          В конкурса тази година участваха 47 книги от 23 издателства.

   

          Жури в състав: Йордан Велчев, поет и писател, Иван Ланджев, поет и Здравко Дечев – литературен критик и преподавател, номинира следните поетични книги (подредени по азбучен ред на авторите):

    

           Александър Байтошев – „Свещената гора“, изд. „Жанет 45“

    

           Владимир Левчев – „Писмо в небето“, изд. „Жанет 45“

    

           Димана Йорданова – „Писма до Ния, която не родих“, изд. „Жанет 45“

    

           Златозар Петров – „Машини“, изд. „Жанет 45“

    

           Людмила Миндова – „Дървото на спомена“, изд. „Ерго“

    

           Надежда Радулова – „Малкият свят, големият свят“, изд. „Жанет 45“

    

           Наталия Иванова – „Човек с бинокъл“, изд. „Арс“

    

           Радослав Чичев – „Светкавици“, Издателство за поезия „ДА“

    

           Рене Карабаш – „Братовчедката на Зорбас“, изд. „Жанет 45“

    

           Роберт Леви – „Anemoia“, изд. „Лексикон“

   

   

          В онлайн церемонията се включиха почти всички номинирани автори, които прочетоха свои стихотворения. Журито аргументира избора си, като представи номинираните книги с по няколко изречения.

   

          Беше прочетено и кратко слово за поета Иван Николов от Стефан Цанев.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Годишни награди на Портал „Култура“ - 2020 г.

   

   

   

          За седма поредна година Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“ връчиха своите награди. Те са в три категории - проза, хуманитаристика и специална награда и специална награда за принос към гражданското общество на Фондация „Комунитас“.

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Владимир Зарев за романа „Чудовището“ (ИК „Хермес“, 2019 г.)

   

          II-ва награда: Деметра Дулева за романа „Странстващият албатрос“ (ИК „Хермес“, 2019 г.)

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Амелия Личева за „Световен ли е Нобел?“ (ИК „Колибри“, 2019 г.)

   

          II-ра награда: Добрин Тодоров за „Многоликото битие и новото световъзприятие на съвременния човек“ („Парадигма“, 2019 г.)

   

   

   

   

   

          Голяма специална награда: Федя Филкова

   

   

          Специална награда: Бойко Ламбовски

   

   

          Специална награда на Фондация „Комунитас“: Димитър Кенаров

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2020 г.

   

   

   

          Приключи тридесет и седмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Васил Видински, Ина Иванова и Иво Рафаилов определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Преслава Виденова Петрова, 23 г., Варна

   

   

          Втора награда: Стефан Каменов Кичев, 23 г., София, Мария Владимирова Игнатова, 20 г., София

   

   

          Трета награда: Калина Кинова Стоянова, 24 г., София

   

   

   

          Поощрения:

   

          Ванина Димчева Димова, Мартин Красимиров Кръстев, Йоана Иванова Трънкова, Виктория Мирославова Вановска, Деница Стефанова Кръстева, Мила Георгиева Рупчева, Рафаел Божидаров Бижев, Богослава Яворова Петрова, Маргарита Добринова Русева, Божана Тонева Славкова.

   

   

   

   

   

          Наградените стихотворения могат да се прочетат на сайта на Конкурса - https://www.hanchev.rodina-bg.org/laureati

   

   

   

   

          Победителят получава статуетката „Златното яйце“ и издаване на дебютна стихосбирка!

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Поетът Борис Христов е носител на Вазовата награда за 2020 г.

   

   

   

   

          Борис Христов - поет, писател и сценарист, е носител на Вазовата награда за цялостно творчество тази година, съобщи БНР.

   

          Наградата е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерството на културата като израз на признание към паметта на родения в Сопот класик Иван Вазов. Връчва се всяка година в началото на юли по време на тържествата, свързани с рождения ден на Вазов. Първият й носител е Димитър Талев.

   

          Борис Христов е роден на 14 август 1945 г. в село Крапец, Пернишко. Завършва гимназия в Перник, после българска филология във Великотърновския университет (1970). Прави общ дебют с Паруш Парушев и Екатерина Томова в сборника „Трима млади поети“ (1975), а самостоятелен дебют - с „Вечерен тромпет“ (1977). Носител е на Голямата литературна награда на СУ „Св. Климент Охридски“ (2000). През 2010 г. в писмо до Министерския съвет обяснява, че отказва да получи присъдения му вече орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен.

   

          Автор е на книгите със стихове „Вечерен тромпет“ (1977, 1979) и „Честен кръст“ (1982), на романа „Бащата на яйцето“ (1987) и на повестите „Сляпото куче“, „Долината на обувките“ и „Смъртни петна“ (1990); на книгите с тристишия „Думи и графити“ (1987), „Думи върху други думи“ (1994), „Черни букви върху черен лист“ (1997); на митографиите „Каменна книга“ (2006), „Книга на мълчанието“ (2008), „Книга от заглавия“ (2008), „Камък и слово“ (2015), на „Спомени за хора, камъни и риби“ и „Стълп от прах. Избрано“ (2015).

   

          Съставител е на антологиите „Българска лирика“, „Българска народна лирика“ (1994), „Български разкази“, „Народни устни писмена“ (1995), „От изгрев солнце до заник“ (1997) и на смятания за мистификация през XIX век епос на българомохамеданите от Западните Родопи „Веда Словена“ (1997).

   

          Сценарист е на филмите “Смъртта на заека“, „Бащата на яйцето“, „Лабиринти“, „Свирачи“, „Загадката „Веда Словена“, „Книга на мълчанието“ и др.

   

          По повод 170-годишнината от рождението на Вазов издателство „Рива“ събира лириката на класика в антология, отделена за първи път от социалната и патриотичната му поезия. Съставителството е на Борис Христов. Книгата съдържа 150 стихотворения, някои от които рядко срещани в многобройните издания, предлагани до днес, и малко познати на съвременния читател.

   

   

          Източник: Вестник „Дневник“

   

   

          Произведения на Иван Вазов в „Литературен клуб“ - https://vasov.litclub.bg/

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Романът „Кротките“ на Ангел Игов е отличен с престижна немска награда за литература

   

   

   

          Романът „Кротките“ на Ангел Игов е сред шестте книги, наградени с Международната литературна награда за чуждестранна проза, връчвана годишно от немския център „Haus der Kulturen der Welt“ и фондацията „Elementarteilchen“. Отличията са две и се присъждат на автори на съвременна международна литература и на преводачите им на немски език.

   

          През 2020 г. наградата се поделя между всички номинирани в двете категории.

   

          „Тези романи ни показват, че светът е пълен с възможности и свидетелстват за голямото му разнообразие, независимо от езика, на който са написани“, казва журито, цитирано от сайта „Площад Славейков“.

   

   

          Ангел Игов е първият български автор, отличен с тази награда.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  „Поразените“ на Теодора Димова е роман на годината на фонд „13 века България“ – 2020 г.

   

   

   

          Националният дарителски фонд „13 века България“ бе обявил шест романа, номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ – 2020 г.:

   

   

   

   „Балкански ритуал“, Георги Тенев, Издателство „Колибри“

    

   „Поразените“, Теодора Димова, Издателство „Ciela“

    

   „Странстващият алботрос“, Деметра Дулева, Издателство „Хермес“

    

   „Хроники на неведомото“, Николай Терзийски, Издателство „Жанет-45“

    

   „Чекмо“, Момчил Николов, Издателство „Ciela“

    

   „Чудовището“, Владимир Зарев, Издателство „Хермес“

   

   

   

   

  Наградата получи „Поразените“ на ТЕОДОРА ДИМОВА!

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Литературна награда „Дъбът на Пенчо“ - 2020 г.

   

   

   

          На 28 май 2020 година, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков, проф. дфн Светлозар Игов връчи за 14-ти път наградата „Дъбът на Пенчо“.

   

   

          Наградата за 2020 година бе присъдена на Георги Тенев за цялостно творчество.

   

   

          Досега наградата е била присъждана на Златомир Златанов (2007), Антония Велкова-Гайдаржиева и Пламен Дойнов (2008), Елена Алексиева и Милен Русков (2009), Владимир Сабоурин и Катерина Стойкова (2010), Георги Господинов и Палми Ранчев (2011), Миряна Янакиева и Борис Минков (2012), Пламен Антов (2013), Георги Янев и Христо Карастоянов (2014), Младен Влашки (2015), Йордан Славейков (2016), Йордан Ефтимов (2018), Чавдар Ценов и Цветанка Еленкова (2019).

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Георги Господинов с престижна италианска награда за разказите си

   

   

   

          Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов. Наградата се връчва от 1955-а, а от 2006 г. става международна. Сред първите й чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

   

          Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

   

          Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“, „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

   

          Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден (14 март 2020 г.) ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

   

          Мотивацията, с която журито присъжда международната награда „Ceppo“ на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове.“

   

          Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“ се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

   

          https://www.gonews.it/2020/01/16/premio-letterario-ceppo-vincitori-tra-italia-bulgaria-e-germania/

   

          http://paolofabrizioiacuzzi.it/ceppo-2020-64-edizione-pistoia-firenze-14-febbraio-15-marzo-c-s/

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда „Златен лъв“ за най-добър издателски проект - 2019 г.

   

   

   

          На 14-ти декември 2019 г. по време на Софийския международен панаир на книгата Асоциация „Българска книга“ връчи годишната награда за най-добър издателски проект в две категории:

   

   

          Издателски проект с най-голяма обществена значимост и широк медиен интерес:

   

          Жури в състав: д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров определи следните награди:

   

          Голяма награда: Издателство „Егмонт-България“ за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров

   

   

          Грамоти:

   

          Издателство „Изток-Запад“ за „Литературоведският Вавилон“ от проф. Никола Георгиев

   

          Издателство „ICU“ за сборника „Истории от 90-те“

   

          Издателство „Книгомания“ за поредицата „Любимци на публиката“ и за книгата „Идеи без граници. 30 интервюта със световни артисти“ от Даниел Ненчев

   

   

          Това жури реши да връчи и Антинаграда на издателство „Византия” за „Под игото на съвременен български език” за профанирането на българската литературна класика.

   

   

   

   

          Литературна награда „Златен лъв“ за най-добър издателски проект:

   

          Жури в състав: проф. Кирил Гогов, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, Федя Филкова и Веселина Райжекова определи следните награди:

   

          Голяма награда: Издателство „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“ за „Непознатото дете“ от Е.Т.А.Хофман

   

   

          Грамоти:

   

          „Лора, Яворов и аз“ - Издателство „Библиотека България“

   

          „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар - Издателство „Колибри“

   

          „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев - Издателство „Колибри“

   

          „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски“ - Издателство „Изток-Запад“

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда за поезия „Иван Николов“ - 2019 г.

   

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2019 г. бе връчена на Яна Букова, за стихосбирката й „Записки на жената призрак”, издадена от „Жанет 45“.

   

   

  Яна Букова и Божана Апостолова

   

   

          Победителката получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

   

          Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 11 декември (сряда) 2019 г. от 18.00 в Литературен клуб „Перото“ в партньорство и сътрудничество с Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата. Снимките от събитието са на фотографа Орлин Огнянов и са предоставени от Национален дворец на културата.

   

   

  Виолета Кунева и Божана Апостолова

   

   

          Отличени бяха още две стихосбирки – „Почти всичко е наред“ на Виолета Кунева (изд. „Жанет 45“) – за дебют, и специална награда за поетичната книга „Отворени възможности“ на Цвета Делчева (изд. „Ерго“).

   

          Лична награда Божана Апостолова, основател на конкурса „Иван Николов“, връчи на Антон Баев за стихосбирката „55 меланхолии“, (изд. Коала Прес).

   

          В конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година.

   

   

  Юлиан Жилиев, Йордан Ефтимов, Светлозар Игов

   

   

          Жури в състав:

   

          проф. д.ф.н. Светлозар Игов (председател) – литературовед, литературен критик, поет и писател;

   

          доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, преподавател и литературен критик,

   

          Юлиан Жилиев – литературен критик и преподавател,

   

          номинира следните поетични книги (подредени по азбучен ред на авторите):

   

          1. Антон Баев – „55 меланхолии“, изд. „Коала Прес“
          2. Виолета Кунева – „Почти всичко е наред“, изд. „Жанет 45“
          3. Иван Ланджев – „Ти, непрестанна новина“, изд. „Жанет 45“
          4. Кръстьо Раленков – „Кислород“, изд. Литературен кръг „Смисъл“
          5. Марианна Георгиева – „Изход“, Издателство за поезия ДА
          6. Николай Бойков – „101 посвещения“, изд. „Смол Стейшънс Прес“
          7. Цвета Делчева – „Отворени възможности“, изд. „Ерго“
          8. Цветанка Еленкова – „Седмият жест II“, изд. „Versus“
          9. Цочо Бояджиев – „Книга за разкаянията и утешенията“, изд. „Жанет 45“
          10. Яна Букова – „Записки на жената призрак“, изд. „Жанет 45“

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

   

          Носители на престижното отличие през годините са Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, Ани Илков, Георги Господинов, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов, Илко Димитров, Румен Леонидов, Марин Бодаков, Пламен Дойнов, Оля Стоянова, Йордан Ефтимов, Катерина Стойкова-Клемър, Васил Балев, Аксиния Михайлова, Красимир Вардиев и Валентин Дишев.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда за превод „Кръстан Дянков“ - 2019 г.

   

   

   

          Зорница Христова получи голямата награда за превода на „Кладата на суетата“ от Том Улф (Издателство „Лист“, 2019 г.).

   

   

          Кратък списък на номинираните:

   

   

          Боряна Даракчиева за превода на „Онзи в мен“ от Сам Шепърд (Издателство „Лист“);

   

          Бистра Андреева за превода на „Отивам си е възвратен глагол“ от Тайе Селаси (Издателство „Жанет-45“);

   

          Герасим Славов за превода на „Гладният прилив“ от Амитав Гхош (Издателство „Жанет-45“);

   

          Зарница Христова за превода на „Кладатата на суетата“ от Том Улф (Издателство „Лист“);

   

          Стефан Аврамов за превода на „Лунно сияние“ от Майкъл Шейбон (Издателство „Еднорог“).

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда за лирика „Иван Пейчев“ - 2019 г.

   

   

   

          Кристин Димитрова за книгата си „Уважаеми пътници“ (Издателство за поезия „Да“) е носителят на националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2019-та година.

   

   

          Наградата се връчва веднъж на две години на рождения ден на поета Иван Пейчев - 16-ти декември в окръжната библиотека „Стилиян Чилингиров“ - гр. Шумен. Носителят получава парична сума и плакет „Ангелско перо“, дело на скулптура Валирий Желязков.

   

   

          Досегашни носители на наградата са Богдан Тетовски (2005), Роза Боянова (2007), Кирил Гончев и Гриша Трифонов (2009), Валерий Станков (2011), Антонин Горчев (2013), Петър Чухов (2017).

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2019 г.

   

   

   

          Приключи тридесет и шестото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Васил Видински, Мария Донева и Иво Рафаилов определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Габриела Манова

   

   

          Втора награда: Стамена Дацева

   

   

          Трета награда: Йоана Николова

   

   

   

          Поощрения:

   

          Йорданка Тодорова, Петя Иванова, Айлин Топлева, Преслав Търпанов, Теодора Георгиева, Мила Рупчева, Николета Стефанова, Катерина Василева, Венцислав Колев, Бояна Узунова и Октай Ахмедов.

   

   

   

   

   

          Наградените стихотворения могат да се прочетат на сайта на Конкурса - https://www.hanchev.rodina-bg.org/laureati

   

   

   

   

          Победителят получава статуетката „Златното яйце“ и издаване на дебютна стихосбирка!

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Годишни награди на Портал „Култура“ - 2019 г.

   

   

   

          За шеста поредна година Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“ връчиха своите награди. Те са в три категории - проза, хуманитаристика и специална награда, като от тази година се създава една нова категория - специална награда за принос към гражданското общество.

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Палми Ранчев за сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно“ (ИК „Жанет-45“, Пловдив, 2018 г.)

   

          II-ва награда: Елена Алексиева за романа „Свети Вълк“

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Ромео Попилиев за „Цензурата по времето на комунизма“ (ИК „Рива“, 2018 г.)

   

          II-ра награда: Даниел Вачков - „Аварии и катастрофи. Хроника на социалистическата индустриализация“ (Изд. „Сиела“, 2018 г.)

   

   

   

   

   

          Голяма специална награда: Проф. Светлозар Игов

   

   

          Специална награда: Боян Папазов

   

   

          Специална награда на Фондация „Комунитас“: Силвия Великова

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Рене Карабаш и Константин Илиев са носители на Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2019 г.

   

   

   

          Наградата е учредена през 2005 г. в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети. Организира се от Международното дружество „Елиас Канети“ и от Община Русе. Връчва се на всеки две години в навечерието на 1-ви ноември в Доходното здание в град Русе.

   

   

          Наградата за 2019 г. в раздел „Белетристика“ печели Рене Карабаш за „Остайница“.

   

   

          В раздел „Драматургия“ наградата е връчена на Константин Илиев за пиесата „Наблюдателите: Хипотеза за отвъдното“.

   

   

          Константин Илиев получава за втори път наградата - той е награждаван с нея и за романа си „Поражението“.

   

   

          Списък на номинациите в раздел „Белетристика“:

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Георги Господинов с една от най-големите литературни награди в Европа

   

   

   

          Писателят Георги Господинов спечели една от най-големите централноевропейски награди за литература „Ангелус“.

   

          Романът му „Физика на тъгата“ беше обявен за най-добрата книга на полски език за 2019 г. на церемония във Вроцлав. Преводът е на Магда Питлак, която също получава награда.

   

   

   

   

          Думи на отличената само преди дни с Нобел за литература Олга Токарчук стоят на полското издание на „Физика на тъгата“. Според нея с книгата на Господинов полският читател най-сетне се среща с един роман, който е част от европейския литературен канон. Тя беше сред първите, които поздравиха автора. Именно на фестивала „Бруно Шулц“ във Вроцлав беше първото появяване на Токарчук в родната й Полша след обявяването на Нобела.

   

          От сцената на театър „Капитол“ Георги Господинов сподели, че за първи път е бил във Вроцлав преди 20 години точно по покана на Токарчук и че тя е сред хората, които винаги са го окуражавали. „Сега Вроцлав е град, който трябва да празнува литературата. Ангелът на литературата тази вечер беше с мен, но и с всички хора в този град“, каза авторът.

   

          За наградата „Ангелус“ Георги Господинов беше отличен сред шестима писатели от Австрия, Чехия, Русия, Украйна. Отличието за първи път отива при българин, като Господинов е бил номиран за него и преди години за сборника си с разкази „И други истории“.

   

   

   

   

   

          Нобелистката Светлана Алексиевич, украинецът Юрий Андрухович, роденият в Сараево Миленко Йергович също са получавали наградата, която се връчва от 2006 година.

   

          Междувременно осмото българско издание на „Физика на тъгата“ с корица от Теодор Ушев още може да се намери в книжарниците. На 17 ноември 2019 г. предстои и българската премиера на едноименната анимация, която е вторият филмов проект на тандема Ушев-Господинов. Прожекцията ще е в зала 1 на НДК и е част от програмата на „Киномания“.

   

   

   

          Официален сайт на наградата „Ангелус“ - https://angelus.com.pl

   

   

   

          Публикации на Георги Господинов в „Литературен клуб“ - https://library.litclub.bg/gospodinov/

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален литературен конкурс „Яна Язова“ - 2019 г.

   

   

   

          Петя Янева от София спечели първа награда за разказа „Когато дъждовните капки срещнат съдбата си“. Втора награда получава Кристина Красимирова от село Сталийска Махала, община Лом, за разказа „Една звезда“, а Мариела Йорданова от Карнобат е отличена с трета награда за разказа „Просто Милен“.

   

          Две са специалните награди за есета, които се присъждат на Симона Венциславова и Вероника Тонева от Лом. Техните есета са на предварително зададената тема „Моят роден град“.

   

          В раздел „Поезия“ първа награда е присъдена на Виктория Симеонова за стихотворението „Различия“. Гергана Раденкова от Шумен и Лилия Любенова от Лом получават втора и трета награда за стихотворенията „Понякога си с някого, защото...“ и „Спомен за лятото“. Специалните награди за поезия също са две и се връчват на Лора Динкова от София и Ветелина Минева от Велико Търново.

   

          Церемонията по награждаването на отличените автори е на 24 октомври 2019 г. в Народно читалище „Постоянство 1856“. За първото място са предвидени 200 лв., за второто - 150 лв., а за третото място - 100 лв. С парични премии ще бъдат поощрени и отличените автори при есетата и носителите на специалните награди. Сумите са осигурени от Община Лом, Читалище „Постоянство“ и „Ломско пиво“ АД.

   

   

   

          Източник: БНР

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“.

   

  Носители на наградата за 2019-та година:

   

   

   

          Българска художествена литература:

   

          Чавдар Ценов – за романа „Накъде тече реката“, изд. „Жанет-45“

   

   

          Преводна художествена литература:

   

          Лиляна Табакова – за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар, изд. „Агата-А“

   

   

          Хуманитаристика:

   

          Веселин Методиев - за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

   

   

          Изкуство на книгата:

   

          Издателство „Колибри“ – за поредица от книги за деца от Валери Петров

   

   

          Издание за деца:

   

          Издателство „Лист“ - за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

   

   

          Книгоразпространение:

   

          Не се присъжда

   

   

          Представяне на българската книга

   

          Предаването „Арт ефир” на програма „Христо Ботев“ на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

   

   

          Библиотеки и библиотечно дело:

   

          Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца - за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето“

   

   

          Електронно издаване и нови технологии:

   

          Регионална библиотека „Партений Павлович“ - Силистра - за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания“

   

   

          ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС:

   

          ТЕОДОРА ДИМОВА

   

   

   

   

   

          По традиция организатори на събитието са: Министерство на културата на Република България и Община Пловдив, отдел „Култура“. Церемонията по награждаването се състоя на 14 юни 2019 г. в Пловдив, в Къщата-музей „Христо Г. Данов“.

   

   

          СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

   

          Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“.

          Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“ - 2019 г.

   

   

   

          Отличията „Орфеев венец“ и „Златна четка“ бяха връчени на 11 юни 2019 г. по време на официалното откриване на Литературния фестивал „Пловдив чете 2019“ в Античния театър в града.

   

          „Орфеев венец“, за високи постижения в съвременната поезия, бе връчен на Иван Ланджев за стихосбирката „Ти, непрестанна новина“. Призът „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга се присъди на художника Стефан Касъров като признание за дългогодишната работа по заглавия на „Колибри”, в т.ч. българските издания на Милан Кундера, великолепни книги от поредиците „Съвременна европейска проза”, „Модерна класика” и „Амаркорд”, „Съновидение за св. Борис I“ на Анжел Вагенщайн и много, много други. Касъров, чиито оригинални художествени решения винаги са будили респект, е носител и на диплом и номинация за наградата „Христо Г. Данов“ в категория Изкуство на книгата.

   

          Носители на „Орфеев венец“ през годините са: Екатерина Йосифова, Александър Секулов, Калин Донков, Иван Цанев, Иван Вълев, Иван Теофилов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов (посмъртно), Петър Анастасов, Борис Христов, Валери Петров и Константин Павлов. Носители на „Златна четка“ са Иво Рафаилов, Христо Гочев, Яна Левиева и Кирил Златков.

   

          Литературният фестивал „Пловдив чете“ се провежда за седемнадесети пореден път през юни в Пловдив. Фестивалът се организира от Издателство „Жанет-45“ с подкрепата на Министерство на културата, община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Асоциация „Българска книга“ и др. „Пловдив чете“ е част от Културния календар на Пловдив за 2019 година.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Литературна награда „Дъбът на Пенчо“ - 2019 г.

   

   

   

          На 28 май 2019 година, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков, проф. дфн Светлозар Игов връчи за 13-ти път наградата „Дъбът на Пенчо“.

   

   

          Наградата за 2019 година бе присъдена на Чавдар Ценов и на Цветанка Еленкова.

   

   

          Досега наградата е била присъждана на Златомир Златанов (2007), Антония Велкова-Гайдаржиева и Пламен Дойнов (2008), Елена Алексиева и Милен Русков (2009), Владимир Сабоурин и Катерина Стойкова (2010), Георги Господинов и Палми Ранчев (2011), Миряна Янакиева и Борис Минков (2012), Пламен Антов (2013), Георги Янев и Христо Карастоянов (2014), Младен Влашки (2015), Йордан Славейков (2016) и Йордан Ефтимов (2018).

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса за камерна пиеса „Славка Славова“ - 2019 г.

   

   

   

          Завърши шестото издание на анонимния конкурс за камерна пиеса на името на голямата българска актриса Славка Славова. Конкурсът се организира от Театър 199 „Валентин Стойчев“. Жури в състав Светла Бенева, Никола Вандов, Мартин Каров, Кети Бинкова, Андрей Филипов, Анна Монова и Татяна Лолова определи наградата да получи пиесата „Боклук“ от Елена Телбис. Наградената пиеса ще бъде публикувана на сайта на Театъра и поставена на негова сцена в срок до 18 месеца.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Девети национален литературен конкурс на ИК „Хермес“ - 2019 г.

   

   

   

          Дебютният роман на Татяна Попова „Чуй щурците“ печели IX Национален литературен конкурс „Хермес“. Броят на получените ръкописи е 54, от които 34 са романи, а останалите – сборници с разкази, новели и есета.

   

   

          Наградата бе определена от следното жури: председател - писателят Владимир Зарев и членове литературният критик Младен Влашки и програмният директор на Издателска къща „Хермес“ Валентин Георгиев.

   

   

          Организаторите съобщиха, че книгата ще бъде издадена в навечерието на 24 май.

   

   

   

          Източник: „Аз чета“, https://azcheta.com

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ - 2019 г.

   

   

   

          На 17 април 2019 г. от 19:00 ч. в Балната зала на Военния клуб в София за 10-ти път ще бъдат връчени наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев“.

   

   

          Номинирани са операторът Теодор Фичев, музикантката Сара Чакърова, актьорът Димитър Николов, художничката Деница Боева и театралният режисьор и писател Петър Денчев. Победителят получава бронзова статуетка, изработена от Кольо Карамфилов, и парична премия от 3000 лв. Награди ще връчат и други фирми и организации.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда за литературна критика „13 века България“ - 2019 г.

   

   

   

          Приключи шестият конкурс-работилница, организиран от в. „Литературен Вестник“ с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България“. Жури в състав доц. д-р Ани Бурова, доц. д-р Пламен Дойнов и доц. д-р Камелия Спасова определи за носител на Голямата награда за литературна критика „13 века България“ Наталия Иванова за нейната рецензия „Три поколения на един глас“. Отличени бяха също Магдалена Христова за рецензията „Живот в клишетата“ и Николай Генов за „Под дъното и нагоре“.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди „Златен Лъв“ - 2018 г.

   

   

   

          На 14-ти декември 2018 г. бяха раздадени наградите „Златен Лъв“ на Асоциация „Българска книга“. Списък на наградените:

   

          Журналистическо жури в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева и Стефан Джамбазов отличи издателските проекти с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес:

   

          Издателство „Колибри“, Издателство „Лексикон“, Издателство „Захарий Стоянов“, а журналистическата награда – плакет „ЗЛАТЕН ЛЪВ“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост получи Издателство „Кралица Маб“ и Департамента „Българистика“ на Нов български университет за поредицата „Литературата на НРБ: история и теория“.

   

          Голямата награда „Златен лъв“ за най-добър издателски проект експертното жури в състав проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, проф. Иво Панов, проф. Кирил Гогов и Федя Филкова номинира „КК Труд ООД“ за „Цанко Лавренов. Албум“ за цялостно представяне на един от най-значимите български художници, за добър дизайн и много добро полиграфическо изпълнение; Издателство „Колибри“ за поредицата за деца на Валери Петров за цялостен издателски проект с много добро полиграфическо изпълнение; Издателство „Ерове“ за книгите от серия „Cabinet of curiosities“ за оригинален издателски проект с новаторски принос в представянето на чуждоезикова литература.

   

          Експертното жури за 2018 година реши да присъди ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ЗЛАТЕН ЛЪВ” на Асоциация „Българска книга“ за оригинален съставителски проект с принос към историята на българската литература на Издателство „Просвета“ за книгата

   

          „1943. Антология за деца“.

   

          Честито!

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Награда за превод „Кръстан Дянков“ - 2018 г.

   

   

   

          Петя Петкова получи голямата награда за превода на „Ето ме“ от Джонатан Сафран Фоер (Издателство „Лист“, 2018 г.).

   

   

          Ангел Игов - специалната награда като преводач на „Подземната железница“ от Колсън Уайтхед (Издателство „Лист“, 2018 г.).

   

   

   

          Тазгодишните носители на голямата и специалната награда за превод „Кръстан Дянков“ бяха обявени на церемония по награждаване, която се проведе на 7 декември 2018 г., от 19:00 ч., в Центъра за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ № 15, гр. София.

   

   

          Кратък списък на номинираните:

   

   

          Ангел Игов за превода на „Подземната железница“ от Колсън Уайтхед (Издателство „Лист“, 2018 г.);

   

          Венцислав Венков за превода на „Шпионско наследство“ от Джон льо Каре (Издателство „Колибри“, 2018 г.);

   

          Владимир Молев за превода на „Художник на променливия свят“ от Казуо Ишигуро (Издателство „Лабиринт“, 2018 г.);

   

          Владимир Полеганов за превода на „На ръба на света“ от Томас Пинчън (Издателство „Колибри“, 2017 г.);

   

          Иглика Василева за превода на „4 3 2 1“ от Пол Остър (Издателство „Колибри“, 2018 г.);

   

          Петя Петкова за превода на „Ето ме“ от Джонатан Сафран Фоер (Издателство „Лист“, 2018 г.).

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2018 г.

   

   

   

          Приключи тридесет и петото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Марин Бодаков, Мария Донева и Иво Рафаилов определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Мартин К. Илиев

   

   

          Втора награда: Габриела Манова

   

   

          Трета награда: Теодора Георгиева

   

   

          Поощрения:

   

          Айлин Топлева, Александър Арнаудов, Александър Габровски, Анет Атанасова, Анна Каменова, Мария Гаралова, Мила Рупчева, Михаела Вълчовска, Селин Ариф, Стамена Дацева, Теа Монева и Франческа Земярска.

   

   

   

          Победителят получава статуетката „Златното яйце“ и издаване на дебютна стихосбирка!

   

   

   

          Наградените стихотворения могат да се прочетат на сайта на конкурса - https://www.hanchev.rodina-bg.org/laureati

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Годишни награди на Портал „Култура“ - 2018 г.

   

   

   

          За пета поредна година Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“ връчиха своите награди. Те са в три категории - проза, хуманитаристика и специална награда, като от тази година се създава една нова категория - специална награда за принос към гражданското общество.

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Милен Русков за романа „Чамкория“ (ИК „Жанет-45“, Пловдив, 2017 г.)

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Валентин Скорчев - „Концлагерът Белене. 1949-1987“ (ИК „Сиела“, 2017 г.)

   

          II-ра награда: Антония Велкова-Гайдаржиева - „Световете в литературата. Разговори със Светлозар Игов“ (УИ „Св. св. Кирил и Методий“, 2017 г.)

   

   

   

   

   

          Голяма специална награда: КЛИМЕНТИНА ИВАНОВА

   

   

          Специална награда: Рада Москова

   

   

          Специална награда на Фондация „Комунитас“: Стойко Тонев

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Българската поетеса Димана Иванова с награда за поезия от
  международния фестивал „По страните на Моравия“

   

   

   

          От 3 до 5 август в чешкия град Ходонин се проведе 7-мото издание на международния чешко-словашки поетичен фестивал „По страните на Моравия“. Фестивалът се провежда всяка година в Чехия – в град Ходонин или в курортното градче Смърдаки в Словакия. Негови създатели и директори са чешката поетеса Ярмила Мозова от чешка страна и от словашка – историкът и поетът Владимир Петрович.

   

          Тазгодишното издание на фестивала се проведе на територията на Чехия, в град Ходонин, и беше специално поради няколко причини: в рамките на фестивала четоха свои творби поети от различни държави като Чехия, Словакия, Полша, Румъния, България и Украйна; част от програмата на фестивала беше и общата изложба на художниците Йозеф Йеленак от Словакия и Ярмила Маршалова от Чехия по случай 100-годишнината от първата чешко-словашка република; по време на фестивала имаше рецитал на стихове на чешкия символист Отокар Бржезина по случай 150-годишнината от раждането на поета в изпълнение на чешката актриса Барбора Несвадбова; имаше музикален съпровод на четенията в Художествената галерия в Ходонин от чешката цигуларка Емилия Надлерова.

   

          По време на фестивала се проведе и състезание по творческо писане, което беше спечелено от чешката поетеса и организатор на фестивала „Дни на поезията в Броумов“ Вера Копецка.

   

          За първи път по време на фестивала се присъди и специална награда за лично поетично творчество и пропагандиране на чешката и словашка поезия в чужбина, която беше получена от българската поетеса и преводачка д-р Димана Иванова. Наградата беше връчена под формата на грамота и плакет с инициалите и логото на фестивала, както и с подписите на неговите учредители и директори.

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“.

   

  Носители на наградата за 2018-та година:

   

   

   

          Българска художествена литература:

   

          Захари Карабашлиев – за романа „Хавра“, изд. „Сиела“

   

   

          Преводна художествена литература:

   

          Надежда Розова – за превода на „Химера“ от Джон Барт, изд. „Лист“

   

   

          Хуманитаристика:

   

          Инна Пелева – за „Георги Марков. Снимки с познати“, изд. „Кралица Маб“

   

   

          Изкуство на книгата:

   

          Издателство „Лист“ – за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

   

   

          Издание за деца:

   

          Петя Кокудева – за „Лупо и Тумба“, Ч. 1 – изд. „Жанет 45“

   

   

          Книгоразпространение:

   

          Център за книгата на Нов български университет

   

   

          Представяне на българската книга

   

          Амелия Личева – за представяне на българските книги в книжни и електронни издания

   

   

          Библиотеки и библиотечно дело:

   

          Столична библиотека

   

   

          Електронно издаване и нови технологии:

   

          Сайтът „Българска илюстрация“

   

   

          Цялостен принос:

   

          Недялко Йорданов

   

   

   

   

   

          По традиция организатори на събитието са: Министерство на културата на Република България и Община Пловдив, отдел „Култура“. Церемонията по награждаването се състоя на 15 юни 2018 г. в Пловдив, в Къщата-музей „Христо Г. Данов“.

   

   

          СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

   

          Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“.

          Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Международен фестивал „София:Поетики“ - 2018 г.

   

   

   

          Поетът Росен Карамфилов спечели наградата на публиката на тринайстото издание на Фестивала „София:Поетики“. Фестивалът се проведе на 16-ти юни 2018 г. в градинката на „Кристал“. Сред чуждите гости бяха Том Филипс (Великобритания/България), Хюсеин Хабаш (Кюрдистан/Германия), Мойца Андрей (Словения), Фахредин Шеху (Косово), Петер Андрей (Словения), Юлияна Величковска (Македония), Томаш Йонаш (Унгария), Руксандра Чесеряну (Румъния) и Митко Гогов (Македония).

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“

   

   

   

          Отличията „Орфеев венец“ и „Златна четка“ бяха връчени по време на официалното откриване на Литературния фестивал „Пловдив чете 2018“ в Античния театър в града.

   

          „Орфеев венец“, за високи постижения в съвременната поезия, бе връчен на Александър Секулов. Призът „Златна четка“, за най-добро художествено оформление на книга, отиде при Иво Рафаилов. На официалното откриване на фестивала бе отличен още и писателя Йордан Велчев за тритомника „ Балканският човек XІV-ХVІІ век“.

   

          Носители на „Орфеев венец“ през годините са: Екатерина Йосифова, Калин Донков, Иван Цанев, Иван Вълев, Иван Теофилов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов (посмъртно), Петър Анастасов, Борис Христов, Валери Петров и Константин Павлов. Носители на „Златна четка“ са Христо Гочев, Яна Левиева и Кирил Златков.

   

          Литературният фестивал „Пловдив чете“ се провежда за шестнадесети пореден път през юни в Пловдив. Фестивалът се организира от Издателство „Жанет-45“ с подкрепата на Министерство на културата, община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Асоциация „Българска книга“ и др. „Пловдив чете“ е част от Културния календар на Пловдив за 2018 година.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Литературна награда „Дъбът на Пенчо“ - 2018 г.

   

   

   

          На 28 май 2018 година, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков, проф. дфн Светлозар Игов връчи за 12-ти път наградата „Дъбът на Пенчо“.

   

   

          Наградата за 2018 година бе присъдена на Йордан Ефтимов за цялостно творчество.

   

   

          Досега наградата е била присъждана на Златомир Златанов (2007), Антония Велкова-Гайдаржиева и Пламен Дойнов (2008), Елена Алексиева и Милен Русков (2009), Владимир Сабоурин и Катерина Стойкова (2010), Георги Господинов и Палми Ранчев (2011), Миряна Янакиева и Борис Минков (2012), Пламен Антов (2013), Георги Янев и Христо Карастоянов (2014), Младен Влашки (2015) и Йордан Славейков (2016).

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2018 г.

   

   

   

          Приключи дванадесетото издание на националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Димитър Христов (председател), Константин Еленков, Пламен Анакиев, Методи Джонев и Благой Ранов определи следните победители:

   

   

          Първа награда: Виолета Кунева от София за стихотворението „Цяло лято“

   

          Втора награда: Нели Коларова от София за стихотворението „Не е стих“

   

          Трета награда: Наталия Делева от Сливен за стихотворението „Детството ми се изсипа като в бездна“

   

   

          Специални награди:

   

          Кръстьо Раленков от Пловдив за стихотворението „Одисея и Пенелоп“

   

          Владислав Кацарски от София за стихотворението „Монолог на публиката“

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Мая Нарлиева от Харманли за стихотворението „Платен гратис“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Маргарит Жеков от София за стихотворението „Парий сред топящия се сняг по тротоара“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Георги Василски от София за стихотворението „Тротоарно отопление“

   

          Теа Монева от Варна за стихотворението „Дамата с луната“

   

          Людмила Калоянова от София за стихотворението „Емигрантски стих“

   

          Наталия Цветанова от Монтана за стихотворението „Плашило“

   

          Специална награда за най-възрастен участник: Василка Якимова от с. Николичувци за стихотворението „Сърце“

   

          Честито на отличените!

   

          Официалното награждаване ще бъде на 30-ти май 2018 г. от 18:00 ч. в читалищще „Братство 1869“ - гр. Кюстендил.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Предаването „Денят започва с култура“ получава наградата „Рицар на книгата“ - 2018 г.

   

   

   

          Днес, 23-и април 2018 г. в 19:00 часа, в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16), Асоциация „Българска книга“ /АБК/ ще връчи почетната статуетка „Рицар на книгата“ за петнадесети път. Наградата се присъжда за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето през предходната година, като носител на званието за 2017 г. е „Денят започва с култура“ на Българската национална телевизия.

   

          В началото на 2018 г. българските издатели и книготърговци, членуващи в Асоциация „Българска книга“, присъдиха званието „Рицар на книгата“ на предаването „Денят започва с култура“, за популяризирането на книгата и четенето в България.

   

          „Денят започва с култура“ е единственото предаване в българския ефир, в чийто фокус попадат не само книгите, а и всичко свързано с тяхното създаване – оформление, стил, жанр, проблематика, касаеща миналото и бъдещето на нацията. То провокира много млади хора да започнат да четат и да ценят книгите. В предаването се водят професионални обсъждания и се дава гласност на безкомпромисни коментари, които въвеждат зрителите в света на книгите. С вещина се дискутират и проблемите на книгоиздаването и книгоразпространението.“

   

          Наградата ще бъде връчена от Кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова - миналогодишен носител на званието.

   

          „Рицар на книгата” е награда, учредена през 2004 г. от Издателство „Сиела“. След 2006 г. правата за организиране на събитието и връчване на наградите са прехвърлени на Асоциация „Българска книга”. Тя е най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, произвеждащи повече от 90% от книжната продукция в България.

   

          Наградата се връчва по случай Световния ден на книгата и авторското право под егидата на ЮНЕСКО (23-ти април), като в България този ден бележи и края на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, започваща на 2-ри април, Международния ден на детската книга.

   

          Кампанията се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науката, като е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

   

          Церемонията по връчване на наградата „Рицар на книгата“ ще се състои на 23-ти април 2018 г., понеделник, от 19:00 ч. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16), в присъствието на миналогодишни носители на званието и официални гости. Водещ на церемонията е Драго Симеонов, с музикалното участие на джаз формация „София“. Вход с покани.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ - 2018 г.

   

   

   

          Пианистът Светослав Тодоров получи наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ за 2018-та година.

   

          Останалите номинирани бяха фентъзи писателят Кристиян Малинов, художника Виктория Георгиева - Mouse, актрисата Мария Пъндева и MIXED MOTION PROJECT.

   

          Наградата на името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев се връчва за девета поредна година. Победителят получава бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Победителят се определя жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев“ - водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС Деси Тенекеджиева.

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  НДФ „13 века България“ връчи наградите „Рашко Сугарев“ за 2018 г.

   

   

   

          На 23-ти април, Световен ден на книгата и авторското право, в книжарница „Хеликон-Витоша“ за 21-ви път бяха връчени наградите в конкурса на името на Рашко Сугарев. Ето победителите:

   

   

          Първа награда: Велислав Д. Иванов за разказа „Позорът“

   

          Втора награда: Калоян Захариев за разказа „Нимфа от реката“

   

          Трета награда: Ралица Райкова за разказа „Раницата“

   

   

   

          Конкурсът се организира и финансира от Националния дарителски фонд „13 века България“! В него можеха да участват автори до 35 години с публикувани в периодиката разкази през предходната година. Материалната стойност на наградите е следната: Първа награда - грамота и 700 лв., Втора награда - грамота и 500 лв., Трета награда - грамота и 400 лв. Победителите получиха и сборника „Любов по всяко време“ (Разкази на лауреати от Националния конкурс „Рашко Сугарев“ 1998-2014)“ и „Юбилейна книга. 35 години Национален дарителски фонд „13 века България“, издания на Фонд „13 века България“. Честито!

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди „Южна пролет“ – 2018 г.

   

   

   

          На 21-ви април 2018 г. за 46-ти път в Хасково бяха връчени наградите за дебютна литература „Южна пролет“. Жури в състав доц. Ивайло Христов, и членове Теодора Димова, Бойко Ламбовски, Таньо Клисуров и Хубен Стефанов определи следните носители на наградата:

   

   

           

  • Категория „Проза“: Николай Терзийски за романа „Отлъчване“, съпътстваща награда за Наталия Делева за романа „Невидими“;

    

           

  • Категория „Поезия“: Иван С. Вълев за стихосбирката „Завой“, съпътстващи награди за Лилия Йовнова за „Моментът преди порастване“ и за Вангел Имреоров за „Напускане на спомена“;

    

           

  • Категория „Детска литература“: Зорница Иванова за „Мая и концертът на талантите“;

    

           

  • Категория „Драматургия“: Петър Влайков за пиесата „Да се преструваш е прекрасно“;

    

           

  • Награда за цялостен принос в литературата на името на Александър Паскалев: Йордан Нанчев;

    

           

  • Награда на тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“: Лида Панталеева за книгата й за деца „Изгубената мелодия на духчето Йойо“;

    

           

  • Награда на сдружение „Хасково 2015“: Даниел Тунев за стихосбирката „Чудовища и милосърдие“;

    

           

  • Специална награда на община Хасково за Издателство, подкрепило най-много дебютанти на Националния литературен конкурс „Южна Пролет“: Издателство „Жанет-45“ - Пловдив. Тази награда се връчва за първи път!

  •  

    

    

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“ – 2018 г.

   

   

   

          Националният дарителски фонд „13 века България“ обяви шест романа, номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ – 2018 г.

   

           Журито в състав Владимир Зарев - председател, проф. дфн Амелия Личева, доц. д-р Борис Минков, Марин Бодаков и доц. дфн Пламен Дойнов номинира от романите, издадени през 2017 г. и кандидатствали пред Фонда, следните финалисти:

   

   

   

   

          На 09 май 2018 г. от 18:00 ч. на официална церемония по връчване на отличието в книжарница „Перото“ към Националния дворец на културата един от номинираните романи ще бъде удостоен с голямата награда.

   

   

   

  Наградата получи „Хавра“ на Захари Карабашлиев!

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда за къс хумористичен разказ „Чудомир“ - 2018 г.

   

   

   

          Писателят Иван Димитров е тазгодишният носител на наградата за къс хумористичен разказ „Чудомир“. Жури с председател доц. Пламен Дойнов реши той да я получи за разказа си „Силата на думите“, публикуван във в. „Стършел“.

   

   

          Конкурсът се провежда от Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“, а наградата на победителя се връчва всяка година точно на 25-ти март, рожденият ден на Чудомир. За първи път наградата е връчена през 1969 г.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Красимир Вардиев и Валентин Дишев са носителите на националната награда за поезия „Иван Николов“ - 2017 г.

   

   

   

          Красимир Вардиев за „С(р)амота“ и Валентин Дишев за „И го живея“ са носителите на наградата за 2017 г. Националната награда за поезия „Иван Николов“ е инициатива на Издателство „Жанет-45“ и се връчва от 1994 г.!

   

   

          Номинирани бяха:

   

   Валентин Дишев, „И го живея“ (Издателство „Scribens/ARS“)
   Владислав Христов, „Обратно броене“ (Издателство „Ерго“)
   Златозар Петров, „Топло животно и други стихотворения“ (Издателство за поезия „Да“)
   Ивайло Добрев, „Вместо главоболие“ (Издателство за поезия „Да“)
   Иван Сухиванов, „Нямо кино“ (Издателство „LibraScorp“)
   Илиян Любомиров, „Лято“ (Издателство „Жанет-45“)
   Йорданка Белева, „Пропуснатият момент“ (Издателство „Жанет-45“)
   Красимир Вардиев, „С(р)амота“ (Издателство за поезия „Да“)
   Маргарита Серафимова, „Демони и свят“ (Издателство „Black Flamingo“)
   Светла Радкова, „Е.“ (Издателство „Жанет-45“)

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2017 г.

   

   

   

          Приключи тридесет и четвъртото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Марин Бодаков, Мария Донева и Никола Петров определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Надежда Тричкова

   

   

          Втора награда: Стамена Дацева

   

   

          Трета награда: Габриела Манова

   

   

          Поощрения:

   

          Айлин Топлева, Александра Устамитева, Екатерина Калоянова, Йоана Георгиева, Йоанна Нейкова, Лилия Трифонова, Мария-Йоана Донкова, Михаела Нанева, Ради Йовчев, Росен Григоров, Теа Монева и Франческа Земярска.

   

   

   

          Победителят получава статуетката „Златното яйце“ и издаване на дебютна стихосбирка!

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Годишни награди на Портал „Култура“ - 2017 г.

   

   

   

          За четвърта поредна година Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“ връчиха своите награди. Те са в три категории - проза, хуманитаристика и специална награда, като от тази година се създава една нова категория - специална награда за принос към гражданското общество.

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Христо Карастоянов за романа „Послепис“ (ИК „Жанет-45“, Пловдив, 2016 г.)

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Проф. Ивайло Знеполски - „Как се променят нещата. Истории с философи и историци“, том 1-2 (ИК „Сиела“, ИИБМ, 2016 г.)

   

          II-ра награда: Димитър Бочев - „Несъгласни думи“ (ИК „Хермес“, Пловдив, 2016 г.)

   

   

   

   

   

          Голяма специална награда: ИВАН ЦАНЕВ

   

   

          Специална награда: Надежда Александрова

   

   

          Специална награда за принос към гражданското общество: Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка

   

   

          Специална награда на Фондация „Комунитас“: Иван Станков за книгата „Улици и кораби“ (Издателство „Фабер“, Велико Търново, 2017 г.)

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Милен Русков печели за втори път Национална литературна награда „Елиас Канети“

   

   

   

          Наградата е учредена през 2005 г. в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети. Организира се от Международното дружество „Елиас Канети“ и от Община Русе. Връчва се на всеки две години в навечерието на 1-ви ноември в Доходното здание в Русе.

   

   

          Наградата за 2017 г. печели писателят Милен Русков за романа си „Чамкория“.

   

   

          Списък на номинациите в раздел „Проза“:

   

   

   

   

          В раздел „Драматургия“ няма номинации.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Георги Давидов“ - гр. Шабла`2017 г.

   

   

   

          Приключи тазгодишното издание на ежегодния конкурс за поезия на община Шабла на името на поета и общественика Георги Давидов. Жури в състав Елка Няголова, Надя Попова и кметът на гр. Шабла Мариян Жечев определи следните наградени:

   

   

   

          Първа награда: Анна Лазарова

   

          Поощрения: Татяна Иванова, Рени Хинева, Рая Михайлова, Петя Жекова, Александър Петров.

   

          Победителят получава статуетка „Пегас“, диплом, книги и парична награда.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ - 2017 г.

   

   

   

          Мария Славова е тазгодишният носител на наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Тя е на 18 години и е солистка на детския радиохор на Българското национално радио. Победителката получи бронзова статуетка, изработена от Кольо Карамфилов, и парична премия от 3000 лв. Тя получи и други специални награди, връчени и от фирми и организации.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2017 г.

   

   

   

          Приключи Националният литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Еленков (председател), Анжела Димчева, Димитър Христов, Методи Джонев и Благой Ранов излъчи следните победители:

   

   

          Първа награда: Георги Николов от Харманли за стихотворението „Петър и петелът“

   

          Втора награда: Атанас Янев от с. Енина, Казанлъшко, за стихотворението „Възкресение“

   

          Трета награда: Димитър Събов от София за стихотворението „Завръщане“

   

   

          Специални награди:

   

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Стамена Дацева от Разград за стихотворението „Тъга“

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Мария Иванова-Фьон от София за стихотворението „Никаква гара за двама“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Василка Якимова от с. Николичевци за стихотворението „Мама“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Васил Петров от София за стихотворението „Ще отметна плаща на съня“

   

          Специалната награда на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил: Ваня Велева от Ямбол за „Под свъсените вежди на пейзажа“

   

          Ивета Данаилова от София за стихотворението „Слънчогледите са слънцеяди“

   

          Георги Драмбозов от София за стихотворението „Моите мъртви приятели“

   

          Цвета Делчева от София за стихотворението „Младият критик“

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда „Рашко Сугарев“ за 2017 г.

   

   

   

          Приключи конкурсът за публикуван разказ от автор до 35 години на името на Рашко Сугарев (1941-1995). В навечерието на световния ден на книгата и авторското право 23-ти април наградата бе връчена за 20-ти път, а победителите са следните:

   

   

          Първа награда: Мартин Колев за разказа „Черни квадрати“

   

          Втора награда: Вержини Ованесян за разказа „Прогноза за времето“

   

          Трета награда: Божидар Георгиев за разказа „Ретро фото „Сладката носталгия“

   

   

          Конкурсът се организира и финансира от Националния дарителски фонд „13 века България“!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  „Физика на тъгата“ и Георги Господинов със световно признание

   

   

   

          Романът „Физика на тъгата“ от Георги Господинов се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди - Ян Михалски. Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, отбелязват френски и немски медии.

   

          В мотивацията на журито се казва:
          „В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...“
          Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

   

          По същото време дойде новината, че френската телевизия „Арте“ застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата“.

   

          А на 24-ти януари 2017 г. се разбра, че „Сляпата Вайша“ – филмът на Теодор Ушев по Разказа от „И други истории“ - е номиниран за Оскар в категорията „Късометражен анимационен филм“!

   

   

   

          Публикации на Георги Господинов в „Литературен клуб“ - https://library.litclub.bg/gospodinov/

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Ангел Игов получи голямата награда на конкурса за превод от английски „Кръстан Дянков“ - 2016 г.

   

   

   

          Ангел Игов получи голямата награда за превод на роман от английски език за превода си на „Колекционерът на изгубени неща“ от Джеръми Пейдж - Издателство„Smart Books“.

   

   

          Специалната награда получи Маргарита Дограмаджян за превода си на „Котешката маса“ от Майкъл Ондатджи - Издателство „Лъчезар Минчев“.

   

   

   

   

          Конкурсът се провежда за десети пореден път от фондация „Елизабет Костова“, а тази година журито бе в състав: Александра Главанакова, Амелия Личева и Зелма Каталан.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2016 г.

   

   

   

          Приключи тридесет и третото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, провеждан от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: не се присъжда

   

   

          Втора награда: Стамена Дацева и Теодора Лалова

   

   

          Трета награда: Наталия Иванова

   

   

          Поощрения:

   

          Красимир Нейков, Айлин Топлева, Валентин Спасов, Момчил Бенов, Стефан Кичев, Лилия Йовнова, Росен Григоров, Александра Недкова, Тереза Петрова, Светислав Тодоров, Цветелина Кюлюмова, Теа Монева и Надежда Тричкова.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди на Портал „Култура“ - 2016 г.

   

   

   

          За трета поредна година Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“ връчиха своите награди. Те са в три категории - проза, хуманитаристика и специална награда, като от тази година се създава една нова категория - специална награда за принос към гражданското общество.

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Чавдар Ценов за романа „Отклонения наесен“ (ИК „Жанет-45“, Пловдив, 2015 г.)

   

          II-ра награда: Здравка Евтимова - „Една и съща река“ (ИК „Жанет-45“, Пловдив, 2015 г.)

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Проф. Михаил Неделчев - „Ефектът на раздалечаването“ (ИК „Кралица Маб“/НБУ, София, 2015 г.)

   

          II-ра награда: Доц. Пламен Дойнов - „Литература, размразяване, разлом“ (ИК „Кралица Маб“/НБУ, София, 2015 г.)

   

   

   

   

   

          Голяма специална награда: Проф. Александър Шурбанов за преводите му на Уилям Шекспир, Джефри Чосър и Джон Милтън

   

   

          Специална награда: Георги Величков

   

   

          Специална награда за принос към гражданското общество: Боряна Димитрова

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Петър Чухов е носител на „Славейкова награда“ за 2016 г.

   

   

   

          Петър Чухов за стихотворението „Свобода или смърт“ е тазгодишният носител на наградата на името на Пенчо и Петко Славейкови. Наградата се връчва за непубликувано стихотворение от български автор, а конкурсът е анонимен. Тази година журито бе в състав: Яни Милчаков - председател, Мирела Иванова, Ангел Игов, Магдалена Андреева и Пенка Пейкова.

   

   

          Втора награда журито присъди на Антоанета Богоева за стихотворението „Пеперуда“, а трета награда получават Георги Драмбозов за стихотворението „Синът на поета“ и Димитър Гачев за стихотворението „След третата сигнална система“.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Международния фестивал „София:Поетики“ - 2016 г.

   

   

   

          Поетът Иван Шентов спечели наградата на публиката на единадесетото издание на Международния фестивал „София:Поетики“, а сред участниците бяха и гостите от чужбина Линда Мария Барос (Франция), Франческо Томада (Италия), Ефе Дуян (Турция), Славе Гьоргьо Димоски (Република Македония), Раду Ницеску (Румъния) и Гьокченур Ч. (Турция).

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2016 г.

   

   

   

          Приключи десетото издание на Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - гр. Кюстендил. Организатори са Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Еленков (председател), Анжела Димчева, Методи Джонев и Благой Ранов определи следните победители:

   

   

          Първа награда: Атанас Капралов от София за стихотворението „Пролетно завръщане“

   

          Втора награда: Петя Иванова от Габрово за стихотворението „Бяла надежда“

   

          Трета награда: Станислава Немска от София за стихотворението „Не съм актриса“

   

   

          Специални награди:

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Валентин Дишев - за цялостно творчество

   

          Специалната награда на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил: Анна Лазарова от София - награда за млад автор

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Андрей Андреев от София за стихотворението „Свят на живи и мъртви“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Мария Панайотова от София за стихотворението „Хлапакът с празния корем“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Ваня Велева от Ямбол за стихотворението „До моя психиатър“

   

          Иван Минчев от Нова Загора за стихотворението „Кома“

   

          Невена Рамаданска от Кюстендил за стихотворението „Превъплъщение“

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда „Рашко Сугарев“ за 2016 г.

   

   

   

          В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право 23-ти април в книжарница „Хеликон-Витоша“, бяха обявени победителите в конкурса на името на Рашко Сугарев (1941-1995):

   

   

          Първа награда: Зорница Гъркова за разказа „Те никога не казват“

   

          Втора награда: Бианка-Мария Желязкова за разказа „Бащи за осиновяване“

   

          Трета награда: Александър Цонков за разказа „Деветият живот“

   

   

   

          Конкурсът се организира и финансира от Националния дарителски фонд „13 века България“! В конкурса можеха да участват автори до 35 години с публикувани в периодиката разкази през предходната година. Материалната стойност на наградите е следната: Първа награда - грамота и 700 лв., Втора награда - грамота и 500 лв., Трета награда - грамота и 400 лв. Победителите получиха и по един екзепляр от книгата „Любов по всяко време“. Честито!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда за литературна критика „13 века България“ - 2016 г.

   

   

   

          Приключи четвъртият конкурс-работилница, организиран от в. „Литературен Вестник“ с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България“. Жури в състав доц. д-р Дарин Тенев, гл. ас. д-р Дария Карапеткова и гл. ас. д-р Мария Калинова определи за носител на Голямата награда за литературна критика „13 века България“ Симона Господинова за нейната рецензия „Лисицата“ на Галин Никифоров и потенциала на романа“. Отличени с номинация бяха младите критици Деница Венкова, Анна Лазарова, Валентин Славеев, Мартин Касабов, Емилия Дяконова, Теодора Лалова, Иван Коларов, Кристиян Янев, Йоана Нейкова и Десислава Николова.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди на Портал „Култура“ - 2015 г.

   

   

   

          През 2014 г. са учредени годишните награди на Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“.

   

          През 2015-та година жури в състав Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев определи следните награди:

   

   

          Голяма награда: Проф. Цочо Бояджиев

   

   

          Специална награда за изключителен принос: Димитър Коружджиев

   

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Емилия Дворянова за романа „При входа на морето“ (Издателство „Обсидиан“, 2014 г.)

   

          II-ра награда: Иван Станков - „Спомени за вода“ (Издателство „Фабер“, 2014 г.) и Емил Тонев - „Понякога ангели“ (Издателство „Хермес“, 2014 г.)

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Стоян Асенов - „Битие и отстъствие. Достоевски и опитът за смърт“ (УИ „Св. Климент Охридски“, 2014 г.)

   

          II-ра награда: Младен Влашки - „РоманОлогия ли?“ (Издателство „Хермес“, 2014 г.)

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - 2015 г.

   

   

   

          В къщата-музей „Гео Милев“ в Стара Загора за пореден път бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Жури в състав Петър Чухов, Яница Радева и Иван Ланджев определи следните победители и отличени:

   

   

   

          Първа награда: Богомил Господинов

   

   

          Втора награда: Анна Лазарова, Красимир Нейков

   

   

          Трета награда: Антонина Георгиева

   

   

          Отличени:

   

          Мартин Лалев, Блага Запрянова, Стамена Дацева, Константин Трендафилов, Анита Велева, Селена Йорданова, Кристиан Илиев, Александра Устамитева, Теодора Лалова, Христо Мухтанов, Мария-Йоана Донкова.

   

   

   

   

          Конкурсът се организира от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Могат да участват автори до 25 г., а победителят получава „Златното яйце“ и безплатно издаване на стихосбирка.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна награда „Елиас Канети“ - 2015 г.

   

   

   

          Наградата е учредена през 2005 г. в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети. Организира се от Международното дружество „Елиас Канети“ и от Община Русе. Връчва се на всеки две години в навечерието на 1-ви ноември в Доходното здание в Русе.

   

   

          Наградата за 2015 г. печели писателят Христо Карастоянов за романа си „Една и съща нощ“.

   

   

          Списък на номинациите в раздел „Проза“:

   

   

  • Иван Станков за „Спомени за вода“

  • Чавдар Ценов за „Отклонения наесен“

  • Людмил Тодоров за „Разглобено лято“

  • Христо Карастоянов за „Една и съща нощ“

  • Явор Цанев за „Вино за мъртвите“

  • Галин Никифоров за „Лисицата“

  • Емилия Дворянова за „При входа на морето“

   

   

          В раздел „Драматургия“ няма номинации.

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ - Хасково`2015 г.

   

   

   

          Приключи конкурсът за дебютна литература „Южна пролет“, организиран от община Хасково. През тази година журито бееш в състав проф. дфн Боян Биолчев - председател, членове: проф. Валери Стефанов, проф. Амелия Личева, Милена Лилова, Иван Павлов и Ели Видева.

   

   

   

          Победители:

   

   

          Илиян Любомиров за стихосбирката „Нощта е действие“

   

          Бистра Величкова за сборника с разкази „Малка, мръсна и тъжна“

   

          Йоана Мирчева за сборника с разкази „Слепи срещи“

   

   

          Здравко Дечев за литературнокритическата монография „Устност/писменост във възрожденската култура“

   

          Станимир Великов за филмовия сценарий „Кучета“

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2015 г.

   

   

   

          Приключи деветото издание на Националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Еленков (председател), Анжела Димчева и Благой Ранов определи следните победители:

   

   

          Първа награда: Ивайло Диманов от София за стихотворението „Потоп“

   

          Втора награда: Йордан Пеев от Стара Загора за стихотворението „Сълза“

   

          Трета награда: Васил Славов от Сливен за стихотворението „Стопанинът замина за Америка“

   

   

          Специални награди:

   

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Яница Радева от София за стихотворението „Свят, счупен във формата на цвете“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Милена Белчева от Варна за стихотворението „Предбъдно“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Диана Юсколова от София за стихотворението „Отстрани“

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Методи Джонев от Кюстендил за цялостно творчество

   

          Специалната награда на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил: Богомил Господинов от София за „Антелион“

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда „Рашко Сугарев“ - 2015 г.

   

   

   

          Приключи конкурсът за публикуван разказ от млад автор на името на Рашко Сугарев (1941-1995). Навръх Световния ден на книгата и авторското право 23-ти април на церемония в книжарница „Хеликон-Витоша“ бяха обявени наградените:

   

   

          Първа награда: Наталия Атанасова за разказа „Черно-бели снимки“

   

          Втора награда: Калин Василев за разказа „Четири мига от лятото“

   

          Трета награда: Патриция Николова за разказа „Кадиш за неродените“

   

   

          Конкурсът се организира и финансира от Националния дарителски фонд „13 века България“!

   

   

          Отличавани на предишни издания на конкурса са днес вече утвърдени имена като Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, Георги Савчев, Милена Авонеди, както и по-младите Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Мария Донева, Александър Шпатов, Димитър Ганев, Яница Радева, Владимир Полеганов, Димо Димов, Росен Карамфилов и др.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди на Портал „Култура“ - 2014 г.

   

   

   

          За първа година Портал „Култура“ от Фондация „Комунитас“ връчиха своите награди, като се предвижда те да са ежегодни. Те ще бъдат в три категории - проза, хуманитаристика и специална награда.

   

          Жури в състав Тони Николов, проф. Калин Янакиев, проф. Божидар Кунчев, Деян Енев и Андрей Захариев определи следните награди:

   

   

          Специална награда: Иван Теофилов за „Митология на погледа“ (ИК „Хермес“, Пловдив, 2013 г.)

   

   

          Специална награда за изключителен принос: Борис Христов

   

   

          Категория „Проза“

   

          I-ва награда: Весела Ляхова за романа „Бежанци“ (ИК „Жанет-45“, Пловдив, 2013 г.)

   

          II-ра награда: Теодора Димова - „Влакът за Емаус“ (ИК „Сиела“, София, 2013 г.)

   

   

          Категория „Хуманитаристика“

   

          I-ва награда: Александър Кьосев - „Караниците около четенето“ (ИК „Сиела“, София, 2013 г.)

   

          II-ра награда: Иван Еленков - „Труд, радост, отдих и култура“ (Център за академични изследвания, ИК „Рива“, София, 2013 г.)

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Българският писател Милен Русков е сред 13-те лауреати на наградата на ЕС за литература за 2014 г.

   

   

   

          На 18 ноември 2014 г. вечерта българският писател Милен Русков заедно с още 12 автори от други страни в Европа ще получи наградата на ЕС за литература за 2014 г. на тържествена церемония, организирана от Европейската комисия.

   

          На следващия ден, 19 ноември Милен Русков заедно с още трима от лауреатите, общо четири ярки пера, ще участват в публична дискусия в Международната къща на литературите Паса-Порта от 20 ч., модератор Петер Вермеерш.

   

          На 20 ноември 2014 г. Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз заедно с Министерството на културата организира литературна среща с носителя на наградата на ЕС Милен Русков от 13 до 14 ч. Поканени са българи, работещи в институциите на ЕС.

   

          Повече информация за отличените писатели и за годишната награда на ЕС за литература: http://ec.europa.eu/news/culture/141008_en.htm

   

          Ако искате да се регистрирате за литературната среща с Милен Русков в Постоянното представителство на Република България в ЕС на 20 ноември от 13 ч., моля заявете присъствието си на адрес Secretary@bg-permrep.eu, тъй като местата в залата са ограничени.

   

   

          Източник: Министерство на външните работи на Република България

   

   

   

          Публикации на Милен Русков в „Литературен клуб“ - http://milenruskov.litclub.bg

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2014 г.

   

   

   

          За тридесет и първи път в къщата-музей „Гео Милев“ в Стара Загора бяха връчени наградите на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Конкурсът се организира от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Класираният на първо място получава статуетката „Златното яйце“ и право за безплатно издаване на първа стихосбирка. Журито в състав Георги Господинов, Силвия Чолева и Иван Ланджев определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Боряна Нейкова

   

   

          Втора награда: Мартин Лалев и Георги Гаврилов

   

   

          Трета награда: Дамяна Димитрова

   

   

          Поощрения:

   

          Богомил Господинов, Яница Христова, Тея Маргинова, Мила Даскалова, Христо Мухтанов, Аделина Иванова, Стамена Дацева, Александър Христов, Мануела Русева, Христина Маджарова и Крисимир Нейков.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Силвия Чолева печели „Славейкова награда“ за 2014 г.

   

   

   

          Силвия Чолева за стихотворението „Разпети петък“ е тазгодишният носител на наградата на името на Пенчо и Петко Славейкови. Наградата се връчва за непубликувано стихотворение от български автор. Тази година журито бе в състав: Марин Бодаков - председател, Нели Добринова, Георги Ангелов, Иван Сухиванов и Веселин Зидаров.

   

   

          Втора награда журито присъди на Екатерина Григорова за стихотворението „Три писма“.

   

          Трета награда получават Даниела Михалева за стихотворението „Невръстни наблюдения“ и Надежда Тричкова за стихотворението „nefelibata“.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Аксиния Михайлова е носител на наградата „Аполинер“!

   

   

   

          Българската поетеса Аксиния Михайлова спечели наградата „Аполинер“ за 2014 г. Призът се присъжда от авторитетно жури за книгата „Небе за изгубване“, издателство „Галимар“.

   

          Наградата „Аполинер“, смятана за „Гонкур“ за поезия, е основана през 1941 г.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2014 г.

   

   

   

          За осма поредна година в Кюстендил бяха връчени наградите на Националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Еленков (председател), Благой Ранов, Валентин Дишев и Анжела Димчева определи следните победители:

   

   

          Първа награда: Георги Белев от гр. Бостън, САЩ, за стихотворението „Предзима“

   

          Втора награда: Николина Милева от гр. Тетевен за стихотворението „Църква“

   

          Трета награда: Евелина Кованджийска от гр. Пловдив от за стихотворението „Зима“

   

   

          Специални награди:

   

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Красимира Зафирова от гр. Перник за стихотворението „Пригодна за живот планета“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Галина Иванова от гр. Варна за стихотворението „Сиромашко лято“

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Ивайло Терзийски от гр. Поморие за стихотворението „Жената на касапина“

   

          Специалната награда на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил: Милена Николова от гр. София за „Докосната от слънцето“

   

          Специалната награда на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил: Ева Константин от гр. Кюстендил за стихотворението „Флирт“

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  „Апарат“ на Васил Георгиев получи наградата
  на Фонд „13 века България“ за „Български роман на годината“

   

   

   

          На 13 май 2014 г. Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи на официална церемония в Софийска градска художествена галерия Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България”. Неин носител стана Васил Георгиев за романа „Апарат“ - Изд. „Сиела“, 2013 г.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2013 г.

   

   

   

          Жури в състав Георги Господинов, Силвия Чолева и Яница Радева определи победителите в тридесетото издание на националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ за 2013-та година:

   

   

   

          Първа награда: Стойчо Младенов, 17 г., гр. Троян

   

   

          Втора награда: Димитър Ганев и Златина Димитрова

   

   

          Трета награда: Александър Димитров

   

   

          Отличия:

   

          Дафин Козарев, Мартин Колев, Чая Колева, Богомил Господинов, Надежда Московска, Мартина Вичева, Зара Ранчева, Иван Белитков и Дамяна Димитрова

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна награда „Елиас Канети“ - 2013 г.

   

   

   

          Наградата е учредена през 2005 г. в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети. Организира се от Международното дружество „Елиас Канети“ и от Община Русе. Връчва се на всеки две години в навечерието на 1-ви ноември в Доходното здание в Русе.

   

   

          Наградата за 2017 г. печели писателят Милен Русков за романа си „Възвишение“ в категорията „Проза“. В раздела „Драматургия“ наградата се дава на Георги Тенев и Иван Добчев за „Завръщане във Витенберг“.

   

   

          Списък на номинациите в раздел „Проза“:

   

   

   

   

          В раздел „Драматургия“ номинира са Георги Тенев и Иван Добчев за пиесата „Завръщане във Витенберг“ и Стефан Цанев за „Духът на поета“.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Иван Димитров спечели осмото издание на международния фестивал „София:Поетики“ - 2013 г.

   

   

   

          Поетът Иван Димитров спечели наградата на публиката на осмото издание на Международния фестивал „София:Поетики“, а наградата на публиката на „Малки Поетики“ спечели Стефан Кичев от Първа английски гимназия - София. През тази година чуждестранните гости бяха Юрий Андрухович от Украйна, Тереза Рийдълбаухова от Чехия, Игор Исаковски от Република Македония, Яцек Денел от Полша, Деян Матич от Сърбия и Дейвид Ланю от САЩ.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  „Физика на тъгата“ на Георги Господинов получи наградата
  на Фонд „13 века България“ за „Български роман на годината“

   

   

   

          На 15 май 2013 г. Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи на официална церемония в Софийска градска художествена галерия Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Неин носител стана Георги Господинов за романа „Физика на тъгата“. Победителят беше обявен от председателя на журито проф. Боян Биолчев.

   

          Наградата в размер на 11 000 (единадесет хиляди) лева и художествен диплом беше връчена от проф. Греди Асса, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България”. Церемонията беше посетена от множество гости от академичните среди, литературни критици, изкуствоведи, писатели и журналисти, както и от представители на неправителствения сектор и медиите.

   

   

          Прочетете откъс от наградения роман, публикуван в „Литературен клуб“

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2013 г.

   

   

   

          Приключи седмото издание на Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - гр. Кюстендил. Организатори са Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Еленков, Анжела Димчева и Благой Ранов определи следните победители и отличени:

   

   

          Първа награда: Николай Милчев от София за стихотворението „Малко лято“

   

          Втора награда: Биляна Попова от Кюстендил за стихотворението „Любовта във вените ни“

   

          Трета награда: Валентина Йотова от София за стихотворението „Окуцяло слънце“

   

   

   

          Специални награди:

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Любен Лачански от София за стихотворението „Заселване в Гомор“

   

          Специалната награда на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил: Кръстьо Раленков от София за стихотворението „Покой“

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Първолета Маджарска от Перник за стихотворението „Клошарка“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Пламен Панчев от Разград за стихотворението „Никулден“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Милена Очиларска от София за стихотворението „Неделен караул“

   

          Наградата на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил: Женета Георгиева от Тополовград за стихотворението „Въпрос“

   

          Наградата на Литературен клуб „Веса Паспалеева“: Илиана Илиева от София за стихотворението „Есен за България“

   

          Награда за млад автор: Милена Николова от за стихотворението „Бейлиз“

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Ясен Василев е с международно отличие в Италия

   

   

   

          Стихотворението на Ясен Василев „Механичната глава“ (публикувано за първи път в „Литературен клуб“ :) ) е сред наградените на престижния 9-ти международен литературен конкурс Castello di Duino в Триест, Италия. (https://home.castellodiduinopoesia.org/)
          Ясен Василев ще изпълнява „Механичната глава“ на 24 март, неделя, на официалната церемония по награждаването в замъка Дуино – мястото, на което Рилке започва да пише прочутата си книга „Дуински елегии“ преди точно 101 години.
          В международната селекция на журито има и още един българин – Иван Брегов, редом до млади поети от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия.
          От 21 до 24 март в Триест ще се проведат серия от литературни събития, свързани с конкурса, който през годините се превръща във важен фестивал с международен отзвук, посветен на младите световни поети.
          Отличените стихотворения ще бъдат публикувани в специално издание на английски и италиански език, както и нa DVD носител, прочетени от авторите на майчиния им език.

   

   

   

   

          Ясен Василев е автор на стихосбирките „Сляп виси безкрая“ (2009) и „Андрогин“ (2011) и носител на голямата награда на публиката на фестивала „София:Поетики“ през 2010 за изпълнението на стихотворението „Макаронена Меланхолия“. Дебютната му пиеса „Зазиданите“ се играе от този сезон в камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев“. Ясен е част и от проекта „4х4“ заедно с Иван Димитров, Радослав Чичев и Мирослав Христов.

   

   

   

   

  Изглед от замъка Дуино, Италия

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Пламен Дойнов спечели Националната награда за поезия „Иван Николов“

   

   

   

          На 20-ти декември 2012 г. за 18-ти път бе връчена Националната награда за поезия „Иван Николов“, инициатива на ИК „Жанет-45“. Тази година журито бе в състав Мирела Иванова, Ани Илков и Иван Цанев, а наградата получи Пламен Дойнов за книгата си „София Берлин“ („Несарт“, София, 2012 г.). Номинирани бяха също Йорданка Белева, Калоян Игнатовски, Марица Колчева, Едвин Сугарев и Владислав Христов.

   

   

          Иван Николов е един от най-добрите преводачи на руска поезия и проза. Негово дело са забележителни преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава и др. Автор е на повече от двадесет книги.

   

          Националната награда „Иван Николов“ e една от инициативите на ИК „Жанет-45“. Учредена е през 1994 г. и се връчва ежегодно за най-добра поетична книга.
          Носители на наградата през годините са такива изявени български поети и писатели като Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, едновременно с по-младите им колеги Ани Илков, Георги Господинов, Добромир Тонев, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Поетът Иван Цанев получи голямата награда за литература на СУ „Св. Климент Охридски“

   

   

   

          На 14 декември 2012 г. поетът ИВАН ЦАНЕВ получи голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Носители на тази награда са също Йордан Радичков, Константин Павлов, Ивайло Петров, Боян Биолчев, Валери Петров, Георги Мишев и др.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2012 г.

   

   

   

          За двадесет и девети път къщата-музей „Гео Милев“ в Стара Загора бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Авторитетно жури в състав Камелия Спасова, Иван Христов и Яница Радева определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Сабина Кърлева

   

   

          Втора награда: Андриана Спасова, Димитър Манолов

   

   

          Трета награда: Димитър Калчев, Димитър Ганев

   

   

          Отличия: Захари Захариев, Бистра Величкова, Златина Димитрова, Анастас Пунев, Мартин Колев, Нели Пенева, Гергана Панчева, Ивайло Динев, Николай Трайков, Емилия Найденова.

   

   

   

   

   

          Конкурсът е учреден през 1984 г., а на победителя се връчва „Златното яйце“ и възможност за безплатно издаване на дебютна стихосбирка, която се представя на следващото издание на конкурса. Организатори са община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“.

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Проф. Вера Ганчева получи Кралския орден за заслуги на Норвегия

   

   

   

          На 13 септември 2012 г. ПРОФ. Д-Р ВЕРА ГАНЧЕВА, специалист по литература и културна история на Скандинавския север, критик и публицист, преводач, издател и дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, бе удостоена със званието Рицар на Кралския орден за заслуги на Норвегия 1-ва степен за своята активна дейност за популяризиране на норвежката литература, език и култура в България.
          В продължение на повече от четири десетилетия, неуморно и с ентусиазъм, проф. Ганчева издава, превежда и интерпретира жалонни произведения на норвежката литература, включително творби на Хенрик Ибсен, Кнут Хамсун, Сигрид Унсет, Аксел Сандемусе, Таряй Весос, Юхан Борген, Ролф Якобсен и др.
          След прочитането на указа за награждаването, издаден от крал Харалд V на 17 август 2012 г., Н. Пр. Тове Скарстейн заяви, че е щастлива, че в предпоследния ден на своя мандат в България връчва това отличие именно на проф. Ганчева и подчерта нейния всепризнат принос за разширяването и активизирането на контактите между България и Норвегия в областта на науката и културата.
          Като един от създателите и дългогодишен ръководител на специалност „Скандинавистика“ в Софийския университет проф. Ганчева полага основите на тази нова за България академична дисциплина, развива я и съдейства за превръщането й в истински център за изследване, представяне и рецепция на скандинавските литератури и езици. Проф. Ганчева е инициатор и организатор на множество научни конференции, семинари и срещи с участието на норвежки писатели и учени от Норвегия.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди „Рицар на книгата“ - 2012 г.

   

   

   

          На 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга“ връчи годишните награди „Рицар на книгата”.

   

          Наградата „Рицар на книгата“ е втората по значимост книжовна награда в България след „Христо Г. Данов“. Наградите „Рицар на книгата“ са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. Тези, които с труда и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик, с принос за книгоиздаването.

   

          - В категорията „Електронни медии – радио и телевизия“ званието „Рицар на книгата“ се присъди на Андрей Захариев, Българска национална телевизия за предаването „Библиотеката”. Наградата (златна значка и почетна грамота) беше връчена от миналогодишния носител на званието – Гриша Атанасов, радио „Алма Матер”.

   

          - В категорията „Печатни медии – вестници и списания“ наградата тази година отиде при вестник „Стандарт”. От името на вестника, наградата беше приета от Иван Матанов, първи зам.-главен редактор.

   

          - В категорията „Интернет базирани медии“ тази година беше отличен Георги Грънчаров за блога „Библиотеката“. Наградата беше връчена от Лили Георгиева от сайта Actualno.com – отличена със същия приз през миналата година.

   

          - През 2010 година, АБК за първи път връчи една специална награда – за цялостен принос в популяризирането на книгите и четенето. Носител на почетния знак „Рицар на книгата” в тази категория за 2012 г. е доц. Александър Кьосев, директор на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“.

   

          - Тази година АБК присъди една извънредна специална грамота – за значим жест на родолюбие и подкрепа на международния книгообмен на капитан Янко Георгиев – изпълнителен директор на Bulgaria Air.

   

          Статуетката „Рицар на книгата“ в категорията Политик/общественик с най-голяма роля за развитието на бранша тази година беше връчена на г-жа Ваня Грашкина (председател на УС на ББИА през последните 10 години ) за дългогодишната й работа в подкрепа на книгата, за защитата на високи библиотечни стандарти, за Националната кампания за възраждане на библиотеката.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2012 г.

   

   

   

          Приключи Националният литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Награди:

   

   

          Първа награда: Павлина Йосева от София за стихотворението „Баба и аз“

   

          Втора награда: Анжела Димчева от София за стихотворението „Изкуството“

   

          Трета награда: Антоанета Богоева от Кюстендил за стихотворението „Нямаха духа да ги извисят“

   

   

          Специални награди:

   

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Нели Добринова от София за стихотворението „Торба лъжи“

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Ваня Велева от Ямбол за стихотворението „Джулай Морнинг“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Васил Славов от София за стихотворението „Каквото беше - беше“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Таня Ангелова от София за стихотворението „Мастило“

   

          Специалната награда на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил: Йордан Петрински от с. Кочериново за „Паметно“

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Номинации за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ - 2012 г.

   

   

   

          На 23-ти април 2012-та година ще бъдат връчени наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев“.

   

          За наградата се борят младият български драматург Стефан Прохоров, сценографът Огняна Серафимова, Сдружение Б+ (Йордан Славейков и Димитър Димитров), режисьорът аниматор Свилен Димитров и Квартет КОРД.

   

   

          Наградата на името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев се връчва от 2009-та година. Победителят получава бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Победителят се определя жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев“ - водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС Деси Тенекеджиева.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Пети национален конкурс за стихотворение и разказ на фондация „Св. Климент Охридски“ - 2011 г.

   

   

   

          Приключи Петият национален конкурс за стихотворение и разказ от студент на Фондация „Св. Климент Охридски“.

   

          Жури в състав проф. дфн Валери Стефанов (председател), доц. д-р Бойко Пенчев, гл. ас. д-р Ани Бурова, ас. д-р Камелия Спасова и Емилиян Николов (редактор на електронното списание „Литературен клуб“) определи следните победители:

   

   

          Награда за разказ: Преслав Ганев - за разказа „Брат“

   

          Награда за стихотворение: Росен Рачев - за стихотворението „За превода на поезия“

   

   

   

          Наградите бяха връчени на академичното тържество по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“!

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Марин Бодаков и Румен Леонидов са носителите на наградата за поезия „Иван Николов“ - 2011 г.

   

   

   

          Поетите Марин Бодаков за „Наивно изкуство“ и Румен Леонидов за „Сляпа неделя“ си поделиха националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2011 г. МАЛИНА ТОМОВА получи посмъртно наградата за цялостен принос, а Васил Балев за „Злак“ наградата за млад автор. Националната награда за поезия „Иван Николов“ е инициатива на Издателство „Жанет-45“!

   

   

          Пълен списък на номинациите:

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Иглика Василева получи голямата награда на конкурса за превод от английски „Кръстан Дянков“ - 2011 г.

   

   

   

          ИГЛИКА ВАСИЛЕВА получи голямата награда за превод на роман от английски език за преводите си на „Дневник на една лоша година“ от Джон Майкъл Кутси (Изд. „Жанет-45“) и „Хомър и Лангли“ от Едгар Лорънс Доктороу (Изд. „Алтера“). Иглика Василева печели за втори път тази награда, след като през 2008 г. я получи за превода на „Морето“ от Джон Банвил (Изд. „Алтера“)

   

   

          Специалната награда получи Аглика Маркова за превода си на „Животът според Любка“ на Лори Греъм, Изд. „Жанет-45“

   

   

          Конкурсът се провежда за пети пореден път от фондация „Елизабет Костова“.

   

   

          Досегашните носители са следните:

   

          2007 г. Любомир Николов - за „Ловецът на хвърчила” от Халед Хосейни, изд. „Обсидиан“;

   

          2008 г. Иглика Василева за превода на „Морето“ от Джон Банвил, изд. „Алтера“;

   

          2009 г. Надежда Радулова за „Човешкото петно” от Филип Рот („Алтера“) и „Фирмин: Приключенията на един беден градски плъх“ от Сам Савидж („Жанет-45“).

   

          2010 г. Маргарита Дограмаджян за „Белият тигър“ на Аравинд Адига („Жанет-45“) и Светлана Комогорова-Комата (за „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, издателство „Оргон“)

   

          Най-много награди имат книги, издадени от Изд. „Жанет-45“ - 4 и от „Алтера“ - 3.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2011 г.

   

   

   

          Приключи двадесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, организиран от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Жури в състав Мария Калинова, Йорданка Белева и Иван Ланджев определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Никола Петров

   

   

          Втора награда: Димитър Манолов, Надежда Московска

   

   

          Трета награда: Димитър Ганев

   

   

          Отличени:

   

          Андриана Спасова, Гергана Панчева, Ивайло Динев, Илияна Генова, Калина Колева, Мартин Колев - Щурец, Нели Иванова, Николай Трайков, Оник Мануков, Тодор Стоянов, Явор Фингаров.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Международен фестивал „София:Поетики“ - 2011 г.

   

   

   

          Поетът Стефан Иванов спечели наградата на публиката на четвъртото издание на Фестивала „София:Поетики“. Той участва със Стихотворението „Борисовата градина 2“, публикувано в електронното издание „Литературен клуб“. Честито!

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2011 г.

   

   

   

          Приключи петото издание на Националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав проф. Михаил Неделчев (председател), Константин Еленков и Благой Ранов определи следните награди:

   

   

          Първа награда: Росица Петрова от гр. Раковски за стихотворението „В онази стомна имаше вода“

   

          Втора награда: Първолета Маджарска от гр. Перник за стихотворението „В една замаяна лютива утрин“

   

          Трета награда: Христина Главанова от гр. Севлиево за стихотворението „Крадем се“ и Светла Радкова от гр. Кюстендил за стихотворението „Почти любов“

   

   

          Специални награди:

   

   

          Специалната награда на Община Кюстендил: Иван Ланджев от гр. София за „Блус във второ лице единствено число“

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Надежка Куюмджиева от гр. Варна за стихотворението „Само-анализ“

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Даниела Михалева от гр. Плевен за стихотворението „Месото им е тежко“

   

          Специална награда на читалище „Пробуда 1961“: Аксиния Михайлова от гр. София за стихотворението „Понеже не знам какво да правя с ръцете си“

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда „Рашко Сугарев“ - 2011 г.

   

   

   

          Връчиха наградата „Рашко Сугарев“ за 14-ти път. Носителите на наградата са следните:

   

          Оля Стоянова взе първа награда, втора награда е за Тодор П. Тодоров, а трета отиде при Цвета Стоева.

   

   

          Националният дарителски фонд „13 века България“ за четиринадесети пореден път организира и осигури наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев” за автори до 35-годишна възраст. Учреденият от Фонда конкурс на името на напусналия рано този свят пловдивски майстор на краткия жанр Рашко Сугарев поощрява ежегодно творчеството на млади белетристи от цялата страна.

   

          На 20 април 2011 г. в книжарница „Хеликон – Витоша“ изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ проф. Греди Асса връчи грамотите на тазгодишните лауреати на престижното отличие. Те са избрани от постоянното жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

   

          ПЪРВА НАГРАДА - Оля Стоянова за разказа „Смях“, публикуван – бр. 3/2010 г., списание „Море“;

   

          ВТОРА НАГРАДА - Тодор П. Тодоров за разказа „Ван Гог в Париж“, публикуван в книгата „Приказки за меланхолични деца“, издадена от ИК „Сиела“ 2010 г.

   

          ТРЕТА НАГРАДА - Цвета Стоева за разказа „Най-отзад, вдясно до прозореца“, публикуван в книгата „Мъже“, издадена от ИК „Сиела“, 2010 г.

   

   

          Отличавани на предишни издания на конкурса са днес вече известни и утвърдени имена като Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, Вергил Немчев, Георги Савчев, Милена Авонеди, Николай Фенерски, както и по-младите Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Мария Донева, Александър Шпатов, Димитър Ганев, Мария Македонска и други.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награди „Рицар на книгата“ - 2011 г.

   

   

   

          На 20-ти април 2011 г. в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ Асоциация „Българска книга“ връчи наградите „Рицар на книгата“ в пет категории:

   

          1. Награда за журналист – електронни медии – радио и телевизия - Гриша Атанасов - създател и водещ на „Книги завинаги“ по Университетско радио „Алма Матер Класик ФМ“

   

          2. Награда за журналист – печатни медии – вестници и списания - Пепа Йорданова - от вестник „Всичко за семейството“

   

          3. Награда за журналист – Интернет базирани медии - Лили Георгиева - от сайта Actualno.com

   

          4. Награда за цялостен принос - Петко Тодоров

   

          5. Награда за политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитието на бранша - Славчо Атанасов, кмет на гр. Пловдив

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Екатерина Йосифова получи най-голямата българска награда за поезия „Иван Николов“ - 2010 г.

   

   

   

           ЕКАТЕРИНА ЙОСИФОВА е новият носител на Националната награда за поезия Иван Николов за 2010 г. Тя получи плакет и парична премия от 10 000 лв. за стихосбирката си „Тази змия“, издадена от „Жанет-45“.
          Специалната награда на издателката Божана Апостолова отиде при Марко Ганчев за поетичната му книга „Цар и говедар“, издадена от „Жанет-45“.
          Церемонията по връчването се състоя вчера на 22 декември в камерната зала на Народния театър „Иван Вазов“.

   

   

          Екатерина Петрова Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в гр. Кюстендил.
          Завършила е руска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.
          Поетесата е работила като учителка, журналистка, драматург.
          Книги: „Късо пътуване. Стихове“ (1969), „Нощем иде вятър. Стихове“ (1972), „Посвещение“ (1979), „Къща в полето“ (1983), „Имена. Стихотворения“ (1984), „Ненужно поведение. Стихотворения“ (1993), „Подозрения. Стихотворения“ (1993), „Малко стихотворения“ (1998), „Нищо ново. 100 Cтихотворения“ (2001), „Нагоре-надолу“ (2004) и др.
          Нейни стихове са превеждани на руски, английски, унгарски, италиански, немски, полски, словашки и др. езици.
          Член на Сдружение на български писатели.
          Присъждани са й Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (1984, 1994), наградата на Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината (1998) и Наградата „Иван Николов“ за цялостно творчество (1999), награда „Христо Г. Данов“ в категория Поезия за стихосбирката й „Нагоре-надолу“. Превеждана е в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Македония, Румъния, Русия, САЩ, Унгария.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Поредицата Европейски романтизъм е носител на голямата награда „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“

   

   

   

       С поредицата „Европейски романтизъм“ Издателство „Алтера“ спечели наградата „Бронзов лъв“ за 2010 г. – голямата награда на Асоциация „Българска книга“ за цялостен издателски проект.

   

   

   

   

       Голямата награда „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“ и журналистическото жури за издание с най-голямо обществено значение и специално отличие „Бронзов лъв“ за уникално издание получи Издателство „Тодор Нейков“ за книгата „Алиса в страната на чудесата“.

   

       Церемонията по връчването на статуетките се състоя на 8 декември от 18:30 часа в рамките на ХХIХ Софийски международен панаир на книгата.
       Общо 11 заглавия бяха номинирани за награда Златен лъв” за 2010 година в категорията „Най-добър издателски проект“. Наградата се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение. За нея всички издателства могат да номинират свои издания, а експертно жури избира победителя.

   

   

   

   

       Поредицата на издателство „Алтера“ Европейски романтизъм включва 9 книги от изтъкнати представители на това литературно направление: Якоб и Вилхелм Грим („Немски сказания“ том 1 и том 2), Изабела Албрици („Портрети“), Джакомо Леопарди („Нравствени съчиненийца“ и „Мисли“), Жерар дьо Нервал („Пътешествие из Ориента“), Алешандре Еркулану („Предания и легенди“), Уилям Годуин („Нещата, каквито са, или приключенията на Кейлъб Уилямс“), Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж („Лирически балади“). Представените произведения са емблематични за периода и се появяват за първи път на български език във великолепния превод на екип от университетски преподаватели.

   

   

   

   

       Всяка от деветте книги разработва характерните за романтизма мотиви и предлага различни подходи към романтическото - творческата свобода, смелото навлизане в тъмните кътчета на човешкото съзнание, интереса към фолклора, към мъдростта на древните, към културата на Изтока и пр. Поредицата е представителна и за стилистичното и жанрово многообразие на романтизма - от стилизацията на народни предания (Братя Грим), през романтическия пътепис (Нервал) и романтическата поезия (Уърдзуърт и Колридж), до политическата готика (Уилям Годуин).
       Включените в поредицата заглавия са неотменна част от преподаването на хуманитарни дисциплини като история и теория на литературата, философия, естетика, културология, но заедно с това представляват интерес и за по-широка публика.

   

       Поредицата „Европейски романтизъм“ излиза с подкрепата на Програма „Култура“ на ЕС (2007 - 2013).

   

   

   

  ---

   

   

   

  Писателят Димитър Шумналиев получи литературната награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2010 г.

   

   

   

          Писателят Димитър Шумналиев получи литературната награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2010 г.

   

   

   

          Рецензии за книги на Димитър Шумналиев, публикувани в „Литературен клуб“:

   

   

          Борислав Гърдев, „Малък празник в съвременната българска проза“

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - 2010 г.

   

   

   

          Жури в състав Мария Калинова, Камелия Спасова и Иван Христов определи победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ за 2010-та година:

   

   

   

          Първа награда: Калин Петров

   

   

          Втора награда: Петър Денчев и Цветелина Манова

   

   

          Трета награда: Андриана Спасова и Никола Петров

   

   

          Източник: „Дарик Радио“ - Стара Загора, https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=614329

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Писателят Георги Константинов е тазгодишният носител на Вазовата награда

   

   

   

          Писателят Георги Константинов е носител на Националната литературна награда „Иван Вазов” за 2010 година. Това съобщи за радио „Фокус“ – Пловдив Диана Недкова, секретар в Народно читалище „Иван Вазов“ в град Сопот. Наградата ще бъде връчена официално тази вечер в залата на читалището. Преди това е предвидена среща-разговор с детския писател и досегашните носителите на Вазовата награда, която се присъжда от 1970 година. В програмата, организирана от читалището във връзка с честванията на 160 годишнината от рождението на Иван Вазов, е предвидено и театрално представление.

   

   

   

          Източник: Информационна агенция „Фокус“, https://www.focus-news.net

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална награда „Христо Г. Данов“ - 2010 г.

   

   

   

          На тържествена церемония на 11 юни т. г. в гр. Пловдив в Къща-музей „Христо Г. Данов“ бяха връчени наградите „Христо Г. Данов“. По традиция организатори на събитието са Министерство на културата и Община Пловдив, отдел „Култура“.

   

          НАГРАДЕНИ

   

          Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура:

   

          БОЖАНА АПОСТОЛОВА

   

   

          Българска художествена литература

   

          Теодора Димова – за „Марма, Мариам“ – Изд. „Сиела“

   

   

          Преводна художествена литература

   

          Георги Ангелов – за превода на „Доброжелателните“ от Джонатан ЛителИзд. „Колибри“

   

   

          Хуманитаристика

   

          Владимир Сабоурин – за „Свещенотрезвото. Мистика и модерност“ – Изд. УИ „Св. Св. Кирил и Методий“ – В. Търново

   

   

          Изкуство на книгата

   

          Ясен Гюзелев, художник – за илюстрации на „Алиса в страната на чудесата“ – Изд. „Тодор Нейков“

   

   

          Издание за деца

   

          Иван Кръстев – за „Азбуката в гатанки“ – Изд. „Дир.бг“

   

   

          Книгоразпространение

   

          Верига книжарници „Хеликон“

   

   

          Представяне на българската книга

   

          Няма номинации

   

   

          Библиотеки и библиотечно дело

   

          НБ „Иван Вазов“ – гр. Пловдив

   

   

          Електронно издаване и нови технологии

   

          Няма номинации

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса за разказ и стихотворение на студент на фондация „Св. Климент Охридски“ - 2010 г.

   

   

   

          Приключи конкурса за разказ и стихотворение на студент, организиран от фондация „Св. Климент Охридски“. Жури в състав: гл. ас. д-р Ноеми Стоичкова - председател, Кристина Йорданова, Михаил Ненов, Теодора Цанкова и Ангел Игов излъчи следните победители:

   

   

  Разказ

   

  Ясен Василев за разказа „Непорочно заченат Едип“

   

   

  Стихотворение

   

  Никола Петров за стихотворението „Защото е от онези жълти дни“

   

   

   

   

  Наградите бяха връчени на 24 май 2010 г. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“! Честито!

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Международен фестивал „София:Поетики“ - 2010 г.

   

   

   

          Поетът Ясен Василев спечели наградата на публиката на третото издание на Фестивала „София:Поетики“. Негов подгласник стана поетът Стефан Иванов, който прочете Стихотворението „Борисовата градина“. На това издание за първи път имаше и чужди гости: Василис Аманатидис от Гърция, Сабина Уги от Унгария, Станка Храстел от Словения, Раду Ванку от Румъния и Япрак Йоз от Турция.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална „Славейкова награда“ - 2010 г.

   

   

   

          Калоян Игнатовски за стихотворението „Йога“ е тазгодишният носител на наградата на името на Пенчо и Петко Славейкови. Наградата се връчва за непубликувано стихотворение от български автор, а от 2007-ма година конкурсът е анонимен. Тази година журито бе в състав: Цветан Ракьовски - председател, Яница Радева, Рада Панчовска, Валентин Дишев и Йордан Ефтимов.

   

   

          Втора награда журито присъди на Петя Хайнрих, а трета награда получават Евгения Панчева и Любомир Терзиев.

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

   

  Резултати от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2010 г.

   

   

   

          Приключи четвъртото издание на Националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав проф. Михаил Неделчев (председател), Екатерина Йосифова и Константин Еленков обяви следните победители и отличени:

   

   

          Първа награда: Методи Джонев от Кюстендил за стихотворението „Въпрос“

   

          Втора награда: Даниела Михалева от Плевен за стихотворението „Кривото дърво в морската градина“

   

          Трета награда: Филип Кабакян от Стамболийски за стихотворението „Човекът от часовниковата кула“

   

   

          Специални награди:

   

   

          Специалната награда на Информационен център „Европа Директно“ – Кюстендил: Аксиния Михайлова от София

   

          Специална награда на читалище „Братство 1869“: Стефка Стаматова-Попова от Пловдив

   

          Специална награда на литературен клуб „В. Паспалеева“: Антоанета Богоева от Кюстендил

   

          Специална награда на Община Кюстендил: Гюлшен Алиева от Плевен

   

          Любомир Николов от София

   

          Иво Шабарков от Бургас

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Милен Русков и Захари Карабашлиев си поделят наградата за роман на годината „ВИК“ - 2009 г.

   

   

          В предаването „Библиотеката“ по БНТ бе обявен тазгодишния носител на наградата за роман на годината на фондация „ВИК“.

   

          Наградата си поделят Милен Русков за Романа „Захвърлен в природата“ (Изд. „Жанет-45“) и Захари Карабашлиев за романа „18% сиво“ (Изд. „Ciela“).

   

   

          Прочетете:

   

          Публикации на Милен Русков в „Литературен клуб“

   

          Рецензия за романа на Захари Карабашлиев „18% сиво“, публикувана в „Литературен клуб“ .

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Илко Димитров спечели Националната награда за поезия „Иван Николов“, 2009 г.

   

   

   

          Националната награда за поезия „Иван Николов“, връчвана ежегодно от ИК „Жанет-45“ вече петнайсет години, получи Илко Димитров за книгата си „Продавачът на конци“ („Стигмати“, София).

   

          Иван Николов е един от най-добрите преводачи на руска поезия и проза. Негово дело са забележителни преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава и др. Автор е на повече от двадесет книги.

   

          Националната награда „Иван Николов“ e една от инициативите на ИК „Жанет-45“. Учредена е през 1994 г. и се връчва ежегодно за най-добра поетична книга.
          Носители на наградата през годините са такива изявени български поети и писатели като Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, едновременно с по-младите им колеги Ани Илков, Георги Господинов, Добромир Тонев, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов.

   

   

   

   

          Прочетете:

   

  „Продавачът на конци“ на Илко Димитров в „Литературен клуб“

   

  Други произведения на Илко Димитров в „Литературен клуб“:

   

          „Разчленяване“

   

          „Обратен водопад“

   

          „Трите кошници“

   

          „Паркът“

   

          „Вселена по здрач“

   

          „Опит за определение“

   

   

  Критика за книгата на Илко Димитров, публикувана в „Литературен клуб“:

   

          Яна Букова, „Дзен или подреждането на нишките“

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2009 г.

   

   

   

          Жури в състав Петър Чухов, Стоил Рошкев и Яница Радева определи победителите в двадесет и шестото издание на националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ за 2009-та година:

   

   

   

          Първа награда: Иван Ланджев

   

   

          Втора награда: Никола Петров

   

   

          Трета награда: Андриан Захариев, Цветелина Манова

   

   

          Отличия:

   

          Димитър Манолов, Анита Желева, Нели Пенева, Десислава Голичева, Яна Пункина, Андриана Спасова, Мария Желязкова, Нели Иванова, Мария Василева, Теа Николова, Теодора Маргинова.

   

   

   

          Благодарение на Петър Чухов само в „Литературен клуб“ можете да прочетете стихотворенията, написани на поетическия пленер по време на конкурса - https://www.litclub.bg/library/plener.html !

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Носители за Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ - 2009 г.

   

   

   

          На 29 май станаха известни носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“.

   

   

          Цялостен принос в националната книжовна култура

   

   

          Доц. д-р Генчо Дончев – философ и преводач, по повод неговата 80-годишнина

   

   

   

          Българска художествена литература

   

          - Свобода Бъчварова - за „По особено мъчителен начин“, документален роман в три тома, Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Станка Пенчева – за „Тук съм“ – мемоарна книга в два тома, Изд. „Жанет-45“

          - Милен Русков – за „Захвърлен в природата“, Изд. „Жанет-45“

          - Велизар Николов – за „Линия”, Изд. „Жанет-45“

          - Мирела Иванова – за „Бавно”, Изд. „Жанет-45“

   

   

          Преводна художествена литература

   

           - Любомир Илиев - за превода на „Човекът без качества“ на Робърт Музил - Издателство „Атлантис-КЛ“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Вера Деянова – за превода на „Натюрморт с езда“ на Збигнев Херберт – ИК „Стигмати“

          - Мария Коева – за превода на „Лъскави картинки“ на Симон дьо Бовоар – Издателство „Фама“

          - Милен Русков – за превода на „Изповеди на един английски пушач на опиум“ на Томас Де КуинсиИздателство „Фама”

          - Боряна Джанабетска – за превода на „Ябълката“ на Мишел Фейбър – Издателство „Еднорог“

   

   

          Хуманитаристика

   

          - Светлозар Игов - за „Бай Ганю“ и бай Ганю“ (Загадъчната творба за проблематичния българин), Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Александър Кьосев – за „Индигото на Гьоте“ – Издателство „Фигура“

          - Издателство „Кибеа“ – за „Естетика на модерното изкуство“ от Димитър Аврамов (допълнено издание)

          - Проф. Уилям Р. Федер и Университетско издателство „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново – за „Княжески изборник за възпитанието на престолонаследника“

          - Издателство „Агато“ – за „Свещените дворци на българските канове“

   

   

          Изкуство на книгата

   

          - Яна Левиева - за художественото оформление на „Чудовище вкъщи” от Виктор Самуилов, Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Севда Потурлян – за художественото оформление на „Коги бил на земи дедо Господ“ (Деветнайсет български фолклорни легенди). Съставител Албена Георгиева – Издателска група „Агата-А“

          - Греди Асса – за художественото оформление на „Бавно“ от Мирела Иванова, Изд. „Жанет-45“

          - Красимира Деспотова – за художественото оформление на „Естетика на модерното изкуство“ от Димитър Аврамов – ИК „Кибеа“

          - Капка Кънева – за художественото оформление на „Пъстри приказки“ – Мая Дългъчева, Изд. „Жанет-45“

   

   

          Издание за деца

   

          - Станка Пенчева за „Зелената Жози”, Изд. „Жанет-45“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Мая Дългъчева за „Пъстри приказки“, Изд. „Жанет-45“

          - Красимир Машев за „Кухненски слон“, Изд. „Жанет-45“

          - Издателство „Златното пате“ – за Сборници „Златни зрънца“ – Български народни приказки

   

   

          Книгоразпространение

   

          - Книжарница „Български книжици“

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Книжарница „Литера“ – Пловдив

          - Книжарница „Книгомания Сиела“

          - Книжарница „Нисим“

          - Книжарница „АБ“ – Враца

   

   

          Представяне на българската книга

   

          - БНР – Програма „Христо Ботев“ – за предаването „Артефир“

   

          - Фондация „Аполония“– за Литературната програма на Празниците на изкуствата „Аполония“, по повод 25-годишнината на фестивала

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Пламен Дойнов – за съставителството на Поредицата „Личности“ на издателство „Кралица Маб“ и за участието в Научно-изследователската програма „Литературата на НРБ (1946-1990)“ на Департамент „Нова българистика“ в НБУ

          - Стефан Джамбазов – за предаването за култура „Въпреки…“ на RFI България

          - Георги Тенев – за предаванията „Голямото четене“ и „Библиотеката“ на БНТ

   

   

          Библиотеки и библиотечно дело

   

          - Библиотека „Родина“ – Стара Загора

   

          Другите номинирани бяха:

   

   

          - Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич

          - Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана

   

   

  Редакторът на ``Литературен клуб`` Емилиян Николов със статуетката пред къщата-музей на ``Христо Г. Данов`` Снимка: Калоян Игнатовски

          Електронно издаване и нови технологии

   

          - Сдружение „Литературен клуб - Литклуб“ - за литературния сайт https://www.litclub.bg

   

   

          Другите номинирани бяха:

   

          - Колектив студенти и преподаватели; Александър Кръстев – за блоговете за книги и четене „Нашата полица за книги” и „Аз чета… за вас и с вас“https://publishing2011.blogspot.com; https://www.azcheta.com

          - Наталия Николаева – за сайта „Public-Republic” – https://www.public-republic.com/

   

   

   

          По традиция организатори на събитието са: Министерство на културата на Република България и Община Пловдив, отдел „Култура“. Церемонията по награждаването се състоя в Пловдив в Къща-музей “Христо Г. Данов” на 29 май 2009 г.

   

   

          СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

   

          Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“.

          Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2009 г.

   

   

   

          Приключи третото издание на националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Еленков (председател), проф. Михаил Неделчев и Бойко Ламбовски в определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Димитрина Равалиева от Карнобат за стихотворението „Падна ангел“

   

          Втора награда: Васил Балев от Карлово за стихотворението „Картичка в зелено“

   

          Трета награда: Биляна Попова от Кюстендил за стихотворението „Червен копринен шал“

   

   

          Отличия:

   

          Дима Пиронкова от София за стихотворението „Сънувах дъщеря ми“

   

          Виолета Гъркова от София за стихотворението „Обиден облак“

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Награда „Рашко Сугарев“ - 2009 г.

   

   

   

          Приключи конкурсът за публикуван разказ от автор до 35 години на името на Рашко Сугарев (1941-1995). На 23-ти април, Световен ден на книгата и авторското право, наградата бе връчена за 12-ти път:

   

   

          Първа награда: Димитър Ганев за разказите „Продавачът на залези“ и „Мъжките времена на съвремието“

   

          Втора награда: Васил Георгиев за разказа „Любов“

   

          Трета награда: Александра Чаушова за разказа „Снимки на едно тяло“

   

   

          Конкурсът се организира и финансира от Националния дарителски фонд „13 века България“!

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултатите от конкурса за превод от италиански език

   

   

   

          Вече са ясни резултатите от конкурса за превод, обявен през декември от катедра „Романистика“ на Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“, съвместно с „Литературен вестник” и eлектронното издание „Литературен клуб”. В конкурса взеха участие ученици в 12 клас от езикови гимназии в Бургас, Варна, Пловдив и София. Комисията определи двама победители и те са Мартин Савов (НГДЕК, София) и Мартина Петрова (105 СОУ, София). Част от наградата им е публикуването на техните преводи в „Литературен Вестник” и в „Литературен клуб“. Ето конкурсния текст, който е откъс от романа на Джузепе Куликия с оригинално заглавие „Tutti giu’ per terra”. Романът, който беше и филмиран в Италия, разказва за перипетиите на първокурсника Валтер в борбата му за място в обществото. Сред причините за успеха му са непринуденият стил и интелигентното чувство за хумор, които можете да усетите и в наградените преводи.

   

   

          Прочетете наградените преводи на Мартин Савов и на Мартина Петрова.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победители в конкурсите за есе, фотография и кратък видеоклип, съпътстващи проекта „Голямото четене“ на БНТ

   

   

   

          Победители в конкурса за есе на тема „Романът на бъдещето“, обявен от „Американска фондация за България“ и БНТ са:

   

          Калин Василев, студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“

   

          Борис Борисов, студент в НБУ

   

   

          Победител в конкурса на „Голямото четене“ за фотография на тема „Моят фотографски образ на любим роман“ е

   

          Иво Рафаилов

   

   

          Победител в конкурса на „Голямото четене“ за кратък видеоклип, вдъхновен от любим роман, е

   

          Георги Кръстев

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2008 г.

   

   

   

          Жури в състав Бойко Ламбовски, Петър Чухов и Камелия Спасова определи победителите в двадесет и петото издание на националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ за 2008-та година:

   

   

   

          Първа награда: Катерина Васева

   

   

          Втора награда: Мария Василева, Ясен Василев

   

   

          Трета награда: Невена Борисова

   

   

          Отличия:

   

          Никола Петров, Елица Бонева, Андриан Захариев (Северняк Бряг), Нели Пенева, Анита Желева, Биляна Бонова, Сабина Кърлева, 

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Резултати от третия национален конкурс за разказ и стихотворение на студент на фондация „Св. Климент Охридски“ - 2008 г.

   

   

   

          Приключи третият национален конкурс за разказ и стихотворение на студент, организиран от фондация „Св. Климент Охридски“. В него се включиха стотици студенти от различни висши учебни заведения от цяла България. Специално назначено жури в състав: проф. дфн Валери Стефанов - председател, доц. д-р Бойко Пенчев, гл. ас. Ани Бурова, гл. ас. д-р Камен Рикев, Емилиян Николов излъчи следните победители:

   

   

  Разказ

   

  Александра Чаушова за разказа „Убиецът на риби“

   

   

  Стихотворение

   

  Емилия Додова за стихотворението „Miss Black“

   

   

  Честито на победителите! Наградите бяха връчени на 24 май 2008 г.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Национален конкурс за поезия „Биньо Иванов“ - 2008 г.

   

   

   

          Приключи второто издание на националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав Константин Павлов (председател), Константин Еленков и Румен Леонидов определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Виктория Лекова от София за стихотворението „Септември в Ковачевица“

   

          Втора награда: Васил Балев от Карлово за стихотворението „Фрагмент“

   

          Трета награда: Оля Стоянова от София за стихотворението „Великите географски открития“

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков

   

   

   

          Приключи конкурсът за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на българския писател Йордан Йовков - 15 октомври 2007 г. Организатори са дом паметник „Йордан Йовков“ - гр. Добрич и електронното издание „Литературен клуб“ (https://www.litclub.bg).

   

          Участваха 125 автори с общо 232 разкази, получени в периода 13 октомври 2007 - 15 януари 2008 г. Право да участват имаха български автори на възраст до 35 години с най-много три разказа, всеки с големина до 5 страници. Важно условие беше разказите да не са публикувани в друга медия до приключването на конкурса!

   

          Журито в състав Бойко Пенчев, литературен критик и доцент по история на българската литература в СУ „Св. Климент Охридски“, Йордан Ефтимов, литературен критик и преподавател в НБУ, и Емилиян Николов, издател и редактор на електронното издание „Литературен клуб“, определи следните победители:

   

  Първа награда:

   

          Васил Георгиев - за разказа „Черният мъж“

   

   

   

  Втора награда:

   

          Ина Иванова - за разказа „Инвалидност“

   

          Емил Кацаров - за разказа „Записки от подземието“

   

          Борис Маринов - за разказа „За купона“

   

   

   

  Поощрения:

   

          Ани Коджабашева - за разказа „Тленният и божествен сняг по разсъмване“

   

          Мирослава Христова - за разказа „Алиса и Щурецът“

   

   

  Класираните на първо и второ място разкази са публикувани освен в електронното издание „Литературен клуб“ и в бр. 17, 14-20.05.2008 г. на в. „Литературен Вестник“.

   

          Списък на всички участници в конкурса, на медийните ни парньори и на предишни конкурси на „Литературен клуб“ можете да откриете на адрес https://konkurs.litclub.bg

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Престижна награда за Петър Чухов в Япония

   

   

   

     Петър Чухов спечели 61-я конкурс за хайку, организиран от Музея „Башо в град Ига, Япония. Мацуо Башо /1644 – 1694/ е признат за най-големия японски поет, а ежегодният конкурс за хайку, организиран от неговия музей в родното му място, се смята за един от най-престижните в Япония и в света.

   

     Резултатите от конкурса можете да видите тук:

   

     https://www.ict.ne.jp/~basho-bp/e-50-07.html

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от литературния конкурс на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ - София

   

   

   

     По повод своята 85-годишнина читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Модерно предградие“ - София, проведе национален литературен конкурс.

   

   

     Получените творби бяха оценявани от жури в следния състав. Председател: Атанас Свиленов – литературен критик и членове: Владимир Попов – поет и Георги Михалков – писател.

   

   

     НАГРАДИ

   

   

     ЗА ПОЕЗИЯ:

   

     1. Генка Динева Богданова от град Ямбол за цикъл стихотворения.
     2. Лилия Кирилова Линкова от град Русе за цикъл стихотворения.
     3. Първолета Маджарова от град Перник за цикъл стихотворения.

   

   

     ЗА ПРОЗА:

   

     1. Венцислав Божинов от София за разказа „Гара Кроносово“.
     2. Тодор Николов от София за разказа „Етюд за портокали и парцалени кукли“.
         Виолета Томова от София за разказа „Бурята“.
     3. Ралица Иванова Йорданова от Перник за разказа „Зайнеб“
         Лилия Христова от София за разказа „Адажио за учителката“.

   

   

     ЗА ЕСЕ:

   

     1. Светослава Анжелова Тодорова от София за есето „Кръстю Пишурката и ломското читалище „Постоянство“.
     2. Лиляна Пиринска от Ловеч за есето „Банкерът–библиотекар“.
     3. Анита Петрова Николова от София за есето „Читалището в наши дни“.
         Николай Ангелов от Габрово за есето „За Априлов и просвещението“.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Резултати от националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, Стара Загора - 2007 г.

   

   

   

     Жури в състав Георги Господинов, Петър Чухов и Мария Калинова определи наградените в националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - Стара Загора:

   

   

  Награди:

   

  Първа награда:

   

  Емил Христов „Бронзов тен“

   

   

  Втора награда:

   

  Виктория Лекова „Белезите“
  Катерина Васева „Денят на тиквеното семе“

   

   

  Трета награда:

   

  Невена Борисова „Защо пушат?“

   

   

  Отличия:
  (Подредбата е по азбучен ред!)

   

  Александра Ковачева „На възмездието - Бог и красотата“
  Александър Видев „***смъртта е гола като охлюв“
  Анита Желева „***Не, не мога да говоря френски“
  Биляна Бонова „Праскова“
  Екатерина Карабашева „Защото тук те няма“
  Елица Бонева „Ихтиандър“
  Зорница Димитрова „Музеят на потвържденията“ (1)
  Мария Василева „Изгубих те в шоколада“
  Мая Недялкова „Есенна витрина“
  Оник Мануков „Петък v/s Събота“
  Силвия Куюмджиева „Преди употреба... прочети указанията“

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален конкурс за поезия „Биньо Иванов“, Кюстендил - 2007 г.

   

   

   

          Приключи първото издание на Националния литературен конкурс за поезия на името на Биньо Иванов. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Жури в състав проф. Енчо Мутафов (председател), Константин Еленков и Бойко Ламбовски определи следните победители:

   

   

          Първа награда: Валери Станков от Варна;

   

          Втора награда: Марин Колев от Ловеч;

   

          Трета награда: Сибила Алексова от Перник;

   

   

          Специални награди: Едвин Сугарев от София, Камелия Спасова от София и Антон Терзиев от София.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса „Рашко Сугарев“, Пловдив - 2007 г.

   

   

   

     На 13 април 2007 г. (петък) от 13,00 ч. в сградата на Националния дарителски фонд „13 века България” бяха връчени литературните награди от конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев“. В състава на журито на десетото издание на конкурса за млади писатели до 35 години са творците Димитър Коруджиев – председател, Любен Петков и Георги Величков.

   

  Снимка от награждаването    Носител на Голямата награда за 2007 г. за разказа „Ърбан йога за начинаещи” (публикуван във в. „Дневен труд”) е Антон Терзиев от София; две първи награди се дават на Силвия Томова също от София за разказа „Синьо“ от книгата й „Добър ден, Р.“ и на Красимира Джисова от Ямбол за Разказа „Search: me“, публикуван във в. „Литературен Вестник“.

   

     Националният литературен конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев е учреден и организиран от НДФ „13 века България”, за да стимулира творчеството на млади автори в модерната българска белетристика. Патронът на конкурса Рашко Сугарев, лекар по образование, става известен на четящата публика у нас със самобитния си стил на модерен белетрист. Появата на безсюжетния психологически разказ в съвременната българска литература се свързва с неговото име и с творчеството на писателите Димитър Коруджиев, Любен Петков и Георги Величков – членове на несменяемото жури на националния конкурс за къс разказ, създаден след ранната смърт на писателя.

   

     В края на 70-те години на миналия век книгите на тази група приятели и съмишленици стават обект на най-продължителната дискусия в българския литературен печат – на страниците на вестник „Пулс“. Дебатът има колкото литературен, толкова и политически характер. Част от обвиненията на официозната критика са заради “ровене в задния двор на живота”, декадентство и упадъчност, благодарение на които обаче творчеството на младите тогава писатели нашумява.

   

     Десетото юбилейно издание на конкурса за къс разказ е интересно и силно като творческо участие: изключителна разказваческа техника, тънко чувство към психологическия детайл, постепенно отдалечаване от традиционните представи, изместени от страстта към интерактивното – това са доминиращите елементи на модерния къс разказ, представен в националния конкурс „Рашко Сугарев“.

   

     На тържественото връчване на наградите присъстваха известни имена на модерната българска проза и премирани в предишни издания на литературния конкурс.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  „Песен за нибелунгите“ с голямата награда „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“ - 2006 г.

   

   

   

       Голямата награда „Бронзов лъв“ за най-добре издадена книга получи първото българско издание на германския епос „Песен за нибелунгите“, дело на Издателство „Емас“!

   

   

       За оригиналност на изданието са отличени поредица от три книги на Издателство „Ink“: „Одисеята на Пенелопа“ от Маргарет Атууд, „Кратка история на мита“ от Карън Армстронг и „Тежестта“ от Джанет Уинтърсън;

   

   

       За качество на текста и полиграфическо оформление е награден новият превод на „Хамлет“ от Шекспир, дело на проф. Александър Шурбанов и издаден от ИК „Просвета“;

   

   

       За художествено оформление диплом е присъден на книгата „Опако дете“ от Виктор Самуилов - Издателство „Жанет-45“;

   

   

       За принос в националната култура е отличена „Книга за балета“ от Любомир Сагаев - Издателство „Братя Сагаеви“.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Писателката Елена Алексиева спечели наградата „Хеликон“
  за съвременна българска проза - 2006 г.

   

   

   

     Носителят на наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ е Елена Алексиева за сборника с разкази „Читателска група 31“.

   

     На церемония в книжарница Хеликон-Витоша снощи наградата (бронзов орел-сърце и две хиляди лева) бе връчена от г-жа Гинка Панайотова, представител на собствениците на най-голямата книжарска верига у нас.

   

     Формулировката на журито гласи: „Наградата „Хеликон“ за 2006 г. се връчва на Елена Алексиева за стиловия й принос в градския разказ и безмилостната дисекция на съвременната параноична душевност“. Журито бе в състав Бойко Ламбовски, Галина Спасова, Деян Енев и Йордан Ефтимов.

   

     И „Читателска група 31“, и новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Кой“ са издания на „Колибри“. „Читателска група 31“, която бе издадена през ноември 2005 г., бе най-често цитираното заглавие в годишната анкета на „Литературен вестник“ за 2005 г. Има вече втори тираж, който също е на изчерпване.

   

     Елена Алексиева (1975) е родена в София и е завършила столичната Английска гимназия. Има бакалавърска степен по Международни икономически отношения от УНСС и докторска, по семиотика, от НБУ, където понастоящем преподава превод от и на английски. Автор е на две стихосбирки: „Бримка на сърцето“ (1994) и „Лице на ангел-екзекутор“ (1996). Следват романът-дневник „Синята стълба“ (2000), издаден от ИК „Балкани“, и сборникът с разкази „Читателска група 31“ (2005), издаден от ИК „Колибри“. От същото издателство е и най-новата й книга с разкази по библейски сюжети, „Кой?“ (2006).

   

     На церемонията Йордан Ефтимов, член на тазгодишното жури, каза:

   

     „Съществуват два вида награди: такива, които се получават навреме, за свършен труд, и такива, които се получават заради името. Ние дадохме награда от първия тип и затова ще си носим кръста на непопулярния избор.“

   

     За първи път наградата отива при жена. За втори път отива при млад писател - след първото издание (2002 година), когато я печели Алек Попов също със сборник с разкази - „Ниво за напреднали“. Сега наградата се печели от университетски преподавател. Печели я изявен преводач в трудния жанр на симултанния превод.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  НАЦИОНАЛЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН ВАРНА 2006
  НАГРАДИ

   

   

   

   НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ПРЕДСТАВЯНЕ

    

      Иван Андонов

    

    

   ЦВЕТНА ФОТОГРАФИЯ

    

   Първа награда
      Златко Латев
   Поощрение
      Симеон Лютаков
   Поощрение
      Венета Захариева

    

    

   ФОТОГРАФИЯ С ИЗРАЗЕНА КОМПЮТЪРНА НАМЕСА

    

   Първа награда
      Кристиан Александров
   Поощрение
      Димчо Димчев
   Поощрение
      Константин Николов

    

    

   МОНОХРОМНА ФОНОГРАФИЯ

    

   Първа награда не се присъжда
   Поощрение
      Елена Георгиева
   Поощрение
      Милен Димитров
   Поощрение
      Венета Захариева

    

    

   ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

    

   Първа награда
      Венета Захариева
   Поощрение
      Цветомир Трънков

    

    

   ПООЩРЕНИЕ ЗА НАЙ-МЛАД УЧАСТНИК - Преслав Николов 6 г. - ДИПЛОМ
   ПООЩРЕНИЕ ЗА НАЙ-ВЪЗРАСТЕН УЧАСТНИК - Стефан Иванов 74 г. - ДИПЛОМ

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Номинациии в конкурса „Български роман на годината“ на фондация „ВИК“ - 2006 г.

   

   

  • „Амазонката на Варое“ на Боян Биолчев, ИК „Труд“

    

  • „Изгубените магарета“ на Валери Стефанов, изд. „Стандарт“

    

  • „Аутопсия на една любов“ на Виктор Пасков, ИК „Библиотека 48“

    

  • „Светове“ на Владимр Зарев, издателство „Пет плюс“

    

  • „Дани“ на Иван Голев, ИК „Зебра“

    

  • „Консорциум „Alternus“ на Леа Коен, ИК „Рива“

    

    

   Наградата получи „Амазонката на Варое“ на Боян Биолчев, ИК „Труд“!

    

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 2006 г.

   

   

   

          В Стара Загора бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Ето победителите:

   

   

   

          Първа награда: Камелия Спасова

   

   

          Втора награда: Емил Христов, Виктория Лекова, Петър Денчев

   

   

          Трета награда: не се присъжда

   

   

          Отличени:

   

          Мая Недялкова, Зорница Димитрова, Невена Борисова, Десислава Парашкевова, Момчил Цонев, Росица Дичева, Зорница Георгиева, Екатерина Карабашева, Марица Колчева, Христо Панчев

   

   

   

          Конкурсът е учреден през 1984 г., а на победителя се връчва „Златното яйце“. Той получава и възможност безплатно да му се издаде стихосбирка, която да бъде представена на следващото издание на конкурса. Организатори са община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Всяка година журито е тричленно, а през 2004 г. те бе в състав: Георги Господинов, Бойко Ламбовски и Мая Дългъчева.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса „Рашко Сугарев“, Пловдив - 2006 г.

   

   

   

     Жури в състав Димитър Коруджиев, Георги Величков и Любен Петков реши тази година да няма голяма награда на конкурса за публикуван разказ на името на Рашко Сугарев. Бяха дадени три втори награди - на Георги Савчев (за разказа „Ния, зодия Риби“, публикуван във в. „Сега“), на Стефан Риков и на Ивайло Иванов.

   

   

   

   

  ---

   

   

  Резултати от конкурса за превод от немски език в памет на проф. Иван С. Стефанов

   

   

  На 12.01.2006 г. бяха обявени резултатите от конкурса за превод от немски език в памет на проф. Иван С. Стефанов. Конкурсът бе проведен от катедра „История на философията“ към Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Кантовото общество в България.

   

  Първа награда бе присъдена на Мария Пашова за превод на студиите на Йохан Готлиб Фихте „Напътствие за блажен живот или също учение за религията“ и „За основанието на вярата ни в божественото управление на света“. Първа награда бе присъдена и на Татяна Трушкова за превод на две студии на Кант. Победителките ще имат възможност да посетят лятна школа в Хановер на тема „Кант и философията на немския идеализъм в контекста на немскоезичната философия на 19-ти и 20-ти век.“.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  NISI MASA НАГРАДИ - 2005

   

   

   

  Завърши четвъртото издание на Европейския конкурс на NISI MASA за сценарий на късометражен филм на тема „Тишина“. На 6 Ноември бяха обявени тримата Европейските победители.

   

  Журито, което се събра в Берлин, Германия, по време на 21 Фестивал за късометражни филми Interfilm, награди сценариите:

   

   

  „Лили“ от Мариян Грьолет, Швеция - наградата на GREC

   

  „Ако падна“ от Ханалеена Хауру, Финландия

   

  „Сънят на костура“ от Клаудио Лаури, Италия

   

   

  Шведската сценаристка ще получи 15 000 евро - наградата на GREC (www.grec-info.com). Другите двама победители от Финландия и Италия получават по 4 000 евро, с които да създадат късометражни филми по сценариите си. Компанията LVT ще осигури субтитирането на трите филма (на стойност 700 евро всеки). NISI MASA ще помогне за създаването на филмите по време на целия процес, от подготовката до разпространението.

   

  Четвъртото издание на конкурса на NISI MASA, организиран от мрежа от младежки организации в Европа, беше отворено за участници между 18 и 28 години в 15-те страни-членки (Белгия, България, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Косово, Латвия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция, Турция и Великобритания). Общо 687 сценария на тема Тишина участваха в конкурса тази година. 72 от тях бяха получени в България.

   

  Освен тримата европейски победители, 12 сценаристи ще бъдат поканени от NISI MASA да участват в уъркшоп по сценарно писане от 21-ви до 29-ти януари 2006 г., по време на филмовия фестивал Premiers Plans в Анжер, Франция. Сред тях са и трима участници в конкурса от България.

   

  Конкурсът на NISI MASA в България се провежда от Арт Група Хайде - член на NISI MASA, с подкрепата на Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски“. Медийни партньори: RFI и електронното издание „Литературен клуб“.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Валери Петров получи наградата за литература на СУ „Св. Климент Охридски“ за 2005 г.

   

   

   

  Поетът и преводач ВАЛЕРИ ПЕТРОВ получи наградата за литература на СУ „Св. Климент Охридски“ за 2005 г. Тя му бе връчена на тържествена церемония в Аулата на 30 ноември.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - Стара Загора`2005 г.

   

   

   

          Жури в състав Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова и Дана Белева определи победителите в двадесет и второто издание на националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ за 2005-та година:

   

   

   

          Първа награда: Мария Македонска

   

   

          Втора награда: Зорница Димитрова

   

   

          Трета награда: Ванина Иванова

   

   

   

          Отличия:

   

          Камелия Спасова, Александър Шпатов, Мирослав Христов, Мая Недялкова, Георги Савчев, Асан Хаджипехливанов, Северняк Бряг, Марица Колчева, Мария Тодорова, Момчил Цонев

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна награда „Елиас Канети“ - 2005 г.

   

   

   

          За първи път в Русе бе връчена наградата „Елиас Канети“, учредена в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети. Организира се от Международното дружество „Елиас Канети“ и от Община Русе. Ще се връчва на всеки две години в навечерието на 1-ви ноември в Доходното здание в Русе.

   

   

          Наградата за 2005 г. печели писателят Константин Илиев за документалния роман „Поражението“.

   

   

          Ето и всички номинирани:

   

   

  • Вера Мутафчиева за „Не/бивалици“

  • Георги Гроздев за „Плячка“

  • Анжел Вагенщайн за „Сбогом, Шанхай“

  • Милен Русков за „Джобна енциклопедия на мистериите“

  • Константин Илиев за „Поражението“

  • Емануил А. Видински за „Картографии на бягството“

  • Камен Донев за пиесата „Почивен ден“

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Трети национален фотографски салон Варна`2005

   

   

   

  420 фотографии се бориха за място край морето на третото издание на Националния фотографски салон Варна 2005. Журито - Любомир Сергеев, Юлиян Недев, Александър Николов, Димитър Трайчев и Ивайло Сакелариев селекционира 133 работи на 66 автори. Те са експонирани в залите на Градската художествена галерия на морската столица. Лек превес като брой имат участниците от Варна - 38 срещу 28 от страната. Изпратили са свои неща и петима българи, които живеят в чужбина. Организаторите на събитието Юлиян Недев, Любомир Сергеев и Емил Пенчев отчитат двойно повече селекционирани творби.

   

  Широк е и възрастовият обхват на участниците. Най-младото име е Блага Стайчева, на 17 години, от кръжока по фотография към асоциация „Окарина“ - Варна. Най-възрастният е 81-годишният фотограф Петко Семерджиев от село Тюленово.

   

  Според инициатора на събитието Юлиян Недев: „Този е най-силният салон досега. Фотографиите са стойностни, авторите им имат дълбоки идеи. Едно по-прецизно позициониране от тяхна страна би ги представило в още по-добра светлина. Няма фотографи, които да снимат всичко. Затова бих препоръчал на младите автори сами за себе си да определят стила, в който смятат, че се изявяват най-добре.“

   

  Успоредно с основната експозиция на Салона се откриха и три съпътстващи изложби. В едната от тях се представят членовете на журито и организаторите, в друга - Цветан Четъшки с впечатляващи макроснимки на земни пластове с изразен живописен ефект, третата самостоятелна изложба е на Ник Чалдъков, който е носител на първа награда за експериментална фотография от миналогодишния Салон.

   

  За пръв път тази година беше присъдена голяма награда за цялостно представяне - статуетка на Салона, съпроводена от парична и предметна награда. Статуетки и награди получиха и най-добрите във всеки от трите раздела - монохромна, цветна и експериментална фотография. За пръв път има и поощрения. Призовете на форума са осигурени с помощта на община Варна, Fresh up cosmetics, Avon и Арекс ООД.

   

  Имената на отличените бяха огласени по време на официалното откриване на фотосалона в петък, 25 ноември 2005 г..

   

   

  Голяма награда за цялостно представяне - МИРОСЛАВА АРНАУДОВА

   

  Монохромна фотография - „Тъмната стая“ 1, „Тъмната стая“ 2, „Тъмната стая“ 3
  Цветна фотография - „Natural color“ I, „Natural color“ II, „Natural color“ III, „Natural color“ IV
  Експериментална фотография - „Тайни от семейния албум“ 1, „Тайни от семейния албум“ 2

   

  Първа награда за Цветна фотография - ДЕСИСЛАВА ГЕНКОВА
  „Free rider“

   

  Поощрение за Цветна фотография - ЛИДИЯ КУЛЕКОВА
  „Галя от Сатен - вечерен танц - 1“
  „Галя от Сатен - вечерен танц - 2“
  „Във вихъра на танца - 1“
  „Във вихъра на танца - 2“

   

  Поощрение за Цветна фотография - СВЕТЛАН СТЕФАНОВ
  „Тя е винаги до мен“

   

  Поощрение за Цветна фотография - СИМЕОН ЛЮТАКОВ
  'ХХХ'

   

  Първа награда за Експериментална фотография - МИЛЕНА МИХОВА
  „Without breath, without bread ..I“
  „Without breath, without bread ..II“

   

  Поощрение за Експериментална фотография - КОНСТАНТИН НИКОЛОВ
  „Блян“
  „Превъплъщение“

   

  Поощрение за Експериментална фотография - ВЕНЕТА ЗАХАРИЕВА
  „Дуо“
  „Фасма фасматис“

   

  Поощрение за Експериментална фотография - ДИМИТЪР ДРАГНЕВ
  „Зодия везни“

   

  Първа награда за Монохромна фотография - СВЕТЛАН СТЕФАНОВ
  „Разговор“

   

  Поощрение за Монохромна фотография - ХРИСТО СТАНКУЛОВ
  „Мадрид I“
  „Мадрид II“
  „Паркът Ретиро I“
  „Паркът Ретиро II“

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Завърши националният кръг на Европейския конкурс на
  NISI MASA за сценарий на късометражен филм

   

   

   

  Националният кръг от четвъртото издание на Европейския конкурс на NISI MASA за сценарий на късометражен филм на тема „Тишина“ завърши изключително успешно на 31 юли 2005 г. В България бяха получени 72 сценария. Националното жури избра двата сценария, които продължават участието си в международния кръг, и обяви победителите на церемония във Френския културен институт вчера (8 септември 2005 г.). Всеки от сценаристите получи специална грамота за участие в конкурса.
  Победителите в България са:

   

  Антония Милчева със сценария си „Анонимно“

   

  Биляна Маринова със сценария си „Тишина с ванилов аромат“

   

  Те получават грамоти и статуетки от Арт група Хайде /организатор/, награди от Orange Music и списание „Екран“ и право на участие в европейския кръг на конкурса.
  Арт група Хайде ще организира семинар за сценарно писане през октомври 2005 г. за българските участници в конкурса. За лектори на семинара са поканени преподаватели по кино драматургия. Специален гост-лектор ще бъде Матьо Дарас - кинокритик, член на ФИПРЕССИ и програматор от Седмицата на критиката на фестивала в Кан.

   

  Европейското жури на Nisi Masa ще се събере на 5 и 6 ноември 2005 г. в Берлин, по време на международния фестивал за късометражни филми InterFilm, за да обсъди 30-те преселктирани сценария от 15-те държави-членки на Nisi Masa. Журито ще присъди парични награди за продуцирането филми по три избрани сценария:

   

  - една награда от 15 700 евро.
  - две награди по 4 700 евро.

   

  Дванадесет финалисти ще бъдат поканени да вземат участие в уъркшоп за писане на сценарий през януари 2006 г. по време на филмовия фестивал Premiers Plans в Анжер, Франция.
  Общо 687 сценария от 15 европейски държави* са приети за участие.

   

  Конкурсът в България се провежда със съдействието на Френски културен институт - София, Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски“, Orange Music и списание „Екран“. На европейско равнище конкурсът се подкрепя от GREC, LVT и TV5.
  Медийни партньори в България: RFI, Литклуб и радио Нет.

   

  * Белгия, България, Финландия, Швеция, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Норвегия, Полша, Испания, Турция, Великобритания и Косово (администрацията на Обединените Нации).

   

   

   

  ---

   

   

   

  Завърши националният кръг на Европейския конкурс на
  NISI MASA „Младежко късометражно кино“

   

  Националният кръг на Европейския конкурс на NISI MASA за късометражни филми завърши на 31 юли 2005 г. В България бяха получени 18 филма. Националното жури избра три от тях, които продължават участието си в международния кръг, и обяви победителите на церемония във Френския културен институт вчера (8 септември 2005 г.). Всеки от участниците получи специална грамота.
  Победителите в България са:

   

  Богиня Найденова с филма си „Калоян и Соня“
  Тома Вашаров с филма си „Целувката“
  Чавадр Чернев с филма си „Виж ме“

   

  След международната селекция избрани филми от Европа ще бъдат включени в специално издание на DVD, което ще бъде разпространено в мрежата на Nisi Masa в 15 европейски държави* чрез прожекции с некомерсиална цел. През ноември, по време на международния фестивал за късометражни филми InterFilm в Берлин, ще се състои премиерата на DVD "Младежко късометражно кино". В България филмите ще могат да се видят в края на ноември.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  30-ти национален литературен конкурс Шумен - 2005 г.

   

   

   

  На 28 май 2005 г. в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ жури в състав – проф. Христо Трендафилов, председател и членове - Пламен Дойнов и Тони Теллалов, присъди следните награди в юбилейния ХХХ-ти Национален студентски литературен конкурс „Шумен 2005“:

   

  Раздел „Поезия“

   

  І награда – Костадинка Лапкова (Софийски университет)
  ІІ награда – Ванина Иванова (Нов български университет)
  ІІІ награда – Елена Щилянова (Великотърновски университет)
  Поощрения – Марица Колчевa (Софийски университет), Мария Петкова Георгиева, Роксена Христова Лалева (Шуменски университет).

   

  Раздел „Белетристика“

   

  І награда – не се присъжда.
  ІІ награда – Зорница Димитрова (Софийски университет).
  ІІІ награда – Яница Радева (Софийски университет).

   

  Раздел „Критика“

   

  Наградата „Боян Пенев“ - Ангел Игов (Софийски университет).
  Поощрение - Ани Васева.

   

  Награда за книга от автор студент

   

  Мария Калинова (Софийски университет) за стихосбирката „Окото“.

   

  Награда на публиката

   

  Вера Хинчева (Софийски университет)

   

   

  Организатори на юбилейния ХХХ-ти Национален студентски литературен конкурс „Шумен 2005“ бяха Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“, Сдружение на български писатели, Студентски съвет на Шуменския университет, Младежки дом – Шумен, „Литературен вестник“, Студентски литературен клуб „Боян Пенев“, списание „Книгите днес“, Община Шумен.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален поетически конкурс „Дни на проверка“ - Димитровград`2005 г.

   

   

   

  Резултати от Националния поетически конкурс „Дни на проверка“, проведен във връзка със 75-годишнината от рождението на Пеньо Пенев по инициатива на Община Димитровград и Дом-музей „Пеньо Пенев“. На 22 април 2005 г. в Димитровград се проведе заключителното заседание на жури в състав: Пламен Дойнов, Кристин Димитрова и Иван Теофилов. При много силна конкуренция и почти равностойни участия измежду 110-те участници в конкурса, номинирани за наградите бяха двадесет и четирима автори от различни градове на страната. За призовите три места се състезаваха:
  Емануил А. Видински, Васил Павлов, Красимира Джисова, Ася Колева, Стела Вълева, Иванка Могилска, Мартин Петков, Димитър Дечков Димитров, Лилия Георгиева, Теньо Барболски, Ралица Николова, Йоана Андреева, Мирослав Христов, Илия Мечков, Димитър Стоянов Димитров, Петър Петров, Павлина Къналиева, Биляна Атанасова, Петя Бъчварова, Камелия Спасова, Яна Пункина, Стефан Иванов, Несрин Исмаил и Яница Радева.

   

  Окончателното решение на журито е:

   

  Първа награда /диплом и 150 лв./се присъжда на Камелия Спасова за стихотворенията „Заглавие“ и „На Гьоте“.
  Втора награда /диплом и 100лв./ се присъжда на Яна Пункина за стихотворенията „Анта на парчета“, „Телата“ и „Как отминава“.
  Трета награда / диплом и 80 лв./ се присъжда на Стефан Иванов за стихотворенията „Едноактна“, „Прощално“ и „Безсмъртие на последния ред“.
  Поощрителни награди ще получат и Несрин Исмаил за стихотворенията „Блу морнинг“, „Прекрасното момиче на света“ и „И бродим“, както и Яница Радева за стихотворенията „Шум от раковина“, „До него е бутилка вино“ и „Краят на приказката“.

   

  Първите три награди ще бъдат връчени на тържественото честване по случай 75-годишнината на Пеньо Пенев на 5 май 2005 г. в Драматичен театър „Апостол Карамитев“, Димитровград.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Конкурс за разказ „Милена Авонеди” - гр. Лом

   

   

   

  Приключи конкурсът за разказ, който проведе читалище „Постоянство“, гр. Лом, в памет на Милена Авонеди. Ето победителите:

   

  Първа награда: Мартин Златев „Ловеца“

   

  Втора награда: Ивелин Велинов „Човекоядката“

   

  Трета награда: Никола Пламетов „Трикракият таралеж“

   

   

  Поощрения:

   

  Тошка Иванова, Станислава Енева, Тодор Райчев, Светла Дамянова, Камелия Цанкова.

   

  Паричният еквивалент на наградите е 150 лв. за първа, 100 лв. - за втора и 50 лв. - за трета награда. Организаторите са надяват на съпричастност от страна на спонсори за следващите издания на конкурса.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - Стара Загора, 2004 г.

   

   

   

          В Стара Загора бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Ето победителите:

   

   

   

          Първа награда: Мартин Златев

   

   

          Втора награда: Камелия Спасова

   

   

          Трета награда: Костадинка Лапкова и Георги Савчев

   

   

          Отличени:

   

          Марица Колчева, Десислава Парашкевова, Мария Чонова, Момчил Цонев, Таня Станкева, Мила Миленова, Миряна Минкова, Маргарита Петрова, Десислава Голичева, Николай Владимиров и Мария Македонска

   

   

   

          Конкурсът е учреден през 1984 г., а на победителя се връчва „Златното яйце“. Той получава и възможност безплатно да му се издаде стихосбирка, която да бъде представена на следващото издание на конкурса. Организатори са община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Всяка година журито е тричленно, а през 2004 г. те бе в състав: Георги Господинов, Бойко Ламбовски и Мая Дългъчева.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  120 г. от рождението на Димо Кьорчев

   

   

   

  По повод 120 г. от рожденето на българския литературен критик и общественик Димо Кьорчев електронното издание „Литературен клуб“ проведе конкурс за литературна критика. Жури в състав Бойко Пенчев, Катя Зографова и Емилиян Николов избра да награди следните автори:

   

  Първа награда:

   

  Георги Стайков „От текст към хипертекст“

   

  Поощрения:

  За повече информация: https://litclub.bg/konkurs/kiorchev120.htm

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна „Рашко Сугарев“ - 2004 г.

   

   

   

          В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право в Пловдив за седми път бе връчена националната литературната награда на името Рашко Сугарев (1941-1995). Наградата е учредена от фондация „Рашко Сугарев“, сп. „Страница“, Клуба на писателите-лекари и от близки на писателя. През тази година бяха връчени три първи награди на следните автори:

   

   

          Нели Лишковска за разказа „Първият етаж“

   

          Емануил А. Видински за разказа „4 октомври“

   

          Стоил Рошкев за разказа „Каква е тая смрад бе... господа?“

   

   

          Наградата се връчва на автори до 35-годишна възраст за най-добър публикуван разказ в периодиката в предходната година. Конкурсът се провежда и финансира от Национален дарителски фонд „13 века България“!

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Конкурс за поезия и проза - Пловдив

   

   

   

  Резултати от обявения литературен конкурс за поезия и проза в подкрепа на инициативата за ежегоден фестивал на книгата „Пловдив чете“, организиран от Дружеството на писателите - Пловдив и Издателска къща „Жанет-45“:

   

   

  Жури в състав проф. Огнян Сапарев - председател и членове проф. Светлозар Игов, Емилия Каменова и Борис Минков, отличиха следните ръкописи:

   

   

  ПОЕЗИЯ:

   

  - Иванка Могилска - за стихосбирката „ДНК“
  - Дима Арабаджиева - за стихосбирката „Посвещения“
  - Светла Караянева - за стихосбирката „41 стихотворения“

   

   

  ПРОЗА:

   

  - Велин Станев - за сборника разкази „Любoff“

   

  Отличените ръкописи ще бъдат издадени от ИК „Жанет-45“, а авторите ще участват през месец юни т.г. в националния литературен форум „Пловдив чете“.
  В конкурса се включиха 60 пловдивски автори с 61 ръкописа поезия и проза - 35 стихосбирки, 11 романа и 15 сборника с разкази. Само една трета от участниците са членове на Дружеството на писателите - Пловдив.
  Конкурсът бе обявен в деня на откриването на форума „Пловдив чете“ през юни м.г. и приключи на 31 декември 2003 г.
  Организаторите се извиняват на участниците за по-късното оповестяване на резултатите от предварително обявения срок, тъй като журито поиска удължаване на времето за четене и обсъждане на ръкописите.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - 2003 г.

   

   

   

          В къщата-музей „Гео Милев“ в Стара Загора за пореден път бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Ето победителите и отличените:

   

   

   

          Първа награда: Мария Калинова

   

   

          Втора награда: Мартин Златев

   

   

          Трета награда: Веселина Сариева и Мила Миленова

   

   

          Отличени:

   

          Стефан Иванов, Марица Колчева, Емил Маринов, Петър Петров, Ирина Карбанова, Камелия Спасова, Елена Костова, Соня Стоянова, Георги Савчев, Павлина Михайлова, Василена Радева

   

   

   

   

          Конкурсът се организира от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Могат да участват автори до 25 г., а победителят получава „Златното яйце“ и безплатно издаване на стихосбирка.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултати от конкурса за превод и лично творчество, организиран от Посолството на Испания, Аула Сервантес и Клуб Коломбо:

   

   

   

  В категорията превод от испански на български на разказа „8-а“ от Хуан Карлос Мендес Гедес:

   

  1 място: Светла Кирилова Костадинова
  2 място: Александра Радостинова Шивачева
  2 място: Татяна Петкова Иванова

   

   

  В категорията превод от български на испански на разказа „За един изгубен разказ“ от Ангел Игов:

   

  2 място: Светла Кирилова Костадинова
  2 място: Бойка Руменова Митрова

   

   

   

  В категорията лично творчество в проза:

   

  1 място: Маргарита Петрова Петрова за Un cuento

   

   

  В категорията лично творчество в стихове:

   

  1 място: Елена Стефанова Пенчева и Мариана Иванова Иванова за поемата им Musas

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Носители на годишните награди за литература на Дружеството на писателите - Пловдив'2002:

   

  Проза: Георги Алексиев, за сборника разкази „Заключване на гроб“, ИК „Хермес“, Пловдив, 2002

   

  Поезия: Иван Вълев, за стихосбирката „Изречено на глас“, ИК „Летера“, Пловдив, 2002

   

  Критика: Иван Русков, за книгата „Битие и парадокс“, ИК „Макрос“, Пловдив, 2002

   

  Литературният критик Борис Минков направи преглед на продукцията на пловдивските автори за 2002 година.

   

  Наградите връчи председателят на Дружеството проф. Огнян Сапарев.

   

   

  Награда Пловдив'2002:

   

  Носител на наградата „Пловдив“ за литература е Петър Анастасов за стихосбирката „Този черен бял свят“, ИК „Хермес“, 2002
  Носител на Наградата „Пловдив“ за художествен превод е Венера Атанасова за книгата „От Распутин до Путин“ от Владимир Фьодоровски, ИК „Хермес“, 2002 (превод от френски език)

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - Стара Загора, 2002 г.

   

   

   

          В Стара Загора бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. В конкурса можеха да участват автори до 25 години. Ето победителите:

   

   

   

          Първа награда: Яница Радева от гр. Ямбол

   

   

          Втора награда: Велиана Атанасова

   

   

          Трета награда: Петър Петров

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна „Рашко Сугарев“ - 2002 г.

   

   

   

          В Пловдив за пети път бе връчена националната литературната награда на името Рашко Сугарев (1941-1995). Наградата е учредена от фондация „Рашко Сугарев“, сп. „Страница“, Клуба на писателите-лекари и от близки на писателя.

   

   

          Голяма награда: Момчил Николов

   

          Ангел Игов за разказа „Всичко“

   

          Невена Паскалева за разказа „Мирисът на града“

   

   

          Наградата се връчва на автори до 35-годишна възраст за най-добър публикуван разказ в периодиката в предходната година. Конкурсът се провежда и финансира от Национален дарителски фонд „13 века България“!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - 2001 г.

   

   

   

          Жури в състав Бойко Ламбовски, Герги Янев, Стоил Рошкев определи победителите в осемнадесетото издание на националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ за 2001-та година:

   

   

   

          Първа награда: Дана Белева

   

   

          Втора награда: Мариела Киселкова

   

   

          Трета награда: Петър Петров

   

   

   

   

   

          Конкурсът се организира от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Могат да участват автори до 25 г., а победителят получава „Златното яйце“ и безплатно издаване на стихосбирка.

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Резултатите от конкурса за къс разказ по повод 120 г. от рождението на Йордан Йовков

   

   

   

           По случай 120 г. от рождението на Йордан Йовков (9 ноември 2000 г.) електронното издание „Литературен клуб“ проведе конкурс за къс непубликуван разказ без ограничения в тематиката. След внимателно изчитане на големия брой получени творби (над 100) и сериозна дискусия журито в състав Йордан Ефтимов, Борис Минков, Емилиян Николов, Влади Владев и Антон Велчев реши да присъди следните награди:

   

   

   

          Първа награда: не се присъжда

   

          Втора награда: Теодора Цанкова за разказа „Ирония“

   

          Трета награда:

   

   

   

          Поощрения:

   

   

   

   

   

   

  Повече подробности: https://www.litclub.bg/konkurs/yovkov120.htm

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

   

  Резултати от конкурса за криминален разказ на в. „Литературен вестник“ и дружество „Агата“ - 2001 г.

   

   

   

          Завърши четвъртото издание на конкурса за криминален разказ „Агата“, организиран от в. „Литературен вестник“ и дружеството на любителите на криминална литература „Агата“, на тема „Убийство в библиотеката“. Жури в състав Боряна Христова, Николай Аретов, Бойко Пенчев и Георги Господинов предели следните победители:

   

   

          Първа награда: не се присъжда

   

          Втора награда: Петър Чухов за разказа „Обедна Почивка“

   

          Трета награда: Мирослав Димитров за разказа „Апокрифи“

   

          Наградените произведения могат да бъдат прочетени в бр. 13, 4-10.4.2001 г. на в. „Литературен вестник“!

   

   

   

          Отличени са още разказите на ВБВ, Галин Никифоров, Деян Димов, Женя Димова, Здравка Евтимова, Петър Илиев, Петър Марчев, Светла Дамяновска и Фани Цуракова.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Победителите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ - 2000 г.

   

   

   

          Жури в състав Ани Илков, Бойко Пенчев и Георги Господинов определи победителите в седемнадесетото издание на националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ за 2000-та година:

   

   

   

          Първа награда: Иван Симеонов

   

   

          Втора награда: Иван Христов

   

   

          Трета награда: Ваня Керекова, Петя Иванова

   

   

   

   

   

          Конкурсът се организира от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Могат да участват автори до 25 г., а победителят получава „Златното яйце“ и безплатно издаване на стихосбирка.

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ - 2000 г.

   

   

   

          Ясни са резултатите в конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, организиран от община Хасково.

   

   

          За поезия наградата получи НИКОЛАЙ АТАНАСОВ за стихосбирката „Ябълка“;

   

          За проза - Христо Ж. Леондиев за романа „Старата дама Антоанета“;

   

          За критика - Богомил Попов за „Зърното и плявата в човешката проза“.

   

   

   

          Победителите получават парична награда и бронзова статуетка „Пегас“, изработена от Георги Чапкънов.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Национална литературна „Рашко Сугарев“ - 2000 г.

   

   

   

          В Пловдив за трети път бе връчена националната литературната награда на името Рашко Сугарев (1941-1995). Наградата е учредена от фондация „Рашко Сугарев“, сп. „Страница“, Клуба на писателите-лекари и от близки на писателя. Наградата се връчва и финансира от Национален дарителски фонд „13 века България“.

   

          Първа награда получава ВБВ за разказа „Времето в органите и думите (последният ден на двадесети век)“, публикуван във в. „Литературен вестник“. Дава се и една втора награда на Женя Димова.

   

   

          Наградата се връчва на автори до 35-годишна възраст за най-добър публикуван разказ в периодиката в предходната година.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Резултати от конкурса за криминален разказ „Агата“ - 2000 г.

   

   

   

          Завърши третото издание на конкурса за криминален разказ „Агата“, организиран от в. „Литературен вестник“ и дружеството на любителите на криминална литература „Агата“, на тема „Chercher la femme“. Жури в състав Боряна Христова, Бойко Пенчев, Георги Господинов и Николай Аретов определи следните победители:

   

   

          Първа награда: не се присъжда

   

          Втора награда: Фани Цуракова за разказа „Не вечеряй с непознати“

   

          Трета награда: Стефан Йовов за разказа „Експонат № 9“ и Светла Дамяновска за разказа „Нептунова поща“

   

          Наградените произведения могат да бъдат прочетени в бр. 8, 1-7.3.2000 г. на в. „Литературен вестник“!

   

   

   

          Отличени са още разказите на Петър Марчев, Марин Дамянов, Иван Хаджиев, Момчил Николов, Стоян Божкилов, Божидара Цекова, Женя Димова, Мария Янева, Николай П. Бойков и Соня Василева!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Победителите в националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 1999 г.

   

   

   

          В къщата-музей „Гео Милев“ в Стара Загора за шестнадесети път бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Ето победителите:

   

   

   

          Първа награда: Оля Стоянова

   

   

          Втора награда: Ралица Чернева

   

   

          Трета награда: Красимир Вардиев и Надежда Василева

   

   

   

   

          Конкурсът се организира от община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Могат да участват автори до 25 г., а победителят получава „Златното яйце“ и безплатно издаване на стихосбирка.

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Носители за Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ - 1999 г.

   

   

   

          Известни са носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“ за 1999 г.:

   

   

          Цялостен принос в националната книжовна култура

   

   

          БЛАГА ДИМИТРОВА

   

   

   

          Българска художествена литература

   

   

          Издателство „Литературен форум“ за 10 заглавия от поредицата си „Българска сбирка“ и Димитър Кирков за романа му „Спирки из рая“ (ИК „Жанет-45“)

   

   

   

          Преводна художествена литература

   

   

          Кирил Кадийски за стихотворенията на Франсоа Вийон (Изд. „Нов Златорог“)

   

   

   

          Хуманитаристика

   

   

          Издателство „Прозорец“ за поредицата „Хроника“

   

   

   

          Изкуство на книгата

   

   

          Издателство „Летера“ за албума „Старинен Пловдив“

   

   

   

          Книгоразпространение

   

   

          Книжарници „Хеликон“

   

   

   

          Представяне на българската книга

   

   

          НДК с „Творци на живо“ на Анго Боянов

   

   

   

   

          СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

   

          Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“.

   

          Наградата ще се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.

   

          Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията ще се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Резултати от конкурса за криминален разказ „Агата“ - 1999 г.

   

   

   

          Завърши второто издание на конкурса за криминален разказ „Агата“, организиран от в. „Литературен вестник“ на тема „Убийство по Коледа“. Жури в състав Боряна Христова, Николай Аретов, Георги Господинов и Борис Минков определи следните победители:

   

   

          Първа награда: ВБВ за разказа „Дневникъ. Вампирътъ въ индустриялния кварталъ“

   

          Втора награда: Мария Станкова за разказа „Не се забърквай с вампири“

   

          Трета награда: Божидара Цекова за разказа „Коледно убийство“

   

          Наградените произведения могат да бъдат прочетени в бр. 9, 10-16.3.1999 г. на в. „Литературен вестник“!

   

   

   

          Отличени са още 11 разказа от следните автори: Петър Марчев, Христо Карастоянов, Никола Ковачев, Марин Дамянов, Здравка Евтимова, Мирослав Димитров, Симон Еди Шварц, Детелин Вълков, Мария Добревска, Светла Дамяновска и Анушка Тодорова. Те ще бъдат включени в специален сборник с най-доброто от конкурса.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - 1998 г.

   

   

   

          В къщата-музей „Гео Милев“ в Стара Загора бяха връчени наградите за поезия „Веселин Ханчев“. Авторитетно жури в състав Константин Павлов, Екатерина Йосифова и Иван Цанев определи следните победители:

   

   

   

          Първа награда: Диян Ангелов

   

   

          Втора награда: Дана Белева

   

   

          Трета награда: Елена Петрова

   

   

   

   

   

          Конкурсът е учреден през 1984 г., а на победителя се връчва „Златното яйце“ и безплатно издаване на дебютна стихосбирка, която се представя на следващото издание на конкурса. Организатори са община Стара Загора, Библиотека „Родина“ - Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ - Хасково`1998 г.

   

   

   

          Приключи конкурсът за дебютна литература „Южна пролет“, организиран от община Хасково.

   

   

          За поезия наградата получи Стоил Рошкев за стихосбирката „Ток“, а за проза - Рафаел Смирнов за сборника с разкази „Гара Враждебна“.

   

   

          Победителите получават освен парична награда и бронзова статуетка „Пегас“, изработена от Георги Чапкънов.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

   

  Конкурс за нов български роман „Развитие“ - 1998 г.

   

   

   

          Приключи второто издание на националния конкурс за ръкопис на нов български роман на Фондация „Развитие“. Наградата е издаване на романа, парчина сума и статуетка. През тази година журито в състав проф. Тончо Жечев - председател, и членове Блага Димитрова, Атанас Свиленов, Георги Цанков и Начо Халачев определи наградата да спечелят Георги Господинов за „Естествен роман“ и Константин Терзиев за „Чукала мома лешници“. Ръкописите ще бъдат издадени до края на годината от Фондация „Развитие“!

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

   

   

  Национална литературна награда „Рашко Сугарев“ - 1998 г.

   

   

   

          Литературната награда на името Рашко Сугарев (1941-1995) бе връчена за първи път в Пловдив. Наградата е учредена от фондация „Рашко Сугарев“, сп. „Страница“, Клуба на писателите-лекари и от близки на писателя. Наградата се връчва и финансира от Национален дарителски фонд „13 века България“.

   

          Жури в състав Димитър Коруджиев, Георги Величков и Любен Петков определи голямата награда за разказа на Георги Господинов „Осмата нощ“ и две втори награди - на Милена Авонеди за „Нощно пътуване“ и на Борис Минков.

   

   

          Наградата се връчва на автори до 35-годишна възраст за най-добър публикуван разказ в периодиката в предходната година.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ---

   

  ! Ако искате да помогнете за популяризирането на електронното списание и виртуална библиотека „Литературен клуб“ и имате собствен сайт, можете да погледнете тук - https://linkove.litclub.bg/link.htm !

   

   

   

   

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]